https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Inte en kran i sikte

Många har uppfattningen av att allt händer i Nödinge. ”Det är där kommunen satsar!” En blick i backspegeln ger en annan bild av verkligheten. Nödinge är handlingsförlamat och har så varit sedan 2006. Bortsett färdigställandet av Backa Säteri och ett 20-tal nya hyresrätter genom förtätningen på Klöverstigen så är det snarare avveckling än utveckling av orten. Ale gymnasium har lagts ner och flera lokaler gapar tomma på Ale Torg.

Sanningen är däremot att det har funnits planer på att utveckla Nödinge som centralort, men dessa visioner har stannat vid illustrationer som bäst. Det är inte en byggkran i sikte just nu om vi ska vara ärliga. Satsningen avbröts 2006 när Ale Exploatering (Alebyggens och Peabs gemensamma exploateringsbolag) inte lyckades få med sig kommunledningen på att gå vidare med en utbyggnad av Ale Torg norrut. Det stoppade ICA:s drömmar om en Maxi-butik och kommunhuset blev kvar i Alafors. Det medförde också att intresset som flera handelsaktörer visat för Ale Torg svalnade. Inte heller den antagna detaljplanen för Ale Torg syd fick någon näring och när Alebyggen sedan valde att sälja torget till Balder hösten 2006 försvann den lilla styrfart som fanns på en vidareutveckling.

Sedan dess har det mesta handlat om strukturstudier och fördjupade analyser, men att gå från ord till handling har det aldrig funnits kraft. Det har talats om att skapa torg, mötesplatser, bostäder i pendelnära lägen – och inte minst har det pratats om ett nytt kommunhus. Det sista tog kommunfullmäktige också ställning till i okotober 2015. Det är fyra år sedan. Någon som sett något?

Precis som allt annat rörande utvecklingen av centrala Nödinge hamnade det mellan stolarna. Kommunchefen sa upp sig och den politiska ledningen byttes ut.

Nu ska emellertid en projektledare vara utsedd och uppdraget ska vara att driva projektet i hamn. Vilka nya utmaningar som väntar och vad som ska sätta stopp denna gång vet vi inte, men att det kommer att dröja är det enda som känns riktigt säkert.

Under åren har ortsborna engagerats i olika workshops och deltagit i seminarium för ortens framtida utveckling. Centrumstudier, gestaltningsprogram och fördjupade översiktsplaner har avlöst varandra. Jag tror att nödingebornas synpunkter har varit bra och nyttiga, men jag tror däremot inte att det är möjligt att be om deras hjälp ännu en gång. Tålamodet är slut. Nästa gång måste man ha med sig ett konkret förslag, något som visar att nu är vi nära. Vad tycker ni om det här?

Jag är förstås medveten om att det finns arbets- och intressegrupper som ritar, skissar och funderar kring framtiden. Det finns dock väldigt lite offentliga handlingar som pekar på att centrala Nödinge är under utveckling och jag har inga byggkranar i sikte. I Älvängen, Ales andra centralort ser det ut som om någon har släppt en bomb i centrum. Där inleder dock Alebyggen snart byggnationen av 78 nya lägenheter. Det är trots allt en start på någonting. Nödinge skulle må bra av något liknande i centrum. Ett initiativ som inte är en plan eller utredning. En konkret handling. Framåt.

Mer från ledare

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Senaste nytt

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…