Många dagar på agendan

Ledare Alekuriren v06 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

Helgerna och dess firande har precis avlöst varandra, nästa vecka är det dags igen. Alla Hjärtans dag står på agendan. Efter den väntar Fettisdagen, nationaldagen, kanelbullens dag, mors dag, fars dag, Gustav Adolfsdag, Nobeldagen, min namnsdag och din namnsdag – födelsedagar, dels våra egna dels alla vänners. Det är en och annan dag att hålla reda på nuförtiden. Det känns som om de blir fler, men likt förbannat är det bara 365 dagar på ett år. Fast vi har blivit duktiga på att ge allt fler dagar en mening, om vi nu ska anse att semlan och kanelbullen fyller en mening… Hur som helst är det faktiskt ganska skönt att vara tankspridd och känd för att glömma… För min egen del är det möjligen jul och nyår som jag har koll på, allt annat påminns jag om i sista stund eller kort därefter…

Nu står Alla hjärtans dag för dörren och jag måste erkänna att det är en av dessa dagar som jag inte riktigt känner till bakgrunden för. Nu vet jag, eftersom Johanna bestämde sig för att göra en temasida som inspiration för den 14 februari. Faktum är i samband med dessa dagar upptäcker man hur många kvinnliga företagare vi har i kommunen. I Bohus centrum har tre väninnor startat en second hand- och inredningsbutik. De utstrålar en härlig optimism och en energi som absolut behövs för att vara näringsidkare i Bohus. Redan innan byggnationen av Jordfallsbron tog fart var det tuffa tider för den centrumanläggning som i början av 70-talet målades ut som Ales metropol. Nu råder det andra tider, men precis som väninnorna säger kommer det en dag när nya Jordfallsbron är klar och då blir tillgängligheten till Bohus centrum åter mycket bra. Idag är second hand poppis och en publikmagnet. Kanske behövs den här tiden fram till E45:an är klar som startsträcka för Living life Vintage som butiken heter? Med tanke på hur hela Bohus har skärmats av under vägutbyggnaden känns övriga orters protester som löjliga. Det kommer självklart att bli väldigt bra när det är klart och de flitigaste entreprenörerna hoppas kunna locka över även kungälvsbor i framtiden. Utan tvekan hyser jag stor beundran för de handlare som kämpat på i det tysta sedan infarten till Bohus stängdes – för det har säkert varit väldigt tyst.

Stor uppmärksamhet ska också riktas åt de fyra föräldrapar som har dragit igång en egen fritidsgård i Älvängen. ”Luftslottet” ska erbjuda ungdomar i åldern 15-20 år någonstans att hänga, något som inte är som hemma, men ändå känns väldigt ”hemma”. Med andra ord tryggt och säkert. Initiativtagarna vill öppna dörren till något bättre än att sitta vid bussterminalen. En god handling som jag hoppas uppmärksammas och förhoppningsvis kan verksamheten övergå i ungdomars egen regi. Att erbjuda alternativ till de etablerade aktiviteterna som idrotts- och kulturföreningarna svarar för är av stor vikt. Alla måste ha någonstans att ta vägen. Det måste bli ett slut med att ungdomar går vilse redan som tonåring och sedan inte hittar hem igen.

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…