https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Köp björnen!

Av rostfria rundstavar skapade han en fem meter hög älg. Nu har den syriske skulptören Mohannad Soleiman presenterat sitt nästa unika konstverk – en jättebjörn av 6,5 km järntråd. Precis som älgen tilldrar den sig stort intresse längs E45 i Surte, men snart är den sannolikt förlorad.

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen i rostfritt stål på industriområdet i Surte stora rubriker i såväl lokala som regionala och nationella medier. Redan då höjdes röster om att skulpturen borde få bo kvar i Ale. Något formellt intresse visades aldrig från kommunens sida och den enorma älgen går idag att beskåda hos en företagare i Svenljunga.

Nu har Mohannad Soleiman visat upp sitt nästa verk. En enorm björn gjord av 6,5 km järntråd. Den ser läskigt arg ut och enligt konstnären finns det en mening med det. Han är nämligen heligt förbannad över klimatkrisen och låter nu björnen ge uttryck för mänsklighetens omänskliga beteende som sätter hela moder jord på spel. Björnen som precis som älgen mäter fem meter i höjd har redan uppmärksammats i stora medier och Soleiman har också bekräftat att den är till salu. Priset är satt till 750 000 kronor. Det är vad tillverkningen har kostat honom och han behöver pengarna för att kunna starta nästa projekt. Eftersom den vackra älgen gick förlorad till Svenljunga hoppas jag nu att någon i vår närhet väljer att bevara björnen i vårt område. Den skulle kunna bli ett landmärke för Ale eller Lilla Edet. Något som sätter oss på kartan, precis som älgen nu har blivit synonym med Svenljunga. Skulpturer som sticker ut är häftigare än alla ledskärmar och entréskyltar i världen. Våga köpa björnen!

På samma sätt är Alebacken en fanbärare av Ales kommunflagga. Är det något som har satt kommunen på kartan de senaste 20 åren så är det Göteborgsregionens enda alpina center. Om det råder ingen tvekan och när föreningen ansökte om ett förskott på det elstöd som regeringen har utlovat ställde sig en enig kommunstyrelse i Ale positiv. Det visar att Ale kommun inser värdet av skidbacken. Om väderleken inte gör det möjligt att öppna Alebacken för skidåkning i år adderas förskottet till det redan befintliga lånet, men handen på hjärtat så borde kanske pengarna istället belasta konto marknadsföring? Är det något som Alebacken gör så är det att marknadsföra Ale. Det sker oavsett backen är öppen eller ej. Bara vetskapen om att den kanske är öppen gör att många göteborgare kastar ett öga på Alebackens olika kanaler.

Tänk dessutom om älgen och björnen från Surte hade varit placerade vid foten av backen – vilken suverän attraktion vi hade haft.

Mer från ledare

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…