Ingen grundbult?

Första maj är arbetarrörelsens högtidsdag. ”Det är en fest. Det är en fascinerande tradition. Det mest fascinerande är kanske att traditionen inte alls blivit mossig. Tvärtom är den modernare än någonsin” sa årets huvudtalare i Ale, Ann-Sofie Hermansson (S).

Den uppmärksamme kunde då konstatera att första maj i Ale gått så långt i sin utveckling att den lämnat arbetarrörelsens största fackförbund bakom sig – på behörigt avstånd till och med. Kommunal Ale gick inte längre hand i hand med Socialdemokraterna. De gick 50 meter bakom med plakat som uttryckte ett stort missnöje kring arbetsmiljöfrågorna i Ale.De fick inte heller tala från scenen och svaret på det var tydligt.  För en vecka sedan avbröt Kommunal Ale allt samarbete med Socialdemokraterna. Minst sagt fascinerande.

Jag tror jag har varit på alla första maj demonstrationer i Ale sedan 1997. Det finns en kraft och en enighet som har imponerat på mig genom åren. En beslutsamhet att ta problem på allvar, att gemensamt ta kampen för något bättre. Det blir därför ytterst märkligt för mig, en olustig känsla, när de som normalt är lojala och går rakast i ledet plötsligt inte vill vara med. Jag har svårt att tro att det har varit ett enkelt beslut. Det signalerar ett allvar som borde ha tagits på ett större allvar. Sprickan mellan Kommunal och Socialdemokraterna är ett större bekymmer än någon vill erkänna, men nu måste frågan prioriteras före allt annat.

Att Kommunal inte talade på första maj kan bara tolkas på ett sätt. Deras kritik är besvärande för partiet, men är det inte just arbetsvillkor och förutsättningarna att utföra sitt arbete som ska debatteras på första maj? Jag trodde det var en av grundbultarna.

Med insikt om vad som rörde sig bakom kulisserna blev det närmast patetiskt att höra Ann-Sofie Hermansson betona vikten av att se till att folk mår bra och trivs på jobbet. De negativa trenderna i arbetsmiljöstatistiken, inte minst när det gäller kvinnor och olika stressrelaterade problem, måste resolut vändas. Jag är övertygad om att dessa ord hade fått en ännu starkare och mer förankrad verklighetsbild om Kommunal Ale fått berätta om vad deras medlemmar går igenom. De hade också kunnat berätta om det positiva utvecklingsarbete som nu pågår inom sektor arbetsmarknad, trygghet och omsorg. Där diskuterar nu chefer och verksamhetspersonal vilka korta- och långsiktiga åtgärder som måste till för att snabbt skapa en bättre arbetsmiljö. Det sker i dialog, det görs tillsammans och alla parter får göra sin röst hörd.

Något för första maj 2017?

Mer från ledare

Skurkar som inte syns

Brottslingar har vi aldrig tyckt om. Vi har alla en…

Mycket att tycka till om

En kille som skulle fylla 16 år planerade ”att göra…

Farthållare på

Det är kanske till att ta i att uppmana samhället…

Världen kan bättre

Det är nog lika bra att vänja sig vid protester…

Senaste nytt

Trafikkaos på E45:an

Det råder stora problem i trafiken på E45:an i södergående…

Bläck och bärs på Beeriums julmarknad

Taproom-säsongen är över för Surte-bryggeriet Beerium. Sista lördagen i varje…

Pigg 75-åring firade jubileum

Det var minst sagt klackarna i taket när Skepplanda BTK…

Skepplanda bibliotek firade 50 år

När biblioteket skulle inredas 1973 hade Skepplanda kommun ingen anställd…

Vintergata levde upp till namnet

För tredje året i rad genomfördes Vintergata i Hålanda. Besökarna…

Klart: Förskolebarn får byta lokaler

Alekuriren har tidigare rapporterat om att utbildningsförvaltningen tagit fram tre…

Ny julmarknad och luciakonsert i Furulund

 Under 2018 och 2019 anordnade Unelokören en luciakonsert i Starrkärrs…

Publikt pepparkaksbygge i Lilla Edet

För tredje året i rad kommer Manne Andrén och Monica…

Dags för Vintergata i Hålanda

Förberedelserna har pågått ett tag och på lördag är Vintergata…

Magnus färdas snabbare än ljudet

Sedan 13 år tillbaka bor Magnus med familjen i Alafors.…

Seriesegrare och distriktsmästare i gokart

I tidig ålder satt Alve Alehall i en gokart för…

Mariia dansar sig genom livet 

Mariia är uppvuxen i staden Sievjerodonetsk i östra Ukraina och…

Ingemar – en mästare på is 

Det är en onsdag efter lunch och på isen i…