Innehållet är avgörande

Ledare vecka 13 2013

Gratistidningarnas Förening, vår branschorganisation, bjöd den gångna helgen in till ett givande erfarenhetsutbyte. I samband med detta arrangeras också föreningens ”Grodden Gala” där medlemstidningar uppmanas att tävla i diverse olika kategorier. Alekuriren hade på grund av tidsbrist inte skickat in några bidrag detta år, men har som mål att inom tre år nomineras i minst en kategori. Annars är det just erfarenhetsutbytet med liknande tidningar som vi vill åt. Samtidigt hålls också ett antal kloka och tänkvärda föredrag om branschens utveckling. Likt de senaste åren fanns en klar betoning på IT och sociala medier. Hur ska tidningsdöden i pappersform motas i dörren är huvudfrågan även för tidningar som delas ut gratis.

Att hänga med i utvecklingen är det stående budskapet, det vill säga att inte vara rädd för den digitala framfarten. Problemet med att digitalisera lokaltidningens nyheter är att det i framtiden blir svårt att finansiera verksamheten. Intäkterna på nätet är bara en bråkdel av vad den betydligt mer lönsamma papperstidningen genererar. Fast det är inte hela sanningen. Det finns ett annat faktum som i våra ögon är mest intressant att prata om – den direktdistribuerade papperstidningen hem till alla hushåll på en begränsad geografisk marknad är fortfarande mest effektiv, då den når flest för att inte säga alla presumtiva kunder på den lokala marknaden. Med detta i åtanke gäller det att hitta en bra balans mellan det digitala och analoga, det som en föreläsare kallade ”anatalt”. Att sprida budskapen både analogt i pappersform och digitalt över nätet.

Det som ändå är mest centralt i kampen om att behålla läsarna – för att även om du finns både på papper och på nätet  finns det inget som säger att läsarna är lojala. Är inte innehållet tillräckligt intressant är det ingen som öppnar varken papperstidningen eller surfar in på hemsidan. Hemligheten är med andra ord densamma som för 100 år sedan. Tidningen måste ha ett redaktionellt innehåll som lockar till läsning. Som lokaltidning är det tämligen enkelt, det handlar nämligen om att fortsätta vara just lokal, att bevaka närområdet mer intensivt än någon annan. Det gör att tidningen blir unik, även om några anser att det ibland blir löjligt ”små” nyheter i jämförelser med de stora affärerna som de tyngre medierna hanterar. Det är ändå som så att de små unika händelserna som ingen annan skriver om och som rör vår egen verklighet är det som berör mest. Vi är vår egen vardag närmast och är måttligt intresserade av hur till exempel drogmissbruket är i landet, det är situationen i Ale som berör.

Nästa framgångsfaktor är att göra läsarna engagerade och delaktiga i tidningen. Det sker bland annat genom möjligheten att kommentera artiklarna på nätet, men också genom levande debattsidor. Hos oss anser jag att detta fungerar väldigt väl. Vi hade i veckan en bra dialog om artikeln runt resecentrum i Älvängen, där var främst de yngre läsarna aktiva. På så vis bidrar vi till det viktigaste i all samhällsutveckling – dialogen!

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…