Nytt år – ny design!

Ledare vecka 02 2014

Att vända blad är alltid spännande. Nyfikenheten kring vad som finns på nästa sida är alltid lika stor. I veckans nummer hoppas vi att ni som läsare känner en särskild spänning, då tidningen delvis fått ett nytt utseende. Varför en re-design? Tja, om vi inte vårdade håret och gick till frisören med jämna mellanrum skulle vi till sist se ganska oaptitliga ut. Det är likadant med en tidning. Den behöver fräschas upp och få lite nytt liv med jämna mellanrum. Det handlar inte bara om att hitta typsnitt och färger som känns bättre än de befintliga, ofta handlar det bara om att byta för att skapa en nödvändig förändring – en förnyelse som höjer attraktionskraften. Vi hoppas att vi har lyckats, men det vet man aldrig förrän efteråt. Förnyelse var målet, fast naiva som vi är utgår vi från att det också har lett till en förbättring.

Vad som gick genom huvudet på affärsinnehavaren Torbjörn Swahn i mellandagarna när han modigt ingrep under ett pågående rån i grannbutiken Smycka på Ale Torg kan ni läsa om i veckans tidning. För mig gav han äntligen civilkurage ett ansikte. Om fler stod upp och visade vad som är rätt och fel skulle samhället tveklöst se annorlunda ut. Idag vänder vi ofta andra sidan till, lämnar problemet i hopp om att det ska försvinna, och går vidare. Dessvärre fungerar inte den taktiken på lång sikt. Klotter och skadegörelse består tills någon markerar på ett kännbart sätt att det här är inte okej. I ett samhälle där vi bara flyter med och går runt problemen kallas lösningen övervakningskamera. Dessa fyller en bra funktion i förebyggande syfte och har i vissa fall även fällt gärningsmän i efterhand. Det innebär dock att vi får leva med att vara övervakade även på allmänna platser. Det har jag personligen inga som helst problem med. Jag tillhör till och med den skaran som inte bryr mig om ”myndigheten” lyssnar på min telefon, läser mina mejl och tömmer min brevlåda i jakten på misstänkta. Umgås jag med terrorister känns det tryggt att någon vet om det och kan ingripa…

Att som Torbjörn Swahn övermanna våldet när en tredje person är hotad går självklart inte att begära av alla. Jag tror inte jag själv hade haft modet, men jag hyser den största respekten för att det finns människor som Torbjörn.

I veckans tidning redovisas också en sammanställning över den pågående och planerade byggnationen i Ale. Antalet invånare har nyligen passerat 28 000-gränsen och intresset för kommunerna norr om Göteborg har tilltagit som en naturlig effekt av pendeltågets uppkomst. Nu gäller det att både förvalta och förädla på samma gång. Husprisernas uppgång är som förväntat positiv, om än något långsam, inte konstigt med tanke på att Ale fram till nu tillhört de anonymas land. Det kommer ta ytterligare år innan de som spekulerat i hus kan känna att de täljt guld i Ale och Lilla Edet, men den tiden kommer.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…