https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Idrottens alla känslor

Det är inte ofta killar gråter i kör, men när Ahlafors IF berövades guldfesten på övertid rann tårarna på nästan alla spelare. Det var en sorg i sig – fast samtidigt en vacker bild av idrottens mänskliga sida. Den berör och väcker så mycket känslor.

Att klubben från lilla Alafors skulle kvalificera sig för spel i division 1 var så nära i lördags att till och med Sportbladet från Sveriges största tidning rapporterade om fenomenet dagen innan. Att byn från skogen med knappt 2000 invånare var nära att göra verklighet av boken Åshöjdens BK har knappt undgått någon. En poäng räckte för att guldfesten skulle bryta ut, champagnen spruta och planen stormas av gulsvarta supportrar. Till Lidköping hade över 200 personer tagit plats på bortasektionen. Allt gick enligt plan i 89 minuter… Sen ville ödet annat. Lidköping gjorde enda målet och glädjetårar hos Ahlafors IF förbyttes till motsatsen. Det var ett dråpslag som så tydligt beskriver hur nära det är mellan att få känna den totala lyckan och den tyngsta sorgen.

Med lite distans får AIF glädja sig åt att få chansen att avgöra på hemmaplan istället. På söndag spelas den sista omgången och de gulsvarta krigarna har fortfarande allt i egna händer, förlåt fötter. Seger mot IFK Kumla och guldfesten är ett faktum – alla söndagens tårar till trots. Så många ansikten har idrotten.

På tal om känslosvall. Klubbens egen supertalang, Jesper Zetterlund, skadade sig i näst sista hemmamatchen. En personlig tragedi för en ung fotbollsdrömmande 20-åring. Inget hindrade honom ändå att nyopererad ta sig till Lidköping för att se sitt lag spela seriefinalen. Där och då fick han uppleva lagidrottens starkaste sida. Lagkamraterna marscherade in i svarta t-shirts med ett hjärta och texten ”Zäta” på. Något liknande har jag aldrig sett, trots att jag har bevakat idrott i 26 år. Lagets fantastiska omtanke kommer garanterat underlätta läkprocessen och ge Zetterlund energi under rehabträningen.

Starka känslor är det numera också i Alepolitiken. I förra veckan rapporterade vi om att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk ledning under namnet Ale-samverkan. Några av deras förslag är att minska den politiska organisationen genom färre ledamöter i nämnderna och nedläggning av Kultur- och fritidsnämnden. Reaktionerna från oppositionen lät inte vänta på sig. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet har nu ingått en valteknisk samverkan och bildar en stark opposition.

De menar att demokratiberedningen redan innan valet hade utrett frågan om en minskad politisk organisation. De var då överens om att den skulle hållas intakt. Så blev det inte nu, men det bevisar egentligen bara att valresultatet kan ha betydelse. Frågan som ska ställas är kanske om den typen av utredning ska genomföras före eller direkt efter ett val? Ojämställdheten i den nya ledningen ifrågasätts också. Bara Lena Camp (SD), Utbildningsnämnden, är kvinna bland nämndernas överstar. Å andra sidan är det lika dåligt som innan och således ingen ny katastrof.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…