Intressant inblick

Ledare Alekuriren v34 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

I förra veckans nummer kunde ni läsa om väg- och järnvägsutbyggnaden genom Ale. I höstens första storupplaga belyser vi infrastruktursprojektet framfart i Lilla Edets kommun. Jag har haft förmånen att på kort tid få träffa såväl projektchef Bo Larsson och i förra veckan Lars Preinfalk, projektledare för sträckan Kärra-Torpa. Det är ett gigantiskt byggprojekt som pågår och det är ytterst intressant att få en inblick bakom kulisserna. Allting som sker i området är planerat in i minsta detalj. Väg- och järnvägsutbyggnad är så mycket mer än bara dumpers, grävskopor, stenkross och asfalt. Lars Preinfalk berättade vid vårt möte om att kraven som finns kring natur- och miljöhänseenden är minst lika prioriterat som budget och tidplan. I Lilla Edet har man exempelvis låtit flytta blåsippor och grönvit nattviol för dess fortsatta överlevnad. Preinfalk beskrev också de faunapassager som ska iordningställas i Blixered och Tösslanda, så att älg och annat vilt kan ta sig över nya E45. Inte heller här lämnas något åt slumpen. Stenarna ska ligga på ett speciellt sätt, så att djuren lätt kan förflytta sig och haren ta skydd för älgen om det behövs… Således är det inte bara vägsträckning och skyltar att ta hänsyn till.

För övrigt kan konstateras att tågen mellan Göteborg och Trollhättan går som vanligt igen efter sommarens tio veckor långa avstängning. Arbeten med rivning, markförstärkning och montering har genomförts under den här perioden. Nu är drygt hälften av dubbelspårsutbyggnaden mellan Göteborg och Trollhättan färdig. Trafikstart på dubbelspåret beräknas ske i december 2012.

Skepplanda vårdcentral har varit ett hett diskussionsämne sedan ett knappt år tillbaka. Det hela började med att det gick ut fel information till ortsbefolkningen om att vårdcentralen skulle läggas ned. Vad Primärvårdsstyrelsen egentligen menade var att verksamheten skulle bli en filial till Älvängens vårdcentral. Luttrade medborgare har under våren ondgjort sig över förändringen och uttryckt sitt missnöje över den försämrade servicen på Skepplanda vårdcentral. Beslutet att hålla stängt under fem sommarveckor gjorde inte saken bättre.

Ikväll (läs tisdag) har föreningar och organisationer i Skepplanda med omnejd gått samman och kallat in till ett öppet möte i bygdegården. Västra Götalandsregionens ordförande, Gert-Inge Andersson (S), har lovat att komma liksom primärvårdsdirektör Gunilla Gustafsson. Det ska bli intressant att se vad de har för besked att lämna till invånarna i kommunens norra del. Det var inte så länge sedan som Folktandvården försvann från Albotorget och risken är nog överhängande att samma bittra öde drabbar vårdcentralen – förr eller senare. Jag hoppas verkligen att jag har fel på den punkten, men faktum är att när människors behov ställs mot kronor och ören i budgeten brukar utgången vara rätt given.

Mer från ledare

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Senaste nytt

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…

Moderaterna slutförhandlar

Den 17 oktober sammanträder nyvalda Ale kommunfullmäktige och då måste…

Efterlängtad återstart av Kilanda marknad

Kilanda marknad bär på en stolt historia. I ungefär 30…

Premiärförlust för Ale Handboll

Almir Suljevic, 32, har meriter från Sveriges bästa handbollsliga. Här…

En femetta som tar AIF närmare ettan

Med tre omgångar kvar av division 2 norra Götaland toppar…

Drunkningstillbud i älven

Det var vid lunchtid på söndagen som räddningstjänsten larmades till…

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…