https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Nu krävs mod

När livsmedelsjätten Coop förvärvade de danska Nettobutikerna i Sverige skyltades en del om, andra butiker stängdes. I Älvängen har det gamla Netto-huset gapat tomt i tre år. Fastighetsägaren får betalt för att det ska stå tomt – men om det på sikt leder till 100 nya lägenheter och en förnyelse av centrum må det vara accepterat.

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i Älvängen. I förra veckan kunde vi berätta att fastighetsägaren Cibus fått ett positivt planbesked av Ale kommun att förändra detaljplanen och skapa förutsättningar för 100 nya lägenheter.

Att lokalen med Älvängens mest strategiska läge står tom retar många. Det har inte saknats intressenter till lokalen, men när fastighetsägaren gjorde förvärvet tecknades samtidigt ett långt hyreskontrakt med Coop. På så vis blockerades risken att en konkurrent kunde öppna. Att Lidl hade knackat på dörren bedömdes som högst sannolikt. Det är marknadsekonomins baksida, eftersom detta affärsstrategiska beslut medför att handeln och utvecklingen av centrala Älvängen bromsas på kort sikt. På lång sikt däremot ser det ljust ut. Fastighetsägaren satsar nu miljoner på att förbereda området för framtiden. Det man ser framför sig och som Ale kommun bejakat är bostäder med mindre verksamhetslokaler i bottenplan. Det låter riktigt bra och plötsligt kan förargelsen över den tomma lokalen bytas till en spännande förväntan.

Det finns fler positiva följdeffekter om Cibus planer skulle ta fart i Älvängen. Snett emot vilar Gustavas Plats öde i händerna på Erik Selin och Ola Serneke. Tar det ena bygget fart lär det inte dröja länge innan nästa tar vid. När konjunkturen dessutom svalnat är det modet som kommer att avgöra. Vågar den ena satsa är jag övertygad om att den andre också känner sig starkare. Om skenande byggpriser, stigande räntor och fortsatt inflation gör det omöjligt att sätta spaden backen är detaljplaner det bästa man kan ägna sig åt i väntan på bättre tider. Så hatten av för Cibus initiativ.

Vägen till 100 nya lägenheter på Netto-tomten är emellertid lång och utmanande. En detaljplan i centralaÄlvängen med E45 inom räckhåll är allt annat en enkel att få igenom. Inte minst handlar det om buller- och risknivåer för bostäderna. Vidare är vi otäckt bekanta med att när vi gräver i marken dyker ofta något obekvämt upp. Dyra marksaneringar har lagt krokben för projekt tidigare, åtminstone tillfälligtvis. Hur som helst blir det intressant att följa planarbetet och oavsett hur det slutar är det ändå början på något nytt. Bättre det än att Netto-huset bara gapar tomt.

Strategierna på ett nytt kommunhus i Nödinge ska också ha börjat ta en tydligare form. Hur tänker den nya politiska ledningen? Ska det byggas och i så fall hur stort? Ska kommunen äga eller hyra? Det ska vi söka svar kring den kommande veckan. Det är nämligen väldigt viktiga besked när det gäller utvecklingen av Ale Torg, även det en detaljplan som väntar på sitt genomförande.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Lastbil började brinna på E45

SURTE. Strax efter klockan 17 på onsdagen började en lastbil…

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…

Lekplats invigdes på nationaldagen

En barnkortege inledde firandet i slottsparken som lockade stora folkmassor.…

Stängs av efter eftersläng

Det var efter en knapp halvtimme i hemmamötet med Ängelholm…

Polisen söker försvunnen man

Senast någon såg mannen i 60-årsåldern var under natten till…

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…