https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Mycket kan bli bättre

När varslen avlöser varandra och coronakrisen hotar stora delar av näringslivet kommer ett lokalt glädjande besked om att företagen upplevt en förbättrad kommunal service under 2019. Det slås fast i den undersökning som SKR (Sveriges kommuner och regioner) genomför för att tidigt upptäcka förbättringsområden när det gäller information, bemötande, tillgänglighet, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. Det är naturligtvis glädjande att Ale kommun återtar en position på den bättre halvan i Göteborgsregionen, men det är samtidigt viktigt att likt Folkhälsomyndigheten betona vikten av att hålla i och hålla ut. Rapporten från SKR indikerar tydligt att Ale är på rätt väg, men där ska också applåderna stanna. Mycket kan fortfarande bli bättre.

Det finns starka skäl att vara optimistisk att det går åt rätt håll. Företagen i insiktsmätningen betonar att bemötandet förbättrats. En bra dialog mellan kommun och näringsliv lägger en bra grund att utgå från i det fortsatta förbättringsarbetet. Rapporten redovisar att byggavdelningen 2019 har vänt trenden, men att det förväntas mer. Det är således inte tid för något större firande, en klapp på axeln, en klunk blåbärssoppa och sen ut igen. Mycket kan och måste bli bättre. Effektivitet och tillgänglighet är inte minst viktigt i kristider.

Utvecklingen på Ale Torg är en första tydlig konsekvens av vad som sker i spåren av smittspridningen. Den minskade konsumtionen slår nu hårt mot detaljhandeln. Inom kort stänger tre butiker i Nödinge, men samtliga tre finns kvar fast på andra platser. Handeln konsoliderar. Smycka väljer att satsa på sin nya butik i Kongahälla center, Zoonet driver sedan några år tillbaka en ny butik i Älvängen under namnet Ale Zoo och Kicks finns även de i Kungälv.

För Ale Torg som handelsplats 2020 är det så klart tråkiga besked att utbudet försämras, men på sikt kan det underlätta utvecklingen av torget. Planen som är känd sedan länge är att riva den södra delen. Om de återstående butikerna kan samlas i en affärslänga kanske det kan påskynda arbetet med att utveckla centrumet. En annan fråga är vad morgondagens samhälle efter corona kommer att erbjuda. Kommer det att finnas fysiska butiker och i så fall i vilken omfattning? Framtidens köpcentrum kanske kommer att ha ett helt annat innehåll. Ale Torg blir kanske ett närcentrum med bara det nödvändigaste i vardagen och utbyggnaden kommer i så fall mestadels att bestå av bostäder och kontor. Helt klart kommer coronakrisen att påverka hur våra samhällen utformas i framtiden. Jag tror det dröjer innan vi pendlar till Spanien igen.

Jag tror det dröjer innan vi hoppar till Håkan Hellström på ett överfullt Ullevi. Jag tror det dröjer innan vi ens får knö oss in på en fotbollsarena igen.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…

Blekt Skepplanda förlorade borta mot Vara

Skepplanda BTK blandar och ger i fyran. Trots nederlaget i…

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…