https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Nya förutsättningar

I nästa vecka inleds vårens ortsutvecklingsmöten. Kort och gott en dialog mellan Ale kommun och medborgarna på respektive ort. Forumets framtid har diskuterats, då endast den äldre generationen visar intresse att närvara. Det finns undantag, men medelåldern är sällan under 60. Varför är det så? Skulle medelålders medborgare vara så mycket ointresserade av hur orten ska fungera? Självklart inte. Det är snarare som så att det är då synpunkterna är som störst och flest till antalet, men att träff as i en bygdegård och framföra sina idéer är inte naturligt för en 80-talist. Dessutom är tidsbristen en faktor som gör det svårt för förvärvsarbetande ortsbor att prioritera ett kvällsmöte mitt i veckan. Därför blir det nu högintressant att se hur publiken kommer att se ut i Skepplanda och Hålanda där ortsmötet är förlagt till en söndag.

För er som ännu inte gästat ett ortsmöte vill jag rekommendera ett besök. Det är ett utmärkt tillfälle att få svar på en fråga som du länge grubblat över. Allra bäst blir utfallet om du mejlar in frågan i förväg (ortsutvecklingsmoten@ ale.se) så presidiet hinner söka rätt svar.

Att avveckla våra fysiska ortsutvecklingmöten tror inte jag är rätt väg att gå. Det handlar snarare om att försöka utveckla dem. På flera orter är mötena riktigt välbesökta och vad gör det egentligen om medelåldern inte speglar ortens sammansättning? Ortsutvecklingsmötet är inte ett beslutande organ, bara ett forum för dialog. Oavsett vilka som sitter i publiken så tror jag det är bra att förtroendevalda och ledande tjänstemän kommer ut i ett sammanhang där de lokala vardagsfrågorna lyfts fram. Däremot är det av stor betydelse att agendan och frågorna för mötet har en tydlig lokal prägel. Den allmänna informationen i övergripande kommunfrågor får inte ta över ortsmötet.

I vår ser det lovande ut. Skolsituationen i Nol-Alafors är en het fråga och given på dagordningen. Förhoppningsvis tar föräldrar till barn i skolåldern chansen att diskutera frågan med ledande politiker. Det är tveklöst ett jättebra tillfälle.

I Bohus och Surte är besvikelsen stor över stängningen av vårdcentralen. Samtidigt kan konstateras att vårdkvalitén inte har kunnat garanterats. Min uppfattning är att när vi väl måste söka vård är det viktigare att den är bra och tillgänglig än bristfällig och osäker. I Ale kommun kommer det att finnas fyra vårdcentraler från och med 1 maj. Det bör vara rimligt med cirka 31 500 invånare. Sedan är det så klart olyckligt att dessa är placerade så att Surte-Bohus nu blir utan, men vänder vi på det och ser Nödinge som en del av södra Ale skapas fantastiska förutsättningar för ett större vårdcentrum när kompetens och resurser samlas under ett tak.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…

Hästar skrämdes på flykt – bara Malle kom hem

Malle och Molly var oskiljaktiga i både hagen och stallet…