https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Käppar i hjulet

Redaktionen är mitt i en intensiv praoperiod, där unga förmågor – en framtida potential personal – gästar oss varje vecka. De berikar oss med nya insikter och jag hoppas att vi skänker något tillbaka. I veckan skriver Hedvig och Martin om vad som händer i Älvängen centrum och vad en del ortsbor tänker kring det faktum att det befintliga centrum håller på att avflyttas. Det var ett ämne som de själva funderade mycket kring och hade svårt att förstå logiken kring. Den yngre generationens tankar får snabbt ett grönt perspektiv. Hur klimatsmart är det när livsmedelshandeln etablerar i lägen som mer eller mindre kräver att kunden har bil? Om du mot förmodan ska ta cykeln till det nya handelsområdet, hur gör jag det på ett tryggt sätt? Frågorna är befogade, men ännu inte besvarade. Tveklöst har en rad beslut bidragit till ett utsträckt Älvängen som knappast kommer att vinna några miljöpriser för sin stadsplanering.

Däremot är jag övertygad om att det befintliga centrumet i Älvängen kommer att få ny näring i framtiden, men det kommer att dröja. Först måste bostäderna komma på plats och i den bästa av världar hade både Serneke och Alebyggen varit i full gång, men den ena käppen har avlöst den andra i exploateringshjulet som måste börja rulla för att ge snurr åt en fortsatt service i centrum.

Även på Ale Torg finns en oro för framtiden. Beskeden om vad som kommer att hända och när dröjer. Istället tar spekulationerna fart och en värre motståndare finns inte. Det är nog läge för fastighetsägaren att kalla till ett öppet möte på torget. Att förslagen inte är färdiga må vara hänt, då är det bättre att berätta det än att inte säga något. Diskussionerna som går nu är att i princip halva Ale Torg kommer att rivas och ersättas med ett stort kommunhus med tillhörande hotell… Hälften av parkeringsplatserna kommer att bebyggas med stmåstadens bostäder. Rykten som detta sätter skräck i befintliga handlare och lockar framför allt inga nya. Bättre att lägga korten på bordet. Att parkeringsplatser och logistiken till och från dessa är nummer ett för att attrahera kunder att handla på Ale Torg både idag och imorgon är det enda vi med säkerhet vet. När kommunen dessutom växer kan antalet p-platser inte heller minska, tvärtom de måste öka i antal.

I april väntar ortsutvecklingsmöten, då om någon gång bör allmänheten få nys om hur arbetet med de fördjupade översiktsplanerna för Nödinge och Älvängen fortlöper. Det är ämnen som berör och definitivt engagerar ortsborna, men vi får inte glömma att det här är processer som kommer att påverka hela kommunens framtida utveckling och därför måste de också få ta tid.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…

Lekplats invigdes på nationaldagen

En barnkortege inledde firandet i slottsparken som lockade stora folkmassor.…

Stängs av efter eftersläng

Det var efter en knapp halvtimme i hemmamötet med Ängelholm…

Polisen söker försvunnen man

Senast någon såg mannen i 60-årsåldern var under natten till…

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…