Overkligt men tyvärr sant

Ledare vecka 50 2013

Jag fick en närmast overklig historia berättad för mig i veckan. Ale kommun skulle ha valt att placera ut en väktare för att garantera säkerheten för barn, personal och föräldrar vid Kyrkskolan i Skepplanda. Skälet skulle vara en närboendes aggressiva utspel mot förskolan i allmänhet och bilburna föräldrar i synnerhet. Kan detta verkligen hända i lilla fredliga Ale 2013? Ska vi behöva ha väktare runt våra förskolor? Jag tog bilen och åkte upp till Skepplanda. Jodå, visst stod det en väktarbil där.

Ur säkerhetssynpunkt var det självklart det enda rätta, men historien tar en konstig vändning då det senare framkommer att kommunen plötsligt drar in väktaren. Det ansågs inte längre nödvändigt, utan var enligt mejl från ansvarig tjänsteman en tillfällig lösning. ”Att vi bemannade med väktare var ett sätt för oss att snabbt tillmötesgå den oro som förskolan och ni som föräldrar förmedlade och vi bedömde egentligen inte att det var nödvändigt ur säkerhetssynpunkt. Vi har nu istället personal i villan under förskolans öppettider och min bedömning är att detta är en bra lösning tillsvidare”.

Den riskbedömningen, om den nu existerade överhuvudtaget, fick snabbt omprövas. Mannen gjorde en ny attack mot en förälder och hennes barn. Händelsen polisanmäldes och väktare sattes återigen in.

Nu var tålamodet däremot slut hos föräldrarna som valde att kontakta media. Frågorna vi vill ha svar på är hur riskbedömningen har gjorts? Vilken kontroll av hyresgästen som gjordes med tanke på lägenhetens omedelbara närhet till både förskola och grundskola? Varför väktaren ansågs motiverad ena stunden och sedan inte alls nödvändig?

Det är frustrerande att inte få svar på dessa frågor. Med respekt för både integritetsskydd och sekretess borde ändå en bättre information kunna lämnas i en händelse som satt skräck i en hel bygd. När personalen dessutom uttrycker rädsla och är ombedda att inte tala med pressen, då har det defintivit gått för långt. Vad hände med det öppna demokratiska samhället?

Det var inte med detta tonfall jag tänkte avsluta årets sista tidning. Tvärtom, jag tycker att det har varit ett minst sagt spännande år. Vi har fått uppleva pendeltågets positiva intåg i alebornas vardag. Vi har fått vara med om invigningen av Klädkällarens stora etablering i Stora Viken, Handelsplats Älvängen, försäljningen av stora marker vid Svenstorp, första spadtaget för Kronogårdens 400 bostäder i Älvängen och mycket mera. Götaälvdalen är på gång. Det märktes inte minst när Ale och Lilla Edet kommun arrangerade ”Destination Ale-Lilla Edet” för att visa upp allt som planeras och just nu genomförs. Det var kanske ingen folkstorm till själva eventet, men jösses vad många som har kommenterat att det nu finns ett alternativ norr om Göteborg.

Vi som bor här vet ju redan om det. Nu ska pärlan bara förädlas.

Sa jag god jul förresten…

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…