Svensk politik är ganska konservativ i sin form och sitt system. Det mest revolutionerande som händer någon gång då och då är när ett nytt parti bildas. Av naturliga skäl är det mer vanligt på lokal nivå än på riks. När det händer skakas den politiska strukturen i grunden om. Så även denna gång. I Ale har det inte hänt sedan 1998, då Jan A Pressfeldt med flera hoppade av Moderata samlingspartiet och bildade Aledemokraterna. Denna gång är det socialdemokraten Tyrone Hansson som har tagit initiativet tillsammans med den tidigare partikamraten Rolf Engström. Det nya lokala partiet heter Framtid i Ale och har en värdegrund baserad i orden samverkan, utveckling och ansvar. Det skulle förvisso nog de flesta partier skriva under på, men det framtonas också en viss kritik mot den samverkan som idag sker över blockgränsen. På partiets hemsida anges nämligen att de etablerade partierna gjort ett ”förvirrat försök” att komma överens i den så angelägna skolfrågan, men vad överenskommelsen innebär har ingen förstått. Kritiken riktas med andra ord mot samtliga partier förutom Aledemokraterna och Sverigedemokraterna som inte har ”undertecknat” överenskommelsen om skolan och enligt partiets hemsida verkar heller inga dörrar vara stängda. ”Vi vill samverka med de som delar vår frustration över att Ale står och stampar. Det handlar i så fall om att lägga partifärgen på hyllan och samverka tillsammans”.
Vad som föranlett partibildningen har inte framkommit än. Media är inbjudna till en pressträff i nästa vecka, där kommer tankar och idéer samt de personer som tänker fronta det nya partiet att presenteras. Spekulationerna om orsak och verkan kommer att pågå länge, men först på valnatten vet vi om initiativet var rätt eller fel. Om Framtid i Ale vinner mandat i kommunfullmäktige finns det ett antal huvudfrågor. Vilket block tappar och på vilken sida kommer det nybildade partiet att ställa sig? Kan Socialdemokraterna överhuvudtaget tänka sig att samarbeta med avhoppare eller kommer det att uppstå en bitter och prestigefull maktkamp? Hur reagerar väljarna på ett nytt parti? Är de beredda att rösta fram ytterligare ett lokalt parti utan förankring i Sveriges riksdag? Är det framtiden?
Jag är politiskt intresserad och önskar att jag hade svaren, men det här draget i Ales lokalpolitik var högst oväntat. Jag har länge haft känslan att den stundtals sura kritiken från föräldrar angående skolan skulle föranleda bildandet av ett lokalt skolparti. Det hade nog aleborna haft lättare att ta till sig – ett parti med ett enda fokus. Det hade kunnat vinna många missnöjesröster från väljare som bara vill markera vilken fråga som ska prioriteras.
Jag tror veckans nummer med avslöjandet om det nybildade partiet blir startskottet för en mycket aktiv och livlig valrörelse. Hur den slutar vet vi först den 14 september. Häng med i svängarna, nu åker vi!