Nytt år – ny design!

Ledare vecka 02 2014

Att vända blad är alltid spännande. Nyfikenheten kring vad som finns på nästa sida är alltid lika stor. I veckans nummer hoppas vi att ni som läsare känner en särskild spänning, då tidningen delvis fått ett nytt utseende. Varför en re-design? Tja, om vi inte vårdade håret och gick till frisören med jämna mellanrum skulle vi till sist se ganska oaptitliga ut. Det är likadant med en tidning. Den behöver fräschas upp och få lite nytt liv med jämna mellanrum. Det handlar inte bara om att hitta typsnitt och färger som känns bättre än de befintliga, ofta handlar det bara om att byta för att skapa en nödvändig förändring – en förnyelse som höjer attraktionskraften. Vi hoppas att vi har lyckats, men det vet man aldrig förrän efteråt. Förnyelse var målet, fast naiva som vi är utgår vi från att det också har lett till en förbättring.

Vad som gick genom huvudet på affärsinnehavaren Torbjörn Swahn i mellandagarna när han modigt ingrep under ett pågående rån i grannbutiken Smycka på Ale Torg kan ni läsa om i veckans tidning. För mig gav han äntligen civilkurage ett ansikte. Om fler stod upp och visade vad som är rätt och fel skulle samhället tveklöst se annorlunda ut. Idag vänder vi ofta andra sidan till, lämnar problemet i hopp om att det ska försvinna, och går vidare. Dessvärre fungerar inte den taktiken på lång sikt. Klotter och skadegörelse består tills någon markerar på ett kännbart sätt att det här är inte okej. I ett samhälle där vi bara flyter med och går runt problemen kallas lösningen övervakningskamera. Dessa fyller en bra funktion i förebyggande syfte och har i vissa fall även fällt gärningsmän i efterhand. Det innebär dock att vi får leva med att vara övervakade även på allmänna platser. Det har jag personligen inga som helst problem med. Jag tillhör till och med den skaran som inte bryr mig om ”myndigheten” lyssnar på min telefon, läser mina mejl och tömmer min brevlåda i jakten på misstänkta. Umgås jag med terrorister känns det tryggt att någon vet om det och kan ingripa…

Att som Torbjörn Swahn övermanna våldet när en tredje person är hotad går självklart inte att begära av alla. Jag tror inte jag själv hade haft modet, men jag hyser den största respekten för att det finns människor som Torbjörn.

I veckans tidning redovisas också en sammanställning över den pågående och planerade byggnationen i Ale. Antalet invånare har nyligen passerat 28 000-gränsen och intresset för kommunerna norr om Göteborg har tilltagit som en naturlig effekt av pendeltågets uppkomst. Nu gäller det att både förvalta och förädla på samma gång. Husprisernas uppgång är som förväntat positiv, om än något långsam, inte konstigt med tanke på att Ale fram till nu tillhört de anonymas land. Det kommer ta ytterligare år innan de som spekulerat i hus kan känna att de täljt guld i Ale och Lilla Edet, men den tiden kommer.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…