Intressant inblick

Ledare Alekuriren v34 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

I förra veckans nummer kunde ni läsa om väg- och järnvägsutbyggnaden genom Ale. I höstens första storupplaga belyser vi infrastruktursprojektet framfart i Lilla Edets kommun. Jag har haft förmånen att på kort tid få träffa såväl projektchef Bo Larsson och i förra veckan Lars Preinfalk, projektledare för sträckan Kärra-Torpa. Det är ett gigantiskt byggprojekt som pågår och det är ytterst intressant att få en inblick bakom kulisserna. Allting som sker i området är planerat in i minsta detalj. Väg- och järnvägsutbyggnad är så mycket mer än bara dumpers, grävskopor, stenkross och asfalt. Lars Preinfalk berättade vid vårt möte om att kraven som finns kring natur- och miljöhänseenden är minst lika prioriterat som budget och tidplan. I Lilla Edet har man exempelvis låtit flytta blåsippor och grönvit nattviol för dess fortsatta överlevnad. Preinfalk beskrev också de faunapassager som ska iordningställas i Blixered och Tösslanda, så att älg och annat vilt kan ta sig över nya E45. Inte heller här lämnas något åt slumpen. Stenarna ska ligga på ett speciellt sätt, så att djuren lätt kan förflytta sig och haren ta skydd för älgen om det behövs… Således är det inte bara vägsträckning och skyltar att ta hänsyn till.

För övrigt kan konstateras att tågen mellan Göteborg och Trollhättan går som vanligt igen efter sommarens tio veckor långa avstängning. Arbeten med rivning, markförstärkning och montering har genomförts under den här perioden. Nu är drygt hälften av dubbelspårsutbyggnaden mellan Göteborg och Trollhättan färdig. Trafikstart på dubbelspåret beräknas ske i december 2012.

Skepplanda vårdcentral har varit ett hett diskussionsämne sedan ett knappt år tillbaka. Det hela började med att det gick ut fel information till ortsbefolkningen om att vårdcentralen skulle läggas ned. Vad Primärvårdsstyrelsen egentligen menade var att verksamheten skulle bli en filial till Älvängens vårdcentral. Luttrade medborgare har under våren ondgjort sig över förändringen och uttryckt sitt missnöje över den försämrade servicen på Skepplanda vårdcentral. Beslutet att hålla stängt under fem sommarveckor gjorde inte saken bättre.

Ikväll (läs tisdag) har föreningar och organisationer i Skepplanda med omnejd gått samman och kallat in till ett öppet möte i bygdegården. Västra Götalandsregionens ordförande, Gert-Inge Andersson (S), har lovat att komma liksom primärvårdsdirektör Gunilla Gustafsson. Det ska bli intressant att se vad de har för besked att lämna till invånarna i kommunens norra del. Det var inte så länge sedan som Folktandvården försvann från Albotorget och risken är nog överhängande att samma bittra öde drabbar vårdcentralen – förr eller senare. Jag hoppas verkligen att jag har fel på den punkten, men faktum är att när människors behov ställs mot kronor och ören i budgeten brukar utgången vara rätt given.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…