En går framåt och en går bakåt. Ale kommun backar 65 placeringar till plats 158 i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Lilla Edet klättrar sju steg till plats 228. Som vanligt var det stora rubriker i medierna och Svenskt Näringslivs rankinglista har verkligen blivit en ”snackis”. Den får uppmärksamhet och skapar debatt. Så långt allt gott. Företagsklimatet är ett viktigt samtalsämne såväl lokalt som nationellt. Det är tveklöst en grundsten som måste finnas och vårdas ömt för att samhällsutvecklingen ska fortsätta i rätt riktning. Om det råder inga tvivel, men jag vill nyansera bilden och lugna alla svartmålande kritiker. Ale kommun låg för fyra år sedan på plats 43 och utsågs till Årets klättrare. Det var resultatet av ett framgångsrecept, där politiker och företagare gått samman. Genom kraftsamling hade en unik attitydförändring skett och den förbättrade dialogen gav resultat. Den positiva utvecklingen och resan i Svenskt Näringslivs ranking ska inte nonchaleras, men handen på hjärtat alla företagare som verkat i Ale kommun i mer än 20 år. Har ni verkligen upplevt någon större scenförvandling under dessa år?
Jag har ställt den frågan några gånger till erfarna företagare och det vanligaste svaret är att ”nej, det har väl alltid varit helt okej”.
Dialogen mellan politiker och företagare i Ale har alltid funnits där. Den har blivit något tydligare sedan inrättandet av ett näringslivsråd, men någon förvandling har det inte varit tal om.
Skälet till att man som kommun åker upp och ner i Svenskt Näringslivs ranking handlar främst om att det är en attitydundersökning. Är stämningen god får det genomslag. I årets undersökning märks att Ale kommun haft problem med personalomsättning och vakanta tjänster inom sektor samhällsbyggnad. Det har skapat bekymmer och förseningar för de som bygger. Bland de företagare som besvarat enkäten fanns en tonvikt inom just byggsektorn, varför årets negativa resultat kommer som ett brev på posten. Men det är inte detsamma som att företagsklimatet i Ale plötsligt blivit katastrofalt.
Inte för att Svenskt Näringslivs undersökning och ranking ska hamna i en dålig dager vill jag ändå påpeka att endast 87 företagares svar ligger till grund för slutsatserna. I Lilla Edet var det 74 som svarade. Hur meningsfull blir en sådan attitydundersökning? Hur stora växlar ska kommunerna dra av vad knappt 100 företagare tyckt och tänkt? Meningsfull eller meningslös? Jag har inte bestämt mig.