Mycket att tycka till om

Mycket att tycka till om

TEXT: Per-Anders Klöversjö
8 november 2023 kl. 10:33

En skolattack som kunde haft dödlig utgång planerades i Ale, Sveriges första migrationspolitiska bokslut och slopad nolltaxa för barn- och ungdomsidrotten. Det finns mycket att tänka och tycka till om när man läser veckans lokaltidning.

En kille som skulle fylla 16 år planerade ”att göra Sverige svenskt” med en attack på en högstadieskola i Ale. Polisen fick tips och slog till direkt. Det är sällsynt, vet egentligen inte varför, men här och nu ska banne mig polisen få beröm. Av allt som blivit känt kring den planerade attacken tydde allt på att det var skarpt läge. Vi var ytterst nära att få uppleva en total katastrof på en av våra grundskolor. Det var så nära, men polisen kom emellan. Tack alla konstaplar för rådigt och snabbt ingripande. Det är den första slutsatsen. Den andra är hur fruktansvärt dåligt en ung människa måste må för att ens komma på tanken att begå ett brott som detta. Det är skrämmande och jag utgår från att lärare, skolpsykologer och kuratorer analyserar händelsen. Flög han under radarn eller fanns det misstankar om att han kunde begå ett sådant brott som han planerade? Vad kunde gjorts annorlunda för att tidigare upptäcka en ung kille som helt uppenbart inte mådde särskilt bra? Svaren faller sannolikt under sekretessen, men inget hindrar oss från att fundera, tycka och tänka kring det som kunde blivit en fasansfull händelse.

I tisdags behandlade kommunstyrelsen i Ale det som enligt uppgift ska vara Sveriges första migrationspolitiska bokslut. Det redovisar kort och gott Ale kommuns intäkter och utgifter kopplade till första generationens invandrare (2022). Bokslutet innehåller inga sensationella slutsatser och oppositionen kan med all rätt undra vad materialet ska användas till. Självklart är det bra att ha all fakta kring ett ämne samlat i ett dokument, men vad var det man inte visste sedan tidigare? Det är klart att kommunens ekonomer har koll på vilka statsintäkter som är kopplade till mottagandet av flyktingar. Att modersmålsundervisning är dyrt visste vi också – liksom att det är något elever har laglig rätt till i svensk skola. Således inget kommunpolitiken kan påverka om de nu skulle vara på jakt efter besparingar. Det migrationspolitiska bokslutet är ändå en intressant läsning. Jag hade inte en aning om att det bor 73 olika nationaliteter i Ale. Att det till exempel bor 20 personer som är födda i Kuwait, 25 från Jordanien och 14 med australiskt ursprung är så fascinerande. Tänk vilken häftig mångkultur vi har bara i lilla Ale.

I fullmäktige nästa vecka kommer budgetjusteringar för 2024 att debatteras och inte minst kommer förslaget om att slopa nolltaxan i kommunens lokaler för barn- och ungdomsverksamhet att ta stort utrymme. Det är egentligen inget sensationellt. I princip alla kommuner tar betalt för hyra av lokaler och den nivå på taxor som föreslås sticker inte heller ut i jämförelse med grannkommunerna. Däremot är det alltid bekymmersamt när nya kostnader med sexsiffriga belopp dyker upp. Det gäller privat, företags- och definitivt ideella föreningars ekonomi.

TEXT:

Per-Anders Klöversjö

info@alekuriren.se