Lugnande besked

Ledare vecka 37 2012

Vi kan nu lämna lugnande besked om kollektivtrafiken. Nu är det inte bara klart med att pendeltåget går varje kvart under högtrafik, utan det kommer också vara möjligt att ansluta till varje tåg med buss. Västtrafik håller löftet om en buss till varje tåg, men beroende på var du bor kan det ändå bli en omställning. Resande som har klivit på vid vårdcentralen i Älvängen till exempel, kommer få busstrafik till tåget en gång i halvtimmen, därmed blir kvartstrafiken inte möjlig att utnyttja fullt ut om man är bussberoende. Å andra sidan finns det andra sätt att ta sig till stationen på. Helheten ser ändå ut att lösa sig, men en del kritiska diskussioner lär Västtrafik få räkna med.

Från orter som saknar egen pendelstation kommer anslutningarna att vara goda. Från exempelvis Skepplanda kommer det att avgå en buss i kvarten under högtrafik.

Undertecknad tror att orter som Älvängen och Nödinge på sikt kommer att få slingor som hämtar upp längs de tätbefolkade områdena. Utbyggnaden och expansionen av bostäder skulle kunna skynda på den processen.

Bandypremiär i Ale Arena under en ljummen septembersöndag är något speciellt. Att stå med mössa på inomhus och bevittna en klassisk vinteridrott, för att i nästa stund svettas på vägen till bilen, har förvrängt kulturen något. Att hallen trots allt har dragningskraft står utan tvivel. Surte BK har byggt sitt nya lag med en stomme av unga talanger som har både nuet och framtiden för sig. De flesta av nyförvärven nämner möjligheten och förutsättningarna att spela inomhus som ett avgörande skäl till att välja Surte som klubbadress. Samtidigt menar flera att inget går upp mot att spela en välbesökt bandymatch med några minusgrader, doften av glögg och till ljudet av klappande vantar. Den där klassiska bandystämningen är svår att uppbringa under tak, men i jämförelse med att inte kunna spela alls är valet enkelt. Vilka otroligt goda sportsliga förutsättningar Ale kommun nu erbjuder. Inomhusarena för bandy, snart tre konstgräsplaner för fotbollsentusiasterna, sju stora kompletta inomhushallar för andra inomhusidrotter samt en mindre friidrottsflygel i Bohus. Det finns faktiskt lite att skryta med.

Ibrahim Baylan (S), Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor, gjorde ett populärt besök i Nödinge. Kul att Ale kommun uppmärksammas för sina IT-satsningar och att eleverna får chansen att möta ledande politiker. På redaktionen funderade vi lite kring vilken policy skolorna har för politiska besök. Vad händer om ett mer extremt parti också vill komma och delge sina åsikter? Hur ställer sig skolan till det och med vilken strategi bemöter man elever som eventuellt känner sig kränkta? Någon enskild policy finns inte för Ales skolor, man hänvisar med all rätt till skollagen. Jag hoppas den är bra skriven för det är en viktig fråga, men jag har inte hunnit granska den – jag valde att fundera själv och hoppas min oro är obefogad.

Mer från ledare

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Senaste nytt

Så många bullar sålde butikerna

Kanelbullens dag har firats den 4 oktober sedan 1999, när…

”Surte då och nu” på Glasbruksmuseet

När lokaltidningen kommer på besök råder det febril aktivitet. Fotografier…

Varning för bedragare

En av Ale Els kunder råkade i förra veckan ut…

Färre kryssade i årets val – bara män i toppen

24 262 personer var röstbrättigade i årets val. Av dessa…

Festligt 10-årsjubileum på Backavik

Ballonger i taket, fint dukade bord och en stämning som…

Ale-samverkan tar över

Under mandatperioden som gått har en koalition bestående av sex…

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Inför rätta efter lägenhetsbranden

Natten till den 22 augusti vaknade boende i flerfamiljshuset på…

Kanelbullar i mängder

Några dagar innan tisdagen den 4 oktober, förbereder sig bagaren…

Pendlare fick Kan-Elbullar

– Vi tycker det är så roligt att få vara…

Skottlossning mot villa

Strax efter 03, natten till måndag, larmades polis till en…

Mäktig vändning av AIF

Ahlafors IF är nu bara två matcher från serieseger i…

Ale Handboll tog första skalpen

Efter en medioker fjolårssäsong är Ale Handbolls herrar tillbaka i…