Kunskapsluckor

Nedräkningen har börjat. Det är bara veckor kvar till avspark i nationalsporten som bara i Ale kommun engagerar tusentals människor, äldre som yngre. Fotbollen berör många på ett eller annat sätt. Därför är det tråkigt att återigen behöva konstatera att Ales fotbollsklubbar inte lyckats med konststycket att genom dialog skapa ett matchschema som gagnar både de aktiva och den intresserade fotbollspubliken. Kollisionerna är många. Det spelas inte bara hemmamatcher samma dagar, utan också under samma klockslag. Synd att klubbarna måste konkurrera inom den lilla kommunen om den begränsade publiken. I slutändan är alla förlorare.

Den intresserade publiken har bara möjlighet att följa ett lag, spelarna ges inte chans att se kompisarna i grannklubben och intäkterna från entrén och korvförsäljningen blir sämsta tänkbara. Vid några tillfällen kommer fem alelag att spela hemmamatcher samtidigt. Det hade gått att undvika genom ett enkelt samtal, men icke. Jag tycker det är olyckligt och förstår inte vem som vinner på denna oförmåga att samverka till något så barnsligt enkelt.

Tjafs om matchtider känns hur som helst ganska trivialt i jämförelser med de utmaningar som Europa står inför med ett aktualiserat terrorhot. Vi pratar ofta om trygghetsfrågor i lilla Ale och synpunkterna är många. Trygghetsindexet har emellertid ökat i vår om vi ska tro Ale kommuns medborgarpanel. Nu är det en begränsad skara människor som tillfrågas, men ändå.

En trygghetsvandring med ungdomar ägde rum i Nödinge i veckan. Ett gott initiativ. Om inte våra barn och ungdomar känner sig trygga, hur ska då vi andra någonsin stilla vår oro? Förbättrad belysning är en ständigt återkommande begäran för att öka tryggheten. Jag vet inte när gatulampan uppfanns, men det är väldigt länge sedan och borde vara lika självklar som tomten på jul. Vi lever väl i ett tämligen upplyst samhälle och torde då begripa att belysning är mörkrets riddares värsta fiende?

Terrordåden i Bryssel skickar trygghetsfrågan till en helt annan nivå. Hur kan en människa som du och jag ta sig friheten att plötsligt begå en handling som medvetet kommer att kosta oskyldiga livet. Vilka spärrar saknas hos dessa individer och hur kan det ha gått så snett? Det handlar om brist på insikt, moral och empati. Framför allt så beror det på okunskap.

Att fylla ett par resväskor med bomber, spik och glassplitter är en galen handling i sig. Om man dessutom är övertygad om att placeras i paradiset genom att detonera dessa bland oskyldiga människor så måste något ha gått riktigt fel på hjärnkontoret. Kanske var taktiken med USA:s krigsförklaring mot terrorn 2001 inte helt genomtänkt. Det hade möjligen varit bättre att ha satsat några av biljarderna på utbildning istället för bomber. Det finns helt uppenbart många med stora kunskapsluckor, annars hade dåden i Bryssel aldrig inträffat.

Mer från ledare

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Senaste nytt

Ale Handboll tog första skalpen

Efter en medioker fjolårssäsong är Ale Handbolls herrar tillbaka i…

Fastighetsbyrån om läget på bostadsmarknaden:
”Ett guldläge för köparna”

Den senaste mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, där mäklare från Fastighetsbyrån runt…

Bergendahls Blommor firar 30 år

I dagarna två, fredag och lördag, pågår jubileumsfirandet. När lokaltidningen…

Höstmarknad stundar på Café Torpet

Nio utställare har hittills anmält sitt intresse till den höstmarknad…

Tre matcher från avancemang till division 1

Mötena med Stenungsunds IF är alltid tuffa och täta. I…

Så påverkas kommunen av elpriserna

På uppdrag av regeringen ska landets myndigheter se över sin…

Rejält kraftprov väntar för Christina

För tio år sedan flyttade Christina Molin till Surte tillsammans…

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…