https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Höjden av korkhet?

För det första lyfter vi på hatten och gratulerar Ale El till 50-årsjubileet. Det är imponerande hur verksamheten har utvecklats och varumärket har idag en mycket stark ställning i Ale kommun. Det är inget som går med automatik, utan det är ett långt och på senare år innovativt arbete som ligger bakom framgången. Från att bara ha varit ett elnätsföretag som underhåller och levererar el tog Ale El klivet in i elhandeln 2011. En satsning som burit frukt och att över 500 personer närvarade under lördagens 50-årsjubileum är ett bra bevis. Många ville fira.

Lika glatt var det inte under den gångna veckan när en efterlängtad hetta plötsligt mynnade ut i en allvarlig skogsbrand i östra Skepplanda. Brandmän och frivilliga fick kämpa i fem dygn, stundtals mycket intensivt, för att hålla branden under kontroll. Räddningstjänstens insatser är värd all beundran, men ingen vet hur det hade slutat om inte vattenbombning från luften kunnat ske. På sociala medier går ryktet om att en engångsgrill har påträffats och överlämnats till polisen för teknisk utredning. Om detta är sant får vi nog alla ta oss i kragen och stirra varandra i ögonen. ”Det är väl inte du som tänker tanken att grilla till skogs när det råder eldningsförbud?” Kan det möjligtvis vara höjden av korkhet? På debattsidan i veckans tidning uttrycker bygdeforskare, Kjell-Åke Kjellberg, en tydlig åsikt om vad som hänt i Älvängen centrum. Det är sannolikt en spegling som delas av många ortsbor. Utvecklingen, eller avvecklingen som det nu blev, befarades tidigt av både enskilda butiksinnehavare och engagerade invånare. Företagarföreningen kallade tidigt in företrädarna för respektive parti för överläggningar. Det här var i början av 2000-talet. Alla farhågor har nu besannats och det finns självklart skäl till kritik. Dessvärre lär den bli verkningslös, skadan är redan skedd och kommer inte repareras inom överskådlig tid. Nu krävs kreativitet och konstruktivitet för att göra det bästa av situationen.

På fredag sammanträder Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden. Även om kallelsen ännu inte är offentliggjord, åtminstone inte vid denna tidnings pressläggning, lär den negativa budgetavvikelsen stå högt upp på dagordningen. Röken efter Fridhemsaffären har knappt hunnit lägga sig innan nya tuffa förslag presenteras. Något annat är inte att vänta när ett underskott på över 10 miljoner kronor ska hämtas hem. Det är en orimlig uppgift. Omsorgs- och arbetsmarknadsnämndens verksamheter handlar enbart om människor, ofta de som är i störst behov av stöd från vår gemensamma kassa. Att försöka spara i dessa verksamheter är i det närmaste att betrakta som en omänsklig uppgift. Ändå är det sektorns otacksamma uppgift att försöka göra det. En sak är emellertid säker, oavsett vad som presenteras så kommer förslagen att mötas med protester. Starka och begripliga sådana. Hur du än vänder kappan så är det människor som berörs i dessa verksamheter.

Tänk då om skälet till besparingarna grundar sig på att nämnden redan från början fått en för liten påse pengar i förhållande till uppdraget…

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…