Cash is king hette det. Numera är det snarare undantagen som tar emot kontanter.
Vår äldsta betalningslösning är på väg bort och för de som känner osäkerhet inför att betala
med kort eller telefon är utbildningsinsatserna få. Det är våra äldre som får betala det
högsta priset och det känns ovärdigt.
Stor blir större och rik blir oftare rikare. När kontanter är på väg bort som betalningsmodell är det storbankerna som drar den stora vinstlotten. Våra äldre känner bara oro och utanförskap. Digitaliseringen för mycket gott med sig och skapar stora möjligheter. För många av oss blir vardagen lättare och mer bekväm. Men hur blir det om vi för en stund sätter oss på andra sidan? Vi sätter oss bredvid farbror Bengt, 82, på bänken i Bohus. Han saknar barn och barnbarn. Han har inte ens en dator. Gör vi livet lättare eller svårare för honom genom att låta beprövade lösningar som till exempel kontanter ersättas med ny teknik? Än så länge kan Bengt handla mat med kontanter, men vad händer den dagen våra stora livsmedelskedjor gör som många andra och nekar sedlar? Personligen tycker jag det borde vara olagligt att inte ta emot kontanter. Det är trots allt betalningsmedlet som Sveriges Riksbank gett oss.
Utvecklingen måste självfallet gå framåt hela tiden, men den måste också visa hänsyn till den generation som kanske inte längre hänger med i samma takt. Det gör den inte alltid idag. Vi utgår från att alla har en dator hemma och vi tar för givet att alla är bekväma med att använda den. Det är ett förödande misstag och en självisk inställning. De som vill fortsätta betala via giroblanketter eller kontant över disk på ett lokalt bankkontor, om det finns något sådant, ska få göra det utan avgift. Det jobbet får stinna banker och staten i så fall stå för.
Bus eller godis? Vi springer in mot Halloween och det känns redan tråkigt att samhället tvingas avråda barnen att busa med dörrknackningar i hopp om att skrämma till sig lite godis. Det hör ju liksom till, precis som tomten på jul. Västra Götalandsregionens smittskydd vädjar i alla kanaler om att undvika godisjakten, förutom hos de närmaste. Å andra sidan lite bus kan ju inte skada, att gräva i godisskålar däremot bör vi alla kanske undvika? Lyckas vi inte vända den negativa trenden med en ökad smittspridning av coronaviruset är risken överhängande att även vår stoltaste av traditioner, julen, kommer att drabbas av hårda restriktioner. Kanske är det lika bra att vänja sig vid tanken att inte heller tomten får komma…