Lugnande besked

Ledare vecka 37 2012

Vi kan nu lämna lugnande besked om kollektivtrafiken. Nu är det inte bara klart med att pendeltåget går varje kvart under högtrafik, utan det kommer också vara möjligt att ansluta till varje tåg med buss. Västtrafik håller löftet om en buss till varje tåg, men beroende på var du bor kan det ändå bli en omställning. Resande som har klivit på vid vårdcentralen i Älvängen till exempel, kommer få busstrafik till tåget en gång i halvtimmen, därmed blir kvartstrafiken inte möjlig att utnyttja fullt ut om man är bussberoende. Å andra sidan finns det andra sätt att ta sig till stationen på. Helheten ser ändå ut att lösa sig, men en del kritiska diskussioner lär Västtrafik få räkna med.

Från orter som saknar egen pendelstation kommer anslutningarna att vara goda. Från exempelvis Skepplanda kommer det att avgå en buss i kvarten under högtrafik.

Undertecknad tror att orter som Älvängen och Nödinge på sikt kommer att få slingor som hämtar upp längs de tätbefolkade områdena. Utbyggnaden och expansionen av bostäder skulle kunna skynda på den processen.

Bandypremiär i Ale Arena under en ljummen septembersöndag är något speciellt. Att stå med mössa på inomhus och bevittna en klassisk vinteridrott, för att i nästa stund svettas på vägen till bilen, har förvrängt kulturen något. Att hallen trots allt har dragningskraft står utan tvivel. Surte BK har byggt sitt nya lag med en stomme av unga talanger som har både nuet och framtiden för sig. De flesta av nyförvärven nämner möjligheten och förutsättningarna att spela inomhus som ett avgörande skäl till att välja Surte som klubbadress. Samtidigt menar flera att inget går upp mot att spela en välbesökt bandymatch med några minusgrader, doften av glögg och till ljudet av klappande vantar. Den där klassiska bandystämningen är svår att uppbringa under tak, men i jämförelse med att inte kunna spela alls är valet enkelt. Vilka otroligt goda sportsliga förutsättningar Ale kommun nu erbjuder. Inomhusarena för bandy, snart tre konstgräsplaner för fotbollsentusiasterna, sju stora kompletta inomhushallar för andra inomhusidrotter samt en mindre friidrottsflygel i Bohus. Det finns faktiskt lite att skryta med.

Ibrahim Baylan (S), Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor, gjorde ett populärt besök i Nödinge. Kul att Ale kommun uppmärksammas för sina IT-satsningar och att eleverna får chansen att möta ledande politiker. På redaktionen funderade vi lite kring vilken policy skolorna har för politiska besök. Vad händer om ett mer extremt parti också vill komma och delge sina åsikter? Hur ställer sig skolan till det och med vilken strategi bemöter man elever som eventuellt känner sig kränkta? Någon enskild policy finns inte för Ales skolor, man hänvisar med all rätt till skollagen. Jag hoppas den är bra skriven för det är en viktig fråga, men jag har inte hunnit granska den – jag valde att fundera själv och hoppas min oro är obefogad.

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…