https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Med tunna fjät

Valrörelsen är igång, men det är med tunna fjät likt ett lussetåg och det känns nästan som att politikerna har silkesvantar på sig – åtminstone lokalt. Förra veckan ställde sig dessutom både Moderaterna och Socialdemokraterna bakom Sverigedemokraternas motion om språktest för nyanställd omsorgspersonal. En stor framgång för SD.

Hur ofta har vi kunnat konstatera att sverigedemokrater, moderater, liberaler och socialdemokrater delar uppfattning i en fråga? Jag kan spontant inte ens minnas att det har hänt – förutom i frågor där det råder total politisk enighet. Att de två största partierna skakar han med SD är närmast historiskt. Frågan om språktest för ny- och befintlig omsorgspersonal var inte brännhet i sak, då samtliga var överens om att det är en viktig rutin. Frågan handlade istället om det var nödvändigt att införa nya rutiner eller om sektor socialnämndens nuvarande arbete ansågs tillräckligt. Det var på den punkten som SD fick med sig M och S. Nu ska ett språktest införas vid nyanställning samtidigt som sektorn ska utveckla ett system för att kontrollera att befintlig personal har rätt kunskaper i svenska språket. Självklart är detta en oerhört viktig fråga. Det handlar om säkerheten för några av våra mest utsatta grupper, äldre och funktionsnedsatta. Att omsorgen ibland kan brista är ett tillräckligt stort bekymmer – vårdtagare ska däremot aldrig riskera att inte förstå vad personalen säger. På den punkten ska verksamheten vara 100%-ig.

Det blev som väntat rikligt med kommentarer kring Skanskas planer på att bygga 600 bostäder i Älvängen. Intresset för byggnation är stort, så har det alltid varit. Därför borde engagemanget kanske ha varit än större för ett år sedan när den nya översiktsplanen som ska leda Ale från 30 000 invånare till 50 000 antogs. Det är i det skedet som medborgarna lättast kan påverka och få politiken att ändra inriktning på hur en ort ska utvecklas. Mitt råd är att studera översiktsplanen som finns på Ale kommuns hemsida. Där framgår det tydligt var ni kan förvänta er att framtida bostadsområden dyker upp. Några av våra läsare oroar sig för att kommunen ska glömma bort både skolor och förskolor. Det är klokt att väcka frågan, men oron ska inte vara befogad. När de större detaljplanerna startas upp ställs alltid krav på den samhällsservice som anses nödvändig. Gäller det bostäder ingår alltid krav på förskola och eventuell grundskola.

Jag tycker i grunden att vi ska vara positiva till all utbyggnad. Det är en förutsättning för att välfärden, den kommunala service och handeln ska kunna fortsätta utvecklas. Nya bostäder betyder nya kunder och för kommunens del mer skatteintäkter. Samtidigt ska det ske kontrollerat och i samklang med oss som redan bosatt sig här.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…