https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Ny allians tar över

Alliansen kommer att bilda politisk ledning i Ale med stöd av Framtid i Ale och Miljöpartiet. De ansöker som fullmäktiges förtroende att regera som största minoritet i en minst sagt utmanande tid. Valutgången gör ingen hemlighet av att väljarna kräver förändring. Socialdemokraternas ras är det främsta beviset på att aleborna vill se en kursändring. Det kommer ställa krav på tuffa och säkert en hel del obekväma beslut. Blåser det upp en opinion blir det lätt för partierna i opposition att rösta ned förslagen. Med detta i åtanke förtjänar alliansens ledare Mikael Berglund (M) respekt för modet att anta utmaningen att leda en politisk kommunledning med 23 av 49 mandat. Det kommer inte bli lätt, då verksamheter inom omsorg och samhällsbyggnad är hårt pressade. Rekommendationen är tveklöst att i möjligaste mån försöka få med S i båten och det tror jag kapten Berglund redan har insett.

Att alliansen tar över i Ale var ganska väntat. Relationerna till framför allt Framtid i Ale är starkare än Socialdemokraternas, detta trots ett haveri i skolfrågan den gångna mandatperioden. Att Miljöpartiet väljer att lämna det traditionella rödgröna blocket är ingen kioskvältare med hänsyn till valutgången. Alliansen med FiA i ryggen blir den största minoriteten och genom att ansluta till dem ges Miljöpartiet bättre chans att påverka de gröna frågorna där än i opposition.

Det som däremot förvånar är tystnaden från S. Mijöpartiet bekräftar att de inte ens har kontaktats och utan dialog är det svårt att skapa något gemensamt. Istället lockades de över till en gruppering som ler brett och säger sig hålla ödmjukheten och lyhördheten högt. Ett gott klimat lär behövas inom politiken, inte bara inom den nya ledningen, utan också till övriga partier. Annars blir det en riktigt svår mandatperiod. Även i Lilla Edet är det ett svårnavigerat landskap. Det ser precis som i Ale ut att bli ett maktskifte. Julia Färjhage (C) förväntas föreslås som kommunstyrelsens ordförande. Väljer Liberalerna att slå följe med övriga alliansen och Miljöpartiet skramlar grupperingen ihop 13 av 31 mandat. En stor minoritet, men dock, det är en minoritet. Det kommer att krävas en stor portion ödmjukhet och förmåga till konstruktiv dialog med Socialdemokraterna som även i Lilla Edet är största parti.

Sverigedemokraterna som gick fram kraftigt i både Ale och Lilla Edet har skaffat sig en unik vågmästarroll. Det enda som kan rädda de alliansledda styrkorna är goda relationer – antingen med S eller SD. Får de båda emot sig blir fallet tungt. Detta vet naturligtvis båda sidor om och därför lär det politiska arbetet ta nya vägar. Förankringsarbetet kommer bli helt avgörande för att få igenom ett större beslut.

Det behöver absolut inte vara fel, men om demokratin har upplevts trög tidigare så är det bara en försmak på vad som komma skall.

Läs också: Förstärkt allians tar över i Ale 

Mer från ledare

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Senaste nytt

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

75-åring uppvaktad av näringslivet

Complettbyggen AB och Alekuriren AB överlämnade en gratifikation på 25…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Positiva vindar i Ale Padelclub

I slutet av augusti invigde Dream Padel sin första hall…

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

Repslagarmuseet laddar för Båtmässan

Nu på lördag, den 4 februari, invigs Båtmässan i Göteborg.…

Amira är svensk ungdomsmästare

Det är fredag kväll och inne i Fit4fight Gyms lokal…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Verksamhet riskerar att läggas ner

Lokaltidningen träffar Inga-Britt Karlbom på Ale Seniorcentrum. Här finns även…

Döms för våldtäkt mot barn

Händelsen inträffade i januari förra året. En kille som vid…