För nionde året arrangeras en insamling till förmån för Europas fattigaste barn i Moldavien. Bakgrunden till initiativet letar sig 11 år bakåt i tiden.
En ung moldavisk tjej från Budesti kommun fick tack vare Ales vänortsarbete med Bertinoro (Italien) och Kaufungen (Tyskland) ett erbjudande om att medverka i entreprenörsutbildningen YEE. Hon berättade mycket om livet i Moldavien och villkoren för de mest utsatta. Ale kommun fick en relation till en ny spännande, men icke så utvecklad del av Europa. Vänorterna Bertinoro och Kaufungen stöttade på olika sätt den fattiga kommunen i Moldavien. De möjliggjorde att fler ungdomar från Budesti fick chansen att lära sig om entreprenörskap de följande åren. I samband med en utbyteskonferens 2009 i Göteborg närvarade borgmästarinnan i Budesti, Nina Costiuc. Hon var dessvärre bedrövad. Situationen i hemlandet var tuffare än någonsin. Hon berättade om hur hennes kommun kämpade för att försöka hjälpa de mest utsatta barnen. Alkoholism, drogmissbruk och föräldrar som tvingades lämna barnen ensamma för att söka försörjning utomlands gjorde att många levde under miserabla förhållanden. Hon frågade dåvarande Kommunstyrelsens ordförande Jarl Karlsson (S) om Ale kommun på något sätt kunde hjälpa till. Jag var själv med och dokumenterade konferensen och ”Jalle” kom förbi. ”Man blir bedrövad, de vill hjälpa de 100 fattigaste barnen i sin kommun och har inga pengar till det. Kan vi inte lösa det? Känner du någon i kyrkan eller på Röda korset?”. Ale kommun får enligt lagen inte ägna sig åt biståndsverksamhet så ”Jalles” fråga var motiverad och satte fart på kreativa hjärnceller. Samma vår genomfördes en kraftsamling i Ale. Svenska kyrkan, Smyrna Second Hand och en rad företag samt föreningar deltog, men framför allt var aleborna aktiva. Det togs initiativ på skolor, marknader och diverse arbetsplatser. Vissa avstod kaffet en vecka och skänkte hundralapparna till insamlingen. Många bäckar små gjorde att på kort tid samlades drygt 65 000 kronor in. Det var första året. Bedriften har fortsatt med både mindre och bättre framgång. I år är det nionde året som insamlingen äger rum och behoven är lika stora som tidigare.
Med vårt bidrag från Ale ges socialtjänsten i den fattiga kommunen en möjlighet att med volontärer (gratisarbetare) samla in de 100 mest utsatta barnen till ett sommarläger. Här kartläggs barnens situation och viktiga relationer skapas. Pengarna skapar möjligheter att finansiera verksamhetens omkostnader och ger barnen framtidstro samt livsnödvändig styrka att gå vidare. I Moldavien bär många föräldrar en ständig oro för att deras döttrar inte ska komma hem efter skolan. Att de ska kidnappas på skolvägen hem. En fasansfull tanke att beskriva i ord, en del av vardagen tre timmars flygresa från Ale.
Nu är vi där igen. Behovet av en ny insamling. Jag önskar att jag kunde skriva att nu behövs inte våra insatser mer. Moldavien står på egna ben och befolkningen mår bra. Verkligheten ser tyvärr annorlunda ut, men det finns förutsättningar och en framtidstro, åtminstone hos en del. Vi är ett par stycken som har fått etablerade kontakter i Budesti och som nu har en idé om att erbjuda företagare som är intresserade av att ta del av affärsmöjligheterna i Moldavien en chans att upptäcka landet. I höst planerar vi en kortare rundtur, intressanta möten och kanske kan det ena leda till det andra. För den som är intresserad av att åka med är det bara att lägga ett mejl till signaturen.
Smyrna Second Hand avsätter hela sin försäljning på Älvängens vårmarknad 1 maj som en grundplåt för årets insamling till Moldavien.