https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Påverka det du kan

Kriget i Ukraina, Nordkoreas robottester, räntehöjningar, stigande inflation och rekordhöga energipriser. Allt går i fel riktning och då brukar det vara skönt att behålla ett lokalt perspektiv – bara bry sig om det som är närmast – men som ett brev på posten drabbades både Ale och Lilla Edet av varsin dödsolycka på E45. Ingen går fri, Ole-dolyckan drabbar tydligen oss alla.

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har börjat undvika att se på nyheterna. De menar att de känner sig dränerade på energi, att det till och med påverkar livslusten. Det är ytterst allvarligt, men vägen framåt går knappast genom att be medierna undvika att skriva om alla kriser och katastrofer. Det handlar snarare om att vi måste lära oss att bearbeta dem på rätt sätt. Vi måste ta ett djupt andetag, notera vad som händer och lägga fokus på att påverka det vi kan påverka. Vi kan inte undvika att följa utvecklingen i Ukraina eller be medierna att inte rapportera för att vi i trygga Sverige tycker att det känns obehagligt. Kan vi påverka utvecklingen i kriget? På den punkten känner jag mig maktlös, men visst kan vi bidra till att hjälpa de som är drabbade. Där kan vi lägga fokus. Det är något vi faktiskt kan påverka – och då vänder vi något negativt till positivt. Att hjälpa ger energi!

I Lilla Edet finns ett integrationscentrum som hjälper ukrainare på flykt och med hjälp av volontärer försöker man nu organisera sig i syfte att bidra med stöd till hemlandets kamp för frihet och demokrati. En större insamling av framför allt vinterkläder pågår just nu. I Lödöse bor 16 ukrainska flyktingar som i en gripande insändare i lokaltidningen (vecka 43) bad invånare i Ale och Lilla Edet om hjälp att samla in pengar för inköp av en ambulans till ambulanspersonalen i Kherson regionen som redan har förlorat en stor mängd ambulanser under kriget. Vid fronten behövs också värmekameror, generatorer, första hjälpen kit och bensindrivna motorsågar – samt inte minst pengar till diesel. Det kanske är en utopi att vi kan skramla ihop till en ambulans, men vi kan göra skillnad. Vi kan påverka hur detta försök till insamling faller ut. Jag vet att det stundar julmarknader, julkonserter och en mängd andra publika event. Om ni vill göra något till förmån för ett viktigt ändamål skänk då överskottet till den lokala insamlingen för Ukraina. Det kommer göra skillnad. Ägna en tanke åt det folk vars land invaderades och nu bombas av ett grannland. Här slås el, vatten och värme ut med jämna mellanrum – föreställ er hur det blir när vintern slår till. Kylan riskerar att bli värre än de ryska bomberna. Kan vi påverka?

Nåväl, om ni nu väljer att inte blunda för den nattsvarta medierapporteringen går det att fylla på med endorfiner och positiv energi genom att påverka det vi faktiskt kan påverka.

 

Mer från ledare

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Senaste nytt

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

75-åring uppvaktad av näringslivet

Complettbyggen AB och Alekuriren AB överlämnade en gratifikation på 25…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Positiva vindar i Ale Padelclub

I slutet av augusti invigde Dream Padel sin första hall…

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

Repslagarmuseet laddar för Båtmässan

Nu på lördag, den 4 februari, invigs Båtmässan i Göteborg.…

Amira är svensk ungdomsmästare

Det är fredag kväll och inne i Fit4fight Gyms lokal…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Verksamhet riskerar att läggas ner

Lokaltidningen träffar Inga-Britt Karlbom på Ale Seniorcentrum. Här finns även…

Döms för våldtäkt mot barn

Händelsen inträffade i januari förra året. En kille som vid…