Många dagar på agendan

Ledare Alekuriren v06 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

Helgerna och dess firande har precis avlöst varandra, nästa vecka är det dags igen. Alla Hjärtans dag står på agendan. Efter den väntar Fettisdagen, nationaldagen, kanelbullens dag, mors dag, fars dag, Gustav Adolfsdag, Nobeldagen, min namnsdag och din namnsdag – födelsedagar, dels våra egna dels alla vänners. Det är en och annan dag att hålla reda på nuförtiden. Det känns som om de blir fler, men likt förbannat är det bara 365 dagar på ett år. Fast vi har blivit duktiga på att ge allt fler dagar en mening, om vi nu ska anse att semlan och kanelbullen fyller en mening… Hur som helst är det faktiskt ganska skönt att vara tankspridd och känd för att glömma… För min egen del är det möjligen jul och nyår som jag har koll på, allt annat påminns jag om i sista stund eller kort därefter…

Nu står Alla hjärtans dag för dörren och jag måste erkänna att det är en av dessa dagar som jag inte riktigt känner till bakgrunden för. Nu vet jag, eftersom Johanna bestämde sig för att göra en temasida som inspiration för den 14 februari. Faktum är i samband med dessa dagar upptäcker man hur många kvinnliga företagare vi har i kommunen. I Bohus centrum har tre väninnor startat en second hand- och inredningsbutik. De utstrålar en härlig optimism och en energi som absolut behövs för att vara näringsidkare i Bohus. Redan innan byggnationen av Jordfallsbron tog fart var det tuffa tider för den centrumanläggning som i början av 70-talet målades ut som Ales metropol. Nu råder det andra tider, men precis som väninnorna säger kommer det en dag när nya Jordfallsbron är klar och då blir tillgängligheten till Bohus centrum åter mycket bra. Idag är second hand poppis och en publikmagnet. Kanske behövs den här tiden fram till E45:an är klar som startsträcka för Living life Vintage som butiken heter? Med tanke på hur hela Bohus har skärmats av under vägutbyggnaden känns övriga orters protester som löjliga. Det kommer självklart att bli väldigt bra när det är klart och de flitigaste entreprenörerna hoppas kunna locka över även kungälvsbor i framtiden. Utan tvekan hyser jag stor beundran för de handlare som kämpat på i det tysta sedan infarten till Bohus stängdes – för det har säkert varit väldigt tyst.

Stor uppmärksamhet ska också riktas åt de fyra föräldrapar som har dragit igång en egen fritidsgård i Älvängen. ”Luftslottet” ska erbjuda ungdomar i åldern 15-20 år någonstans att hänga, något som inte är som hemma, men ändå känns väldigt ”hemma”. Med andra ord tryggt och säkert. Initiativtagarna vill öppna dörren till något bättre än att sitta vid bussterminalen. En god handling som jag hoppas uppmärksammas och förhoppningsvis kan verksamheten övergå i ungdomars egen regi. Att erbjuda alternativ till de etablerade aktiviteterna som idrotts- och kulturföreningarna svarar för är av stor vikt. Alla måste ha någonstans att ta vägen. Det måste bli ett slut med att ungdomar går vilse redan som tonåring och sedan inte hittar hem igen.

Mer från ledare

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Senaste nytt

Så påverkas kommunen av elpriserna

På uppdrag av regeringen ska landets myndigheter se över sin…

Rejält kraftprov väntar för Christina

För tio år sedan flyttade Christina Molin till Surte tillsammans…

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…