https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Inger framtidstro

Det var tårtor, spöken och ansiktsmålade barn i varje gatuhörn. Köerna ringlade sig långa på många håll. Vilken helg handlarna hade i Ale! Störst tryck och en storslagen rekordhelg hade 50-årsjubilaren Klädkällaren i Stora Viken. Det var en mäktig syn att se bilarna rulla in och dirigeras till både ordinarie och provisoriska parkeringar. Jag tycker det är viktigt att berätta om att den fysiska handeln lever i allra högsta grad. Det pratas vitt och brett om näthandelns erövringar, men efter att ha bevittnat kundrusningen till Klädkällarens 50-årsjubileum tvivlar jag inte för fem öre på att den fysiska handeln kommer att ha en stor marknadsandel även i framtiden. Folk gillar fortfarande att shoppa, mötas och underhållas på riktigt. Det finns egentligen ingenting som tyder på att vårt beteende kommer att ändras på den punkten, men vissa varugrupper kommer självklart att lämpa sig bättre för näthandeln. Däremot är den bild som vissa experter målar upp om att den fysiska handeln inte har någon framtid direkt felaktig. Konkurrensen om kunderna kommer att hårdna, men i regel leder det till utveckling och förbättringar.

Klädkällaren är långt ifrån en trött 50-åring. Företaget har planer för de kommande åren och kommer inte att vila sig i form. Visionen om att Stora Viken ska vara ett ledande handelsområde i Göta älvdalen är tydlig. På sikt kommer det att skapas utrymme för fler att etablera sig och med rätt kompletteringar kommer Stora Viken att vara en attraktion på vägen mellan Göteborg och Trollhättan.

I veckans tidning kan vi också berätta om byggföretaget Ytterbygg som har förvärvat den strategiska marken vid Osbacken, Alafors. Här planeras för ett nytt verksamhetsområde där små- och medelstora företag ges möjlighet att expandera. Det är ett oerhört viktigt besked, då behovet är riktigt stort både hos befintliga Aleföretag och hos de som letar mark för att nyetablera. Ett bättre läge är svårt att hitta. Området har redan innan projekteringen startar ett eget trafikmot vid E45 vilket ger logistiska fördelar. Däremot skrotas som väntat de tidigare planerna på hotell och besinstation. Att det till sist blev Ytterbygg med säte i Kungälv och som redan har fastigheter i Ale som fick ta över stafettpinnen att förverkliga verksamhetsområdet i Osbacken känns väldigt bra. En trygg aktör med stor lokalkännedom borgar för att det här kommer att bli verklighet inom en vettig tidshorisont.

Från Aleföretagens sida är ny verksamhetsmark den enskilt viktigaste frågan, därför är beskedet om att planeringsarbetet för Osbacken nu är i full gång välkomnande. Det inger redan framtidstro och är en skön motvikt mot alla olyckskorpar som envisas med att prata om en stundande lågkonjunktur.

Läs också: Ytterbygg satsar i Osbacken 

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…