https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Inte optimalt!

Det var mer eller mindre fullt hus när Ale kommun bjöd in ortsborna till dialog om Älvängen. Det är en otroligt viktig och glädjande signal att allmänheten visar ett stort intresse. Nu gäller det också att detta fångas upp på ett bra sätt. Om vi tittar i backspegeln har det inte alltid varit så. För tio år sedan var kritiken från såväl företagare som fastighetsägare tydlig när det gällde utvecklingen av Älvängens centrum. Det fanns en oro för att det skulle kunna skapas en ”spökstad” om nyetableringar koncentrerades till ett externt läge. I efterhand kan vi konstatera att precis det som kritikerna oroade sig för nu är verklighet. Butikerna stänger eller ometablerar, ett fåtal kämpar tappert vidare. Den tidigare så livfulla centrumgatan genom Älvängen har fått en ny betydligt bistrare karaktär.  När ICA i oktober nästa år stänger sin butik i centrum förändras förutsättningarna för övriga verksamheter radikalt. En naturlig kundtrafik, pulsen, försvinner. Vi ska självklart inte resa en dödsruna för Älvängen centrum, men det är utmaning som måste tas på fullaste allvar om befintliga verksamheter ska överleva.

Vad som händer med ICA-huset är av stor betydelse. Fastighetsägaren är tyvärr inte lokalt förankrad varför det finns skäl att känna oro för att de omedelbara åtgärderna att skapa nytt liv i huset uteblir. Kanske är det också bra? Lösningen är möjligen att även denna fastighet förvärvas av kommunen och att det tas ett helhetsgrepp för hela centrum. För att verksamheter inom både service och handel ska överleva i de centrala delarna av Älvängen krävs en fortsatt satsning på bostäder. Det måste tillföras fler plånböcker som tar del av utbudet.

Det som i efterhand känns mest anmärkningsvärt är placeringen av resecentrum. Som Älvängen utvecklas just nu kommer det bara längre och längre ifrån centrum. Hur tänkte man? Hade det inte varit klokare att förtätat handeln till ett läge vid pendelstationen? Om Beijer, Hardesjö/Stendahls med flera verksamheter erbjudits ometablering i Svenstorp hade det skapats utrymme för en central utveckling av Älvängen centrum. Det befintliga utbudet hade kompletterats med nya etableringar, men framför allt så hade samhället hängt ihop. Resecentrum hade varit hjärtat mitt i samhället, istället är det idag en ganska öde plats bortsett några timmar på morgon och kväll.

Älvängen är söndrat och splittrat, en bil är ett måste om du ska uträtta olika behov. Det blev ingen optimal lösning, men samtidigt måste orten glädja sig åt att aktörerna ändå väljer att satsa.

Med facit i hand kan vi konstatera att mycket kunde genomförts på ett bättre sätt, därför är det viktigt när kommunen åter är i färd med att planera den framtida utvecklingen av Älvängen att lyssna in och tänka till ordentligt.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…