När varslen avlöser varandra och coronakrisen hotar stora delar av näringslivet kommer ett lokalt glädjande besked om att företagen upplevt en förbättrad kommunal service under 2019. Det slås fast i den undersökning som SKR (Sveriges kommuner och regioner) genomför för att tidigt upptäcka förbättringsområden när det gäller information, bemötande, tillgänglighet, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. Det är naturligtvis glädjande att Ale kommun återtar en position på den bättre halvan i Göteborgsregionen, men det är samtidigt viktigt att likt Folkhälsomyndigheten betona vikten av att hålla i och hålla ut. Rapporten från SKR indikerar tydligt att Ale är på rätt väg, men där ska också applåderna stanna. Mycket kan fortfarande bli bättre.
Det finns starka skäl att vara optimistisk att det går åt rätt håll. Företagen i insiktsmätningen betonar att bemötandet förbättrats. En bra dialog mellan kommun och näringsliv lägger en bra grund att utgå från i det fortsatta förbättringsarbetet. Rapporten redovisar att byggavdelningen 2019 har vänt trenden, men att det förväntas mer. Det är således inte tid för något större firande, en klapp på axeln, en klunk blåbärssoppa och sen ut igen. Mycket kan och måste bli bättre. Effektivitet och tillgänglighet är inte minst viktigt i kristider.
Utvecklingen på Ale Torg är en första tydlig konsekvens av vad som sker i spåren av smittspridningen. Den minskade konsumtionen slår nu hårt mot detaljhandeln. Inom kort stänger tre butiker i Nödinge, men samtliga tre finns kvar fast på andra platser. Handeln konsoliderar. Smycka väljer att satsa på sin nya butik i Kongahälla center, Zoonet driver sedan några år tillbaka en ny butik i Älvängen under namnet Ale Zoo och Kicks finns även de i Kungälv.
För Ale Torg som handelsplats 2020 är det så klart tråkiga besked att utbudet försämras, men på sikt kan det underlätta utvecklingen av torget. Planen som är känd sedan länge är att riva den södra delen. Om de återstående butikerna kan samlas i en affärslänga kanske det kan påskynda arbetet med att utveckla centrumet. En annan fråga är vad morgondagens samhälle efter corona kommer att erbjuda. Kommer det att finnas fysiska butiker och i så fall i vilken omfattning? Framtidens köpcentrum kanske kommer att ha ett helt annat innehåll. Ale Torg blir kanske ett närcentrum med bara det nödvändigaste i vardagen och utbyggnaden kommer i så fall mestadels att bestå av bostäder och kontor. Helt klart kommer coronakrisen att påverka hur våra samhällen utformas i framtiden. Jag tror det dröjer innan vi pendlar till Spanien igen.
Jag tror det dröjer innan vi hoppar till Håkan Hellström på ett överfullt Ullevi. Jag tror det dröjer innan vi ens får knö oss in på en fotbollsarena igen.