https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Idrottens alla känslor

Det är inte ofta killar gråter i kör, men när Ahlafors IF berövades guldfesten på övertid rann tårarna på nästan alla spelare. Det var en sorg i sig – fast samtidigt en vacker bild av idrottens mänskliga sida. Den berör och väcker så mycket känslor.

Att klubben från lilla Alafors skulle kvalificera sig för spel i division 1 var så nära i lördags att till och med Sportbladet från Sveriges största tidning rapporterade om fenomenet dagen innan. Att byn från skogen med knappt 2000 invånare var nära att göra verklighet av boken Åshöjdens BK har knappt undgått någon. En poäng räckte för att guldfesten skulle bryta ut, champagnen spruta och planen stormas av gulsvarta supportrar. Till Lidköping hade över 200 personer tagit plats på bortasektionen. Allt gick enligt plan i 89 minuter… Sen ville ödet annat. Lidköping gjorde enda målet och glädjetårar hos Ahlafors IF förbyttes till motsatsen. Det var ett dråpslag som så tydligt beskriver hur nära det är mellan att få känna den totala lyckan och den tyngsta sorgen.

Med lite distans får AIF glädja sig åt att få chansen att avgöra på hemmaplan istället. På söndag spelas den sista omgången och de gulsvarta krigarna har fortfarande allt i egna händer, förlåt fötter. Seger mot IFK Kumla och guldfesten är ett faktum – alla söndagens tårar till trots. Så många ansikten har idrotten.

På tal om känslosvall. Klubbens egen supertalang, Jesper Zetterlund, skadade sig i näst sista hemmamatchen. En personlig tragedi för en ung fotbollsdrömmande 20-åring. Inget hindrade honom ändå att nyopererad ta sig till Lidköping för att se sitt lag spela seriefinalen. Där och då fick han uppleva lagidrottens starkaste sida. Lagkamraterna marscherade in i svarta t-shirts med ett hjärta och texten ”Zäta” på. Något liknande har jag aldrig sett, trots att jag har bevakat idrott i 26 år. Lagets fantastiska omtanke kommer garanterat underlätta läkprocessen och ge Zetterlund energi under rehabträningen.

Starka känslor är det numera också i Alepolitiken. I förra veckan rapporterade vi om att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk ledning under namnet Ale-samverkan. Några av deras förslag är att minska den politiska organisationen genom färre ledamöter i nämnderna och nedläggning av Kultur- och fritidsnämnden. Reaktionerna från oppositionen lät inte vänta på sig. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet har nu ingått en valteknisk samverkan och bildar en stark opposition.

De menar att demokratiberedningen redan innan valet hade utrett frågan om en minskad politisk organisation. De var då överens om att den skulle hållas intakt. Så blev det inte nu, men det bevisar egentligen bara att valresultatet kan ha betydelse. Frågan som ska ställas är kanske om den typen av utredning ska genomföras före eller direkt efter ett val? Ojämställdheten i den nya ledningen ifrågasätts också. Bara Lena Camp (SD), Utbildningsnämnden, är kvinna bland nämndernas överstar. Å andra sidan är det lika dåligt som innan och således ingen ny katastrof.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…