https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Med tunna fjät

Valrörelsen är igång, men det är med tunna fjät likt ett lussetåg och det känns nästan som att politikerna har silkesvantar på sig – åtminstone lokalt. Förra veckan ställde sig dessutom både Moderaterna och Socialdemokraterna bakom Sverigedemokraternas motion om språktest för nyanställd omsorgspersonal. En stor framgång för SD.

Hur ofta har vi kunnat konstatera att sverigedemokrater, moderater, liberaler och socialdemokrater delar uppfattning i en fråga? Jag kan spontant inte ens minnas att det har hänt – förutom i frågor där det råder total politisk enighet. Att de två största partierna skakar han med SD är närmast historiskt. Frågan om språktest för ny- och befintlig omsorgspersonal var inte brännhet i sak, då samtliga var överens om att det är en viktig rutin. Frågan handlade istället om det var nödvändigt att införa nya rutiner eller om sektor socialnämndens nuvarande arbete ansågs tillräckligt. Det var på den punkten som SD fick med sig M och S. Nu ska ett språktest införas vid nyanställning samtidigt som sektorn ska utveckla ett system för att kontrollera att befintlig personal har rätt kunskaper i svenska språket. Självklart är detta en oerhört viktig fråga. Det handlar om säkerheten för några av våra mest utsatta grupper, äldre och funktionsnedsatta. Att omsorgen ibland kan brista är ett tillräckligt stort bekymmer – vårdtagare ska däremot aldrig riskera att inte förstå vad personalen säger. På den punkten ska verksamheten vara 100%-ig.

Det blev som väntat rikligt med kommentarer kring Skanskas planer på att bygga 600 bostäder i Älvängen. Intresset för byggnation är stort, så har det alltid varit. Därför borde engagemanget kanske ha varit än större för ett år sedan när den nya översiktsplanen som ska leda Ale från 30 000 invånare till 50 000 antogs. Det är i det skedet som medborgarna lättast kan påverka och få politiken att ändra inriktning på hur en ort ska utvecklas. Mitt råd är att studera översiktsplanen som finns på Ale kommuns hemsida. Där framgår det tydligt var ni kan förvänta er att framtida bostadsområden dyker upp. Några av våra läsare oroar sig för att kommunen ska glömma bort både skolor och förskolor. Det är klokt att väcka frågan, men oron ska inte vara befogad. När de större detaljplanerna startas upp ställs alltid krav på den samhällsservice som anses nödvändig. Gäller det bostäder ingår alltid krav på förskola och eventuell grundskola.

Jag tycker i grunden att vi ska vara positiva till all utbyggnad. Det är en förutsättning för att välfärden, den kommunala service och handeln ska kunna fortsätta utvecklas. Nya bostäder betyder nya kunder och för kommunens del mer skatteintäkter. Samtidigt ska det ske kontrollerat och i samklang med oss som redan bosatt sig här.

Mer från ledare

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…