Lugnande besked

Ledare vecka 37 2012

Vi kan nu lämna lugnande besked om kollektivtrafiken. Nu är det inte bara klart med att pendeltåget går varje kvart under högtrafik, utan det kommer också vara möjligt att ansluta till varje tåg med buss. Västtrafik håller löftet om en buss till varje tåg, men beroende på var du bor kan det ändå bli en omställning. Resande som har klivit på vid vårdcentralen i Älvängen till exempel, kommer få busstrafik till tåget en gång i halvtimmen, därmed blir kvartstrafiken inte möjlig att utnyttja fullt ut om man är bussberoende. Å andra sidan finns det andra sätt att ta sig till stationen på. Helheten ser ändå ut att lösa sig, men en del kritiska diskussioner lär Västtrafik få räkna med.

Från orter som saknar egen pendelstation kommer anslutningarna att vara goda. Från exempelvis Skepplanda kommer det att avgå en buss i kvarten under högtrafik.

Undertecknad tror att orter som Älvängen och Nödinge på sikt kommer att få slingor som hämtar upp längs de tätbefolkade områdena. Utbyggnaden och expansionen av bostäder skulle kunna skynda på den processen.

Bandypremiär i Ale Arena under en ljummen septembersöndag är något speciellt. Att stå med mössa på inomhus och bevittna en klassisk vinteridrott, för att i nästa stund svettas på vägen till bilen, har förvrängt kulturen något. Att hallen trots allt har dragningskraft står utan tvivel. Surte BK har byggt sitt nya lag med en stomme av unga talanger som har både nuet och framtiden för sig. De flesta av nyförvärven nämner möjligheten och förutsättningarna att spela inomhus som ett avgörande skäl till att välja Surte som klubbadress. Samtidigt menar flera att inget går upp mot att spela en välbesökt bandymatch med några minusgrader, doften av glögg och till ljudet av klappande vantar. Den där klassiska bandystämningen är svår att uppbringa under tak, men i jämförelse med att inte kunna spela alls är valet enkelt. Vilka otroligt goda sportsliga förutsättningar Ale kommun nu erbjuder. Inomhusarena för bandy, snart tre konstgräsplaner för fotbollsentusiasterna, sju stora kompletta inomhushallar för andra inomhusidrotter samt en mindre friidrottsflygel i Bohus. Det finns faktiskt lite att skryta med.

Ibrahim Baylan (S), Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor, gjorde ett populärt besök i Nödinge. Kul att Ale kommun uppmärksammas för sina IT-satsningar och att eleverna får chansen att möta ledande politiker. På redaktionen funderade vi lite kring vilken policy skolorna har för politiska besök. Vad händer om ett mer extremt parti också vill komma och delge sina åsikter? Hur ställer sig skolan till det och med vilken strategi bemöter man elever som eventuellt känner sig kränkta? Någon enskild policy finns inte för Ales skolor, man hänvisar med all rätt till skollagen. Jag hoppas den är bra skriven för det är en viktig fråga, men jag har inte hunnit granska den – jag valde att fundera själv och hoppas min oro är obefogad.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…