Klubbor men inget roder

Ledare vecka 43 2014

Alepolitiken har blivit en riksangelägenhet. Flera nationella medier har rapporterat om att alliansen i Ale skulle vara nära att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna. I måndags redovisade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Ale resultatet av en SIFO-undersökning som de själva bekostat. Den visade att väljarna föredrar en blocköverskridande majoritet. Det lär inte överraska någon, men problemet är att det i dagsläget inte finns något sådant alternativ. Allianspartierna har stängt dörren till de rödgröna, om den nu någonsin har varit öppen. Det är den verkligheten den S-ledda minoriteten har att förhålla sig till. Kampanjen om att alliansen planerar samarbete med SD lär inte ha flyttat fram förhandlingspositionen. Jag tror till och med att alliansen nu kan ha kastat nyckeln till dörren.

Kommunstyrelsens ordförande, en vecka till, Mikael Berglund (M) är föga imponerad av de rödgrönas taktik och låter hälsa att alliansen nu är i opposition och att det är upp till den nya politiska ledningen att lösa problemen. Han menar också att fokuseringen på SD:s roll i Ale inte har gynnnat kommunen och att det nu är S ansvar att reparera skadan.  Alliansen har aldrig förhandlat med SD. Det är enligt Berglund ett av S många påhitt och att smutskasta någon har sitt pris.

Om aleborna har upplevt ett politiskt kaos efter valet med en stor osäkerhet kring vilka som ska styra kommunen tvingas jag nog berätta att det här bara är början på en mandatperiod som riskerar att bli den kyligaste någonsin. Det är bara mitten av oktober, men relationerna mellan blocken är frostigare än på länge. Båda sidor pratar om att göra ”det bästa för Ale”, men i samma stund angriper de varandra trots att båda parter är beroende av – ja, just det, varandra. Det kommer inte att hålla. Om Ale blev en riksnyhet när S spekulerade om ett eventuellt alliansstyre med SD- stöd lär vi åter komma på nyhetstablån när den rödgröna ledningen tvingas styra med en detaljerad alliansbudget som garanterat kommer att innehålla många plågsamma satsningar. Det blir som alla förstår ohållbart om det S-ledda minoritetsstyret ska genomföra alliansens politik.

Om det kommer att bli så avgör den tredje parten som består av Sverigedemokraterna och Aledemokraterna. Med tanke på den taktik och de föga smickrande beskrivningar som använts om dessa partier från de rödgrönas horisont lär det vara förmätet att tro på något annat än att de lägger sin röst på alliansens budget. Därmed är det politiska kaoset fullbordat i Ale.

Lösningen då? Ja, till att börja så måste relationerna lagas och stärkas. Jag är långt ifrån en relationsexpert och avstår från hur detta ska gå till, men jag känner på tonen att något måste göras. Kan inte parterna samtala lär turbulensen fortsätta. De rödgröna får på måndag klubborna i nämnderna och tar över kaptensbindeln för Ale, men något roder att styra med kommer inte att ingå. Däremot en extrem huvudvärk baserad på frågan varför ingen vill samarbeta?

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…