VA-projektet med en ny överföringsledning för vatten- och avlopp mellan Älvängen och Ryaverket är stort och svårbudgeterat. Första kalkylen visade på 250 miljoner i investering. Efter mer detaljerade studier tonade en helt annan siffra upp – 600 miljoner…
Ale kommun stod inför ett dilemma när Länsstyrelsen krävde att reningsverket i Älvängen måste kompletteras med ett kvävereningssteg senast 1 januari 2026. Kapaciteten måste också utökas på sikt för att klara befolkningstillväxten. Lösningen blev istället att projektera och bygga en ny överföringsledning mellan Älvängen och Nödinge samt vidare till Ryaverket. När man tar del av handlingarna blir det väldigt tydligt att uppdraget är komplext och svårbudgeterat. I ett första skede, 2021, äskade samhällsbyggnadsnämnden 250 miljoner. Tre år senare kommer kommunfullmäktige att få ta beslut om ett äskande på 600 miljoner kronor. Den senaste budgeten tar höjd för eventuella risker som finns i projektet, såsom att till exempel träffa på förorenad mark där ledningen ska fram. Siffran är också uppdaterad efter inflation och andra yttre faktorer.
På något sätt känns det ändå bra att ärendet har fått ta tid, att den ökade kostnadsbilden upptäcks redan nu och inte under projektets gång. Därmed inte sagt att det inte finns en risk att överföringsledningen kommer att bli dyrare än de budgeterade 600 miljonerna.
Många andra kommuner vittnar om just detta, att stora VA-projekt tenderar att medföra höga kostnadsavvikelser. I en grannkommun finns ett målande exempel. Alingsås kommun har valt att satsa på att bygga ett nytt reningsverk och första utkastet visade på en investering runt 435 miljoner. I september ska en ny siffra presenteras och enligt handlingar kommer den sannolikt att landa på runt 2 miljarder (!). Den obehagliga överraskningen är ju naturligtvis skönare att få innan byggstart. Så om Ales stora VA-projekt stuckit iväg från 250 till 600 miljoner finns det kommuner som har det värre, men oavsett är det bättre att få en tidig insikt än en sur nota i efterskott.
Investeringar i den här volymen är en förutsättning för att Ale kommun ska kunna fortsätta växa. På sikt är det en plusaffär. Fler alebor betyder ökade skatteintäkter.
Vatten- och avlopp är som alla förstår en del av samhällets nödvädigaste infrastruktur. Den måste vara på plats för att de intentioner som finns i den fördjupade översiktsplanen för Älvängen ska kunna realiseras. Om Ale ska nå 50 000 invånare får det inte hänga på något så självklart som vatten- och avlopp. Sen att 600 miljoner är en svindlande siffra…ja det håller jag med om. Fast jag tar den hellre i förtid än som en obehaglig överraskning efteråt.