https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Låt oss inspireras

Kongahälla Center var en minst sagt imponerande upplevelse i förra veckan. Satsningen är genomtänkt och ett resultat av en medveten ambition att skapa en ny centrumkärna i Kungälv. Här samlas nu handel och service på en plats och i omedelbar närhet finns naturligtvis också resecentrum och en stor mängd nyproducerade lägenheter. Delar av lägenhetsbeståndet flyttade boende in i redan för ett år sedan. Med andra ord har strategin varit att först stärka underlaget för att skapa förutsättningar för handeln att överleva. Det starka utbudet av etablerade kedjebutiker innebär självklart ett högt attraktionsvärde, vilket gör att handeln i kranskommunerna till Kungälv kommer att påverkas. Det innebär att exempelvis Ale och till viss del även Lilla Edet måste skruva upp takten i sitt utvecklingsarbete. Nu håller det inte att gräva ner sig i fördjupade översiktsplaner, det är ”time for action”. Låt oss inspireras av Kongahälla Center. Sätt fokus på fler bostäder i centralorterna. Utnyttja alla möjliga bostadsexploateringar i pendelstationsnära lägen. Med fler invånare i centrala Nödinge och Älvängen kommer behovet av handel och service följa som en naturlig del av utvecklingen. Projektledningen för Kongahälla Center gick från en uttalad satsning på volymhandel till att istället förverkliga en ny mötesplats. Människor vill träffas och trivas, det är åtminstone utgångspunkten. Förhoppningen är att de vill göra det i ett shoppingcenter där trivselfaktorerna fått stort utrymme. Ytorna där du kan sitta och ”hänga”, snacka med vännerna, har prioriterats på många sätt. I Ale kommun har vi svårt att bara få fram parkbänkar, då rädslan är stor att skapa tillhåll. Vi kanske borde tänka om och inse att människor som fortfarande rör sig ute och handlar i fysiska butiker gärna vill kunna slå sig ner en stund. Jag tror inte att vi på den här sidan av älven är annorlunda. Devisen om att träffas och trivas funkar nog här också.

Den stora frågan är förstås om det totala kundunderlaget kommer att räcka för att bära Kongahälla Center. Med tanke på de omfattande handelsutredningar som är genomförda får vi utgå från det. Vi får också hoppas att satsningen innebär det som flera av Aleföretagarna som flyttat in i Kongahälla säger, att handeln stärks i regionen Kungälv-Ale. Att fler väljer att handla i närområdet och att vi gemensamt står oss starka mot Göteborg.

Edetmässan står för dörren. I dagarna två ställer det lokala näringslivet och föreningslivet i Lilla Edet ut i Strömshallen. En mässa som både har formen av ett familjeevent och ett affärsnätverk. Här finns också företag från Ale med och kanske är det en plan för framtiden, att utöka samarbetet i näringslivsfrågor mellan Ale och Lilla Edet. För 20 år sedan drevs ett gemensamt marknadsföringsprojekt som handlade om att sätta Ale-Lilla Edet på kartan som en tänkbar plats för nyetablering – mellan Volvo i Torslanda och Saab i Trollhättan. Med en klart förbättrad infrastruktur, pendeltåg och motorväg, är det väl snarare nu som vi har något av attraktionsvärde att visa upp.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…