Kan leva med minus

Ledare Alekuriren v03 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

Enkäten om vad aleborna anser att Ale kommun ska prioritera i kommande satsningar fram till 2025 var inte helt oväntat skola och äldreomsorg. Det som möjligen förvånade var att studera de olika åldersgruppernas fokus. De äldre förespråkade skolsatsningar och de yngre valde att stryka under vikten av mötesplatser och idrottsanläggningar. En av huvudfrågorna som kommunledningen gärna ville ha svar på var huruvida aleborna kan tänka sig att rekommendera andra att flytta till kommunen. Resultatet 6,1 på en tiogradigskala är helt okej och stämmer bra överens med vad SCB tidigare kommit fram till. Det finns således en positiv grundton hos aleborna. Vi tror på vår kommun. Den gäller det naturligtvis att värna om och i förra veckan reste förtroendevalda, ledande kommunala tjänstemän och ett antal särskilt inbjudna från bland annat det lokala näringslivet ner till Varberg för att under tre dagar diskutera hur Ale ska utvecklas. Förhoppningen är att detta arbete ska leda till en gemensam målbild, en vision, att sträva efter med tidsperspektivet 2025. För att inte denna ska bli en hyllvärmare ska materialet brytas ner till mindre handlingsplaner. Innan detta blir verklighet ska ”prototypen” som resultatet nu kallas diskuteras i fokusgrupper, där föreningsliv och näringsliv är två hörnstenar.

Jag misstänker att det kan bli huggsexa om de lokala sponsorerna när det gäller byggnation av konstgräsplaner i Ale. Såväl Älvängens IK som Ahlafors IF har nu startat igång. Skepplanda BTK är i full färd med planeringen. Plötsligt kan kommunen som inte hade en enda konstgräsplan ha tre. Innan mandatperioden är slut får kanske moderaten Peter Kornesjö trots allt rätt, då han i valspurten faktiskt lovade fyra konstgräsplaner.

Jag är ingen vän av varken snö eller kyla, men som sann alebo kan jag faktiskt tänka mig att acceptera ett par minusgrader bara för att få se snökanonerna sprida snö i Alebacken. Det gör verkligen ont att åka förbi backen i januari och se hur den lyser grönt. Det stora ideella engagemanget som har utvecklat backen till en modern och komplett skidanläggning de senaste åren är faktiskt värda 48 timmar med ett par minusgrader. Det är nämligen vad som krävs föratt Alebacken åter ska kunna öppna och slå vakt om positionen som kommunens största turistattraktion.

I veckans tidning kan ni upptäcka ert Ale i ord och siffror. Ta del av det som präglar kommunen, vilka föreningar och företag som är störst, vad våra gäster helst besöker, hur naturen ser ut och inte minst vilka vi själva är. Sidan är en repris på en liknande artikel som tidningen publicerade för tretton år sedan och jag kan onekligen konstatera att det har hänt en del.

Mer från ledare

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Senaste nytt

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…

Moderaterna slutförhandlar

Den 17 oktober sammanträder nyvalda Ale kommunfullmäktige och då måste…

Efterlängtad återstart av Kilanda marknad

Kilanda marknad bär på en stolt historia. I ungefär 30…

Premiärförlust för Ale Handboll

Almir Suljevic, 32, har meriter från Sveriges bästa handbollsliga. Här…