https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Lödöse – en stark del av Göteborg

I fredags var det många som firade och skålade för Göteborg. 400 år är ett mäktigt jubileum och värt att uppmärksammas. Det är en fantastisk stad som vi numera har ett pendeltåg bort. Sveriges näst största stad har många sidor.

Här finns några av landets viktigaste industriföretag, en hamn för import och export, nödvändiga högskolor och centrum för forskning – men framför allt så finns det en attraktionskraft, en kreativ anda som bidrar till utveckling långt utanför stadsgränsen. Dessutom har Göteborg utvecklat sin egen charm med en dialekt ingen kan ta miste på, halv special i korvkiosker och ett lika välkomnande som personligt bemötande. Hur ofta hör man inte ”Göteborgare är väldigt trevliga”?

Det är också till staden våra talanger i kranskommunerna åker för att anta nya utmaningar såväl inom idrott, kultur som yrkesliv. Det är på stadens universitet som kompetensen utvecklas när den seriösare delen av studierna tar vid. Det är också i staden Göteborg som vi känner den starkaste pulsen. Göteborg är när 400-årsjubileet firas inne i en expansiv utbyggnadsfas med stark ekonomisk tillväxt. Det skvätter över på kranskommunerna och medför att även kommuner som Ale och Lilla Edet numera upplever en expansion både när det gäller befolkning och ekonomi.

Det är inte mer än rätt. Är det något jag saknat i 400-årsfirandet så är det Göteborgs verkliga historiebeskrivning. Den som handlar om stadens ursprung. Det kapitlet hade nämligen handlat om Lödöse. Det var där allting började för mer än 1000 år sedan. Fram till 1473 var Lödöse Sveriges enda hamnstad i väster. Lödöse är en av landets äldsta städer och hamnens betydelse under medeltiden var av stor vikt. För att undgå de norska tullavgifterna vid Bohus Fästning grundades Nya Lödöse, 1473, vid platsen där Gamlestaden idag ligger. Det är en avgörande händelse för att Göteborg 150 år senare skulle få ett utpekat centrum en bit därifrån. Det var Gustav II Adolf som 1621 pekade med hela handen och konstaterade ”att här ska staden ligga”. Det är värt att lyfta denna historiska tillbakablick, då det sannolikt inte är alla som ens känner till att det lilla samhället Lödöse i Lilla Edets kommun är en stark del av Göteborgs ursprung.

När staden nu firar sina 400 år görs det med stolthet och det finns skäl till det. Göteborg är Sveriges näst största stad och är mitt i en gigantisk förvandling. Det byggs som aldrig förr både ovan och under mark. Om man tycker att de första 400 åren har varit händelserika vågar jag inte tänka på vad man firar när 800-årsdagen kommer. I den snabba utvecklingstakt som nu råder kommer det mesta att se helt annorlunda ut. Fortsätter dessutom klimatförändringen blir det i framtiden en stad bakom murar i skydd från de stigande havsnivåerna. Jag märker direkt att det är betydligt lättare att blicka 400 år tillbaka i tiden än framåt. Göteborgs historia är intressant och vi här i Göta älvdalen är en stark del av den. Så skål och grattis goa Göteborg.

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…