I torsdags meddelade mark- och miljööverdomstolen att Kungälvs kommun får en av två detaljplaner för Kongahälla godkända. Tomten där den tidigare gymnasieskolan låg är avsedd för en gigantisk satsning för bostäder och handel. Berörda parter har överklagat varandra under lång tid och processen har tagit tolv år. Det har främst varit en strid mellan kommunen och ICA, men till sist har ett förslag som åtminstone mark- och miljööverdomstolen anser är acceptabelt klubbats. Även ICA Fastigheter uttryckte sitt gillande. Ytterligare en mindre detaljplan återstår att komma överens om, men nu kan arbetet med den stora delen starta.
Varför skriver jag om detta i lokaltidningen på andra sidan älven? Jag tror att det är en händelse som är värd att beakta och analysera. Den kan både få effekter och konsekvenser för handeln i Ale. Nummer ett är att konkurrensen om kunderna hårdnar ytterligare, nummer två är att det också blir en kamp om att få etablerarnas påskrifter.
Handelsplats Älvängen som hade premiär 1 november skvallrade inledningsvis om kedjebutiker och skulle främst ha ett kompletterande utbud. Det slutade med att man fick ta de som var intresserade. Det blev bland annat en optikerkedja, ett gym och en leksaksaffär. Samtliga branscher finns sedan urminnestider representerade i Älvängen och innebar istället för att komplettera att konkurrensen ökade. För konsumenten kan det i vissa fall vara bra, men är underlaget för svagt kan det innebära att ingen av butikerna får lönsamhet och kan hålla kvalitet. Om det var rätt eller fel för Älvängen får vi snart svaret på.
Om det var svårt att få de tunga etablerarnas underskrifter tidigare lär det bli ännu tuffare de kommande åren. KF Fastigheter och Kungälvsbostäder har stora planer för Kongahälla. I den detaljplan som nu godkänts ges tillstånd att börja bygga cirka 700 bostäder och en större handelsanläggning. Det blir ett A-läge som många etablerare har väntat på. Där kommer nu ICA och KF utkämpa slaget om kungälvsbornas plånböcker, men siktet är säkert också inställt på oss alebor.
Det är så här verkligheten ser ut och det är den vi måste förhålla oss till. Således borde det vara angeläget att ständigt söka etablerare som kompletterar det totala handelsutbudet i Ale, inte enbart konkurrerar med de befintliga handlarna. Det höjer attraktionskraften och får fler alebor att fortsätta handla på hemmaplan.
Om våra fastighetsägare inte blir mer noggranna när kontrakten ska signeras – och med vem – riskerar vi en mördande konkurrens med många offer.