Visst blir det fint när det blir färdigt. Det tror jag alla i Älvängen och Surte inser, men just nu när vägen genom centrum är mer eller mindre oframkomlig är det inte särskilt lätt att se det från den ljusa sidan. Om invånarna beklagar sig och känner sig hårt drabbade är det knappast i närheten av vad handlarna upplever. Vägen genom centrum i såväl Älvängen som Surte är livsnerven och när den slås ut kan ni föreställa er paniken. Jag har talat med handlare som vittnar om halverad försäljning. Det är enligt min mening ofattbart att det inte finns någon fallskärm eller skydd för de värst drabbade företagen. Officiellt är det Trafikverket, läs staten, som bygger om vägen till en miljöprioriterad gata men de som betalar det högsta priset är tveklöst handlarna. Det är nog en ganska klen tröst att ”det blir bättre sen”. Jag upplever också att insikten hos ansvariga tjänstemän för hur hårt drabbade en del företagare har blivit i samband med vägombyggnaden är begränsad. Jag hoppas att det görs en utvärdering om hur stor skada de har lidit för att om inte annat ligga till grund för kommande projekt på andra ställen i landet. Det är inte rimligt att ett antal enskilda handlare ska utsättas för ett så brutalt lidande för att en hel ort ska få en trevligare centrummiljö. När samtliga parkeringsplatser tas bort och entrén blockeras borde någon form av stillestånd utgå.
Jag förstår att det fördyrar projektet enormt, men det kanske också ökar pressen på entreprenaden och därmed leder till att arbetet påskyndas.
Publiceringen av dykarrapporten förra veckan väckte starka känslor på många håll. Det är inget jag beklagar. Tidningens främsta uppgift är att förmedla och beröra. För ”upptäckarna” blev det särskilt tungt och Bo-Holger Hasselqvist har nu lämnat projektet. Han delar heller inte sin tidigare kollegas uppfattning om hur dykningen gick till. Han har också begärt utträde ur den ekonomiska föreningen Götaälvdalen.
Bo Larsen är självklart besviken på både resultatet av dykningen och på lokaltidningen som valde att publicera rapporten som svartmålar hans vision om att finna ett unikt vikingaskepp. Det kan jag delvis förstå, men steget till att kalla tidningen för ej trovärdig känns magstarkt. Vi har bara förmedlat den bild som ansvarig myndighet tagit fram med hjälp av landets expertis. Eftersom den inte stämde överens med vad tidningen tidigare förmedlat till läsarna kändes det dessutom extra angeläget att få det gjort.
Att sedan polisanmäla en myndighet känns för mig som att låta visionen ta över verkligheten och det livet är knappast realistiskt att leva. Hur gärna man än vill.