https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Marknaden tror på Ale

Skanska satsar 300 miljoner i ett markköp för att garantera sig en bra position när Ale ska fortsätta växa. Det innebär cirka 600 nya bostäder i Älvängen och ett förstärkt kundunderlag för handel och service.

I slutet på förra veckan läckte nyheten ut att Skanska förvärvat ett stort markområde ovanför Maden och granne med Kronogården i Älvängen. Affären landade på 300 miljoner kronor. Totalt innebär detta om cirka 500-700 nya bostäder och en fortsatt befolkningstillväxt i norra Ale är säkrad. Det är ett viktigt besked för etablerare, men också för kommunledningen. Om inte marknaden tror på Ale får varje investering vägas med försiktighet. Nu kan kommunen istället satsa och trycka på gasen. Det är en väsentlig skillnad.

För er som surfar in regelbundet på alekuriren.se kunde i veckan se ett tv-inslag med jordgubbsförsäljaren Peter Drakö som beskrev Älvängen som en mer eller mindre ”gubbsjuk” ort. Jordgubbsförsäljningen saknar motstycke och kanske beror det på hans smarta läge vid Gustavs Plats mitt i Älvängen centrum. Platsen ska bebyggas med 140 lägenheter, men varken Balder eller Serneke vill kommentera vad som händer just nu. Kanske får Peter Drakö stå kvar i ytterligare några år? Oavsett behöver han inte oroa sig för försäljningen i den ”gubbsjuka” orten. Skanskas markförvärv om 263 000 kvm mark mellan Kronogården och Torpvägen garanterar en stabil tillväxt. Området ligger med i översiktsplanen och inväntar bara att den fördjupade översiktsplanen samt sträckningen av förbifart Älvängen (ringleden öster om orten) ska läggas fast. Det innebär närmare 1800 nya jordgubbskonsumenter.

Markaffären var inte känd för Ale kommun innan den ägde rum och det blir därför intressant att se hur detta påverkar prioriteringsordningen. Jag utgår från att när en spelare satsar 300 miljoner kronor på ett kort är det önskvärt att se en aktiv handling. Det skulle kunna vara i form av en ökad satsning på plan- och byggavdelningen i Ale som redan är hårt arbetsbelastad. Det vore dessutom väldigt logiskt med tanke på att befolkningstillväxt är detsamma som intäktsförstärkning för en kommun. När kön ringlar sig lång inne på ICA och Coop så öppnar handlaren i regel ytterligare en kassa. Det är ytterst sällsynt att butikschefen ber kunderna gå hem… När aktörer som Skanska visar ett konkret intresse både i ord och handling, då agerar sannolikt varje klok kommun därefter. Allt annat vore ytterst förvånande.

Dessutom behöver sektor samhällsbyggnad varva upp, då detaljplan 1 i Nödinge centrum närmar sig antagande och genomförande. I Surte avslöjades i veckan att familjen Sporre och Fiskaregården nu vill realisera planerna på ett 60-tal bostäder på Brattåsberget. Det våras för byggnation i hela Ale. Helt klart är att marknaden verkar tro stenhårt på Ale – gör politiken i Ale det också? I så fall är det full fart framåt.

Läs också: Skanska vill bygga 600 bostäder 

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…