https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Klara siffror

SIFO och PostNord har på uppdrag av Alekuriren genomfört en effektmätning av lokaltidningen du just nu läser. I veckan kom rapporten. Den innehåller till redaktionens stora glädje väldigt mycket positivt. Några helt avgörande faktorer för vår fortsatta utveckling är läsarnas attityd till annonsörerna. På det området skiljer sig papperstidningen fortfarande mycket från till exempel tv. 7 av 10 läsare uppger att de gillar att läsa annonserna och av dessa menar 75% att de nyttjar erbjudandena. Detta ska jämföras med SOM-institutets mätning om att 7 av 10 tittare är är negativa till tv-reklam. Detta ger oss råg i ryggen att fortsätta tala om den gratisdistribuerade lokaltidningen till alla hushåll och företag som den optimala platsen att synas på. Nu har vi det svart på vitt.

En annan viktig faktor är läsarnas allmänna inställning till tidningen. 86% tycker att tidningen är bra och att den bidrar med mycket ny information. Det finaste pluset är emellertid att 80% dessutom anser att Alekuriren är ett trovärdigt media. Förtroendet är inte självklart, utan något vi jobbar varje vecka med och siffrorna i SIFO:s undersökning är en belöning efter snart 21 år som lokaltidning i Götaälvdalen. Totalt besvarades enkäten av 359 personer och 70% hävdar att de läser årets alla nummer och 85% skulle sakna tidningen om den inte längre gavs ut. Det är fantastiska siffror, det blir tårta hela veckan… Men framför allt ett stort tack för förtroendet och myten om tidningsdöden fick återigen en snyting!

Jag tycker fortfarande att det mesta känns som att det hände igår, men jag förstår på den yngre generationen både på redaktionen och utanför att vårt nya inslag ”Från arkivet” lockar många till läsning. I veckans nummer berättar vi om tragedin som drabbade Ahlafors IF i mellandagarna julen 2004. Furulundsparken, den anrika dansbanan, hade brunnit ned i en anlagd brand. Lika sorgsen som ordförande Thore Skånberg var när han vandrade i askan, lika beslutsam var föreningen när den efter samtal med klubbens verkliga eldsjälar tagit beslut om att återuppbygga banan. Det var närmast chockartat när parken kunde tas i bruk redan våren 2005. Ett klockrent bevis på den urkraft som finns i många delar av Ales föreningsliv. Värt att minnas från denna händelse är också polisens utmärkta arbete som till sist gjorde att de skyldiga fick sona sitt straff. Det kan vara värt att komma ihåg i sammanhang där polisens utredningsarbete inte har samma framgång – det finns mörka händelser som faktiskt har fått sin lösning.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…