Otack är världens lön, men hylla de som hyllas bör. Vilken yrkeskår passar dessa välformulerade ordspråk bäst in på? Det finns säkert flera, men jag tänker på polisen. I förra veckan skrev jag om de bränder i Nödinge som häcklat både polis och räddningstjänst under sommaren. Samtidigt får jag vid sidan av protokollet reda på att polisen haft stor framgång i sitt arbete och att situationen nu är under kontroll. En rad lyckliga händelser och ingripande har hjälpt dem att lägga pusslet, men otacksamt nog är det inget som ännu går att publicera. Kritik däremot, det publicerar både vi i media och personer i allmänhet utan att alltid ha alla detaljer i ärendet.
Samtidigt läser vi om hur polisen möts av stenkastare och hur räddningsarbetet i vissa av Göteborgs stadsdelar emellanåt försvåras av destruktiva krafter. De är ofta först på plats när olyckan är framme, men får ändå ofta höra att de borde kommit tidigare… Det är sannerligen ingen lätt verklighet denna yrkeskår lever i. När de uttalar sig offentligt måste de vakta sin tunga, även om de har en tydlig bild av hur brottsligheten ser ut. Risken för att bli kallad rasist är överhängande, all statistik till trots. Nej, hylla de som hyllas bör. Jag tror nämligen att den svenska polisen gör ett alldeles utmärkt arbete utifrån de förutsättningar som finns. Att polismyndigheten har behov av mer resurser när samhällets utmaningar har förändrats råder det ingen som helst tvekan om. Regeringen gör nu en riktad satsning och antalet poliser ska öka med 10 000 fram till år 2024, men det lär dröja innan vi ser och märker någon större skillnad. Polisutbildningen tar sin tid och samtidigt växer befolkningen i Sverige. Det är därför svårt att säga när antalet poliser per invånare kommer att ha ökat.
Min egen känsla är dock att polisen är mer synlig än tidigare, att polisområde Kungälv-Ale är bättre för oss lokalt än vad samarbetet med Kortedala var. Kanske borde vi tala mer om det? Att vi faktiskt har tagit ett antal steg i rätt riktning. Kan vi dessutom komplettera med fler nattvandrare och en ökad grannsamverkan så kommer brottsligheten att möta motstånd i Ale.
Polisen behöver våra ögon och våra tips om vad som händer och sker på orterna när de inte är på plats. Vi kommer aldrig att landa i ett samhälle där polisen kan bevaka våra skolgårdar, pendelstationer, idrottsplatser, parker och centrum. Där måste vi själva ha ett vakande öga och i samarbete med polisen snitsla vägen till de eventuella gärningsmän som finns.