Nu börjar jobbet

Ledare vecka 44 2014

Kommunfullmäktige valde i måndags Paula Örn (S) till Kommunstyrelsens nya ordförande. En tid av stor osäkerhet och politisk turbulens är därmed över? Nej, det har knappt börjat. Risken är överhängande att vi går en mycket stormig mandatperiod till mötes i Ale. För att undvika detta krävs ett stort ledarskap, inte bara av Paula Örn, utan i samtliga partier. Vad händer om vi inte får någon styrning, ingen tydlig inriktning på vart Ale ska ta vägen de kommande åren? Ja, det kan ni nog själva räkna ut. Det kommer inte att hända någonting och det är det värsta scenariot för en kommun som strävar efter tillväxt.

Det parlamentariska läget är det inte mycket att göra åt. Valet har haft sin gång och förutsättningarna är de som nu råder. Jag skulle föreslå att partiledarna sätter sig vid bordet och försöker hitta åtminstone 30 punkter som de är överens om. Åtgärder som är viktiga för att Ale ska kunna fortsätta utvecklas. En handlingsplan som är brett förankrad och ja, jag tycker att den ska vara förankrad i samtliga politiska partier i Ale kommunfullmäktige. Det är det som väljarna har bestämt. Det betyder att vissa frågor inte kommer att kunna komma upp på min föreslagna 30-punktslista. Låt så vara. Det får bli en mandatperiod där frågor som har en skarp skiljelinje mellan blocken får ligga åt sidan. Ale kommun får driva de frågor som politiken kan vara överens om. Eftersom skolan är prioriterad hos samtliga partier borde den gemensamma hållningen i osäkra politiska tider vara att storsatsa på utbildningssidan. Fokusera på områden där det finns en bred politisk samsyn. Undvik konflikterna. Dessa kan bara lösas om någon är i majoritet och något sådant råder inte i Ale just nu.

Det allra mesta inom politiken är våra folkvalda överens om. Det som är känsligast är egentligen vem som ska få sitta vid makten. Nu är det äntligen bestämt och den dramatiken är över. Det är dags att börja jobba för väljarna som sett till att ett antal personer fått förtroendeuppdrag att utveckla Ale framåt. I valrörelsen var maten till våra äldre en het potatis, men jag tror inte att det är särskilt svårt att lösa problemet. Det är ingen ideologisk fråga och faktum är att både hemtjänsten och den lokala krögaren skulle kunna få uppdrag att laga mat. Det är bara att låta de äldre få bestämma. Så var den frågan löst.

Ingen ung utan jobb var en paradgren för S i valrörelsen. Jag tror inte Allianspartierna har svårt att acceptera ett antal nya åtgärder som kanske till stora delar dessutom finansieras av staten? Jag tror att det politiska kaoset är upp till våra politiker. Vill de komma överens så är det fullt möjligt att göra det, men är ambitionen att bara förstöra och göra det svårt kan det bli en riktigt jobbig mandatperiod.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Han ska leda BORF framåt

Efter ett turbulent år med ett utbrett missnöje bland de…

Swansons invigde nya lokaler

Swansons grundades i Göteborg 1986 för att året därpå flytta…

Nytt rekordår för Nolcupen 

Under den gångna helgen var det full fart i både…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Ananda Thai i nya lokaler

Omflyttning sker på Ale Torg. I fredags var det Ananda…

Cyklist död – blev påkörd av bil

Larmet om en trafikolycka på länsväg 2002 i Lödöse kom…

Nekas nummerplåt: ”Stötande”

En alebo har lämnat in en ansökan till Transportstyrelsen om…

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Tomten lockade hundratals besökare

Många var sugna på att fira första advent. Det märktes…

Unelokören vill upprepa lucia-succén 

För fem år sedan startades Unelokören med syftet att sprida…

Brandstationerna slog upp dörrarna

Brandvarnardagen är en temadag som infaller den 1 december varje…

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…