https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Mitt i rampljuset

Höstens ortsutvecklingsmöten är igång. Jag vet att jag har uppmanat aleborna ett oräkneligt antal gånger att närva. Det är en unik möjlighet att i dialog med beslutsfattare, såväl politiker som tjänstemän, påverka utvecklingen av lokala ortsfrågor. Det är tyvärr ett litet vakuum just nu, i väntan på en ny politisk ledning. Det medför att ingen riktigt vet vem som kommer att ansvara för kommunens verksamheter. Det speglar självklart av sig även på ortsmötena. Däremot hindrar det inte medborgarna från att göra sin röst hörd. Oavsett vem som tar befälet ska ortsbornas frågor hanteras. Det finns många exempel på frågetecken som dykt upp på ortsmöten och som sedan har rätats ut. Många idéer som fötts och sett dagens ljus efter att engagerade alebor framfört önskemål. Med dessa erfarenheter i ryggen vädjar jag till alla er som tycker och tänker om Ale kommun, särskilt på orterna där ni själva bor, att ta tillfället i akt när ortsutvecklingsmöten är aktuella. I veckan är det Alafors och Älvängens tur, på tisdag respektive torsdag kväll. Ta chansen att tycka till.

Grunden Bois hade i fredags en lokal release av journalisten Stefan Nilssons bok ”Här är alla vinnare”, om föreningens historia. Kända Bois-lirare med Ale som hemkommun signerade böcker som aldrig förr. Det var en grym succé. Boken är en härlig skildring av hur positivt vårt samhälle har utvecklats. Till och med jag som ännu inte är att beteckna som lastgammal minns att vi för inte så länge sedan talade om utvecklingsstörda och särskolebarn med en ganska problematisk underton. Idag är de stjärnor i reklamfilmer, framgångsrika idrottare på sin numera accepterade nivå, artister i olika teatersammanhang och måste vi kommentera något säger vi intellektutellt funktionsnedsatta. Det är inte värre än att min bollkänsla är något begränsad… Det är ett underbart konstaterande att hela samhället plötsligt kunde tänka om och byta perspektiv, att se varje individ som en resurs istället för en bokstavskombination. Thor Guttormsen, en av Grunden Bois stora eldsjälar, har bara genom att behandla alla lika bidragit starkt till förändringen. Han gör ingen skillnad på vem han talar till. Han verkar se alla som vuxna individer, även om de inte är det. Synsättet bidrar till att individerna växer och mognar. Boken beskriver hur aktiva i Grunden Bois gått från att ha bott hemma och åkt färdtjänst till träningarna till att idag bo i egen lägenhet och ta sig till Serneke Arena med kollektivtrafiken. Helt på egen hand.

Föräldrar till barn med intellektuell funktionsnedsättning har också fått uppleva en fantastisk förändring. Osäkra och oroliga individer har blivit trygga och självsäkra. Många föräldrar har vittnat om en känsla av stolthet som både känns overklig och väldigt rättvis. De som tidigare gömts undan i separata klassrum, i avgränsade lokaler, står idag i rampljuset och en del får dessutom signera böcker. Det gör alla till vinnare!

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…