https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Kostar att växa

Sportlov. Det borde betyda snö, vinter och kyla, men också möjlighet att åka skidor både nedför och på tvären. Vecka 7 var länge ett väldigt säkert riktmärke för snögaranti, men plötsligt ser inte verkligheten ut så. Det är inte utan att man blir lite berörd när Alebacken lyser grön istället för vit. Jag tror vi är många som lider med föreningens eldsjälar som varje år förbereder sig på bästa sätt för att skapa förutsättningar för barn, ungdomar och alpina entusiaster att kasta sig ner för pisten i Alafors. Liftkorten är föreningens största enskilda inkomstkälla och en grön vinter blir således ett mycket bistert faktum för ekonomin.

John Stjerna, Alebackens frontfigur, har vägrat ge upp. In i det sista har han hoppats på minusgrader och möjligheterna att spruta snö till sportlovet. Denna gång ser det sparsmakat ut med fru Fortuna och hennes vädergudar, men jag ger mig attan på att Alebacken kommer att öppna i år, om så bara för några dagar. Sportlovet ser däremot ut att förbli grönt.

Ale fortsätter att växa. Det är ett positivt besked – och en förutsättning för att klara välfärdens utmaningar. Vi blir numera fl er som ska leva på summan av våra gemensamma skatteinbetalningar. Det ställer krav på all offentlig verksamhet. Det är bra och borde vara en självklarhet. Däremot borde det också vara lika självklart att om all verksamhet är effektiviserad och optimerad, men ändå behöver en resursförstärkning för säkra kvalitén i till exempel vården, utreda en tillfällig skattehöjning. För mig är det helt logiskt, ändå hör jag sällan – för att inte skriva aldrig – någon ens snudda vid förslaget. Lilla Edet är en av flera svenska kommuner som upplever en akut ekonomisk kris. Alla verksamheter ses över och sparbetingen haglar. Ordet skattehöjning nämns inte. Hushållens inkomster är fortsatt goda och arbetslösheten under kontroll. Att en skattehöjning inte ens diskuteras kan bara tolkas på ett sätt. Det har helt enkelt blivit fult att betala skatt.

Ales fortsatta expansion innebär inte bara ökade intäkter, utan också krav på ”infrastrukturen”. Det måste finnas barnomsorg, grundskola, fritidsaktiviteter, vård och omsorg för alla. Det är detta som gör det så utmanande att växa. Först ska kraven infrias och sen kommer skatteintäkterna. Därför måste det finnas en balans och en taktkänsla för hur mycket en kommun kan växa årligen. Ale kommun har lagt ribban mellan 1,9-2,4% årlig tillväxt. Kronogårdens utbyggnad i Älvängen under de senaste åren har varit en viktig grundplåt. Det är ett nytt stort område med cirka 570 bostäder. Det är exploateringar som denna som ger kraft åt den lokala handeln. När detta område nu går in i en slutfas ser vi fram mot nästa tunga exploatering.

Är det månne dags att fokusera på Stenkil (norra Backa) i Nödinge? Det skulle vara ett positivt besked till handlarna på Ale Torg.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Per är återfunnen vid liv

Han försvann under natten till måndag, 5 juni, i Skönningared…

Elin satsar på motocross

Elin Hansson satt för första gången på en crosscykel i…

Respass ur Svenska cupen

Ahlafors IF är utslaget ur Svenska cupen och drömmarna om…

Skepplanda BTK firar 75 år

Den stora jubileumsdagen närmar sig med stormsteg. När Skepplanda BTK…

Missing People om letandet efter Per

Han heter Per och är 62 år gammal. Senast någon…

Vd:n lämnar Edethus

Sanny Mattelin har varit vd på Edethus sedan den 1…

Rudin bakom sen SBTK-seger

På torsdagskvällen var Skepplanda BTK på jakt efter sin andra…

Här är risken större för viltolyckor

Förra året hanterades 65 624 viltolyckor i Sverige. I mer…

Rullatorrace som gjorde succé

Det blev inte bara ett utan tre rullstolsrace på lika…

De ska starta gåfotboll i Surte

Ann-Britt Mårtensson och Anneli Larsson har en lång historia inom…

Orimliga sparkrav på regionens sjukhus

Den senaste tidens rubriker och även en ledare i lokaltidningen…

Lastbil började brinna på E45

SURTE. Strax efter klockan 17 på onsdagen började en lastbil…

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…