Lyft fram våra föredömen

Ledare vecka 48 2013

Lärarna står i centrum för Utbildningsnämndens plan för 2014. Medarbetarundersökningen bland skolpersonalen gav ett tydligt besked i år. Lärare för de äldre årskurserna 7-9 är inte nöjda med sin tillvaro. Det är självklart ett alarmerande problem, kopplingen mellan lärare och elevers förmåga att lära nytt är tydlig. Lärare som vittnar om att de känner stress och har svårt att få ihop tiden kan med stor sannolihet kopplas till det stora antalet elever i Ale som känner svag lust att lära. Kärnan i skolan utgörs självfallet av lärarna. Lärare som mår bra och känner arbetsglädje är lika självklart bättre pedagoger än de som känner tvärtom. Lärarens betydelse kan du själv snabbt reflektera över. Vad minns du mest från din egen skolgång? Få kommer ens ihåg vad vi lärde oss på de olika stadierna, men lärarna kan vi i regel rabbla utantill. Att lärarnas arbetssituation nu placeras som ett av huvudmålen för nämnden nästa år tyder på att problemet tas på fullaste allvar – och allt annat vore oförsvarbart.

Ale vidgar sitt internationella arbete när man i veckan reser till Botswana för att genomföra entreprenörsutbildningen YEE. Fyra ungdomar från Ale kommer att få chansen att medverka. Tänk vilket äventyr! Projektet finansieras till största del av SIDA-pengar. Det är självklart en fantastisk möjlighet som erbjuds och jag hoppas att det sedan finns en plan för hur dessa ungdomars erfarenheter ska kunna spridas vidare. Deltagarna är handplockade för att de antingen har visat stort intresse eller svarat för föredömliga insatser. Jag tycker det är kanon! Vi måste hitta fler sätt att lyfta alla positiva krafter på. Det är så lätt att vi bara pratar om de som utmärker sig i negativ bemärkelse och diskuterar hur dessa ska straffas. Det finns ju en större grupp, nämligen den med människor som bidrar positivt till samhällets utveckling. Om dessa ska kunna bli fler tror jag det är ett måste att lyfta fram dem och låta dem vara tydliga föredömen. Att kunna erbjuda fyra ungdomar en utbildningsvecka i Botswanas vilda natur är en utmärkt belöning.Bara resan i sig blir ett äventyr.

Tempot skruvas nu upp efter några gråa höstveckor. Till helgen tänder vi mer ljus än någonsin och hälsar Advent välkommen. Det känns riktigt bra att få ta fram ljusstaken igen. Plötsligt känns det lite ljusare igen, om ändå på konstgjord väg. Sen bär det av på marknader, julbasarer, luciauppträdanden, konserter och juljippon av alla de slag. Det är en härlig tid som stundar innan tomten åter-igen kommer på besök.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…

Hästar skrämdes på flykt – bara Malle kom hem

Malle och Molly var oskiljaktiga i både hagen och stallet…