Intressant inblick

Ledare Alekuriren v34 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

I förra veckans nummer kunde ni läsa om väg- och järnvägsutbyggnaden genom Ale. I höstens första storupplaga belyser vi infrastruktursprojektet framfart i Lilla Edets kommun. Jag har haft förmånen att på kort tid få träffa såväl projektchef Bo Larsson och i förra veckan Lars Preinfalk, projektledare för sträckan Kärra-Torpa. Det är ett gigantiskt byggprojekt som pågår och det är ytterst intressant att få en inblick bakom kulisserna. Allting som sker i området är planerat in i minsta detalj. Väg- och järnvägsutbyggnad är så mycket mer än bara dumpers, grävskopor, stenkross och asfalt. Lars Preinfalk berättade vid vårt möte om att kraven som finns kring natur- och miljöhänseenden är minst lika prioriterat som budget och tidplan. I Lilla Edet har man exempelvis låtit flytta blåsippor och grönvit nattviol för dess fortsatta överlevnad. Preinfalk beskrev också de faunapassager som ska iordningställas i Blixered och Tösslanda, så att älg och annat vilt kan ta sig över nya E45. Inte heller här lämnas något åt slumpen. Stenarna ska ligga på ett speciellt sätt, så att djuren lätt kan förflytta sig och haren ta skydd för älgen om det behövs… Således är det inte bara vägsträckning och skyltar att ta hänsyn till.

För övrigt kan konstateras att tågen mellan Göteborg och Trollhättan går som vanligt igen efter sommarens tio veckor långa avstängning. Arbeten med rivning, markförstärkning och montering har genomförts under den här perioden. Nu är drygt hälften av dubbelspårsutbyggnaden mellan Göteborg och Trollhättan färdig. Trafikstart på dubbelspåret beräknas ske i december 2012.

Skepplanda vårdcentral har varit ett hett diskussionsämne sedan ett knappt år tillbaka. Det hela började med att det gick ut fel information till ortsbefolkningen om att vårdcentralen skulle läggas ned. Vad Primärvårdsstyrelsen egentligen menade var att verksamheten skulle bli en filial till Älvängens vårdcentral. Luttrade medborgare har under våren ondgjort sig över förändringen och uttryckt sitt missnöje över den försämrade servicen på Skepplanda vårdcentral. Beslutet att hålla stängt under fem sommarveckor gjorde inte saken bättre.

Ikväll (läs tisdag) har föreningar och organisationer i Skepplanda med omnejd gått samman och kallat in till ett öppet möte i bygdegården. Västra Götalandsregionens ordförande, Gert-Inge Andersson (S), har lovat att komma liksom primärvårdsdirektör Gunilla Gustafsson. Det ska bli intressant att se vad de har för besked att lämna till invånarna i kommunens norra del. Det var inte så länge sedan som Folktandvården försvann från Albotorget och risken är nog överhängande att samma bittra öde drabbar vårdcentralen – förr eller senare. Jag hoppas verkligen att jag har fel på den punkten, men faktum är att när människors behov ställs mot kronor och ören i budgeten brukar utgången vara rätt given.

Mer från ledare

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Visionen blev verklighet

BanaVäg i Väst kallades projektet som prövade tålamodet hos alla…

Senaste nytt

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…