https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Mitt i rampljuset

Höstens ortsutvecklingsmöten är igång. Jag vet att jag har uppmanat aleborna ett oräkneligt antal gånger att närva. Det är en unik möjlighet att i dialog med beslutsfattare, såväl politiker som tjänstemän, påverka utvecklingen av lokala ortsfrågor. Det är tyvärr ett litet vakuum just nu, i väntan på en ny politisk ledning. Det medför att ingen riktigt vet vem som kommer att ansvara för kommunens verksamheter. Det speglar självklart av sig även på ortsmötena. Däremot hindrar det inte medborgarna från att göra sin röst hörd. Oavsett vem som tar befälet ska ortsbornas frågor hanteras. Det finns många exempel på frågetecken som dykt upp på ortsmöten och som sedan har rätats ut. Många idéer som fötts och sett dagens ljus efter att engagerade alebor framfört önskemål. Med dessa erfarenheter i ryggen vädjar jag till alla er som tycker och tänker om Ale kommun, särskilt på orterna där ni själva bor, att ta tillfället i akt när ortsutvecklingsmöten är aktuella. I veckan är det Alafors och Älvängens tur, på tisdag respektive torsdag kväll. Ta chansen att tycka till.

Grunden Bois hade i fredags en lokal release av journalisten Stefan Nilssons bok ”Här är alla vinnare”, om föreningens historia. Kända Bois-lirare med Ale som hemkommun signerade böcker som aldrig förr. Det var en grym succé. Boken är en härlig skildring av hur positivt vårt samhälle har utvecklats. Till och med jag som ännu inte är att beteckna som lastgammal minns att vi för inte så länge sedan talade om utvecklingsstörda och särskolebarn med en ganska problematisk underton. Idag är de stjärnor i reklamfilmer, framgångsrika idrottare på sin numera accepterade nivå, artister i olika teatersammanhang och måste vi kommentera något säger vi intellektutellt funktionsnedsatta. Det är inte värre än att min bollkänsla är något begränsad… Det är ett underbart konstaterande att hela samhället plötsligt kunde tänka om och byta perspektiv, att se varje individ som en resurs istället för en bokstavskombination. Thor Guttormsen, en av Grunden Bois stora eldsjälar, har bara genom att behandla alla lika bidragit starkt till förändringen. Han gör ingen skillnad på vem han talar till. Han verkar se alla som vuxna individer, även om de inte är det. Synsättet bidrar till att individerna växer och mognar. Boken beskriver hur aktiva i Grunden Bois gått från att ha bott hemma och åkt färdtjänst till träningarna till att idag bo i egen lägenhet och ta sig till Serneke Arena med kollektivtrafiken. Helt på egen hand.

Föräldrar till barn med intellektuell funktionsnedsättning har också fått uppleva en fantastisk förändring. Osäkra och oroliga individer har blivit trygga och självsäkra. Många föräldrar har vittnat om en känsla av stolthet som både känns overklig och väldigt rättvis. De som tidigare gömts undan i separata klassrum, i avgränsade lokaler, står idag i rampljuset och en del får dessutom signera böcker. Det gör alla till vinnare!

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kilanda marknad – går mot en ny vår på hösten

Kilanda marknad med öppen gård är en tradition som sträcker…

Träd föll – fyra personer skadade

KILANDA. En olycka inträffade vid 12-tiden vid Kilanda säteri. I…

”Vi var inte tillräckligt desperata”

På lördagen drog innebandysäsongen igång på riktigt och för Ale…

Cerry Holmgren – 55 år i idrottens tjänst

Lokaltidningen träffar Cerry Holmgren hemma i huset i Ekeberg dit…

Dubbla smällar för AIF

Mot Tvååker saknade AIF givna spelare som avstängde Daniel Tidstrand…

”Får gräva i skiten”

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Trots förbud – vikarie spände fast person i rullstol

Det var under en förmiddag som en vikarie spände fast…

”Min son vill inte heller vara där”

Att skolan skall vara en trygg plats dit våra barn…

Omfattande VA-projekt är igång

Nu har Ale kommun startat planeringen för att bygga ett…

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…