Politiskt maktspel?

Ledare v 18 2012

Det råder tveklöst ett politiskt maktspel för tillfället i Ale kommun. Det har det väl i och för sig gjort länge, för att inte säga alltid, men det är mer avancerat just nu med tanke på det osäkra parlamentariska läget. När budget 2012 klubbades valde Sverigedemokraterna att rösta på de rödgrönas förslag, vilket medförde att Alliansen med stöd av Aledemokraterna regerar efter oppositionens villkor. Det är självklart inget optimalt scenario och frågan är hur detta ska undvikas framöver. Hittills har det varit frostigt mellan Sverigedemorkaterna och Alliansen, men möjligen har de ställt dörren på glänt nu. Alliansen har nämligen meddelat att de tänker bevilja Sverigedemokraternas motion om en insynsplats i Kommunstyrelsen. Den kommer inte vara försedd med yttranderätt, ej heller arvoderad. Beskedet kommer emellertid en dryg månad innan budgetdebatten för 2013 ska ta fart. Är det månnne ett försök från Alliansens sida att få stöd för sitt eget budgetförslag?

Enligt Socialdemokraterna är utspelet solklart, ett bevis på att Alliansen har gjort upp med Sverigedemokraterna. Det går emellertid inte att bevisa och det opolitiska förslaget från tjänstemännen går helt i linje med vad Alliansen anser. Det kostar inte förvaltningen något och ur demokratisynpunkt bör alla partier i kommunfullmäktige också ha insyn i hur diskussionerna går i Kommunstyrelsen. Därför föreslår förvaltningen att Sverigedemokraternas motion ska beviljas, vilket nu också sker. Återstår att se om det var en taktisk triumf eller en ren tillfällighet. Onekligen är tidpunkten för beskedet ytterst lämplig. Samtidigt har Alliansen ett ansvar gentemot sina väljare att försöka driva igenom sin politik och för att klara det måste de också få gehör för sin egen budget. Om det krävdes att ge ett demokratiskt valt parti insynsplats i Kommunstyrelsen är priset kanske trots allt inte jättehögt.

Musiken tog stort utrymme i söndags. Först invigde Streaplers Älvängens vårmarknad och sällan har de centrala delarna varit så välfyllda som när Kenny och hans mannar tog ton. Jag som trodde att dansband snart var ett minne blott. Samtidigt kändes det som om lite rättvisa skipades när april månads finaste dag blev just under den så väderkänsliga vårmarknaden.

Några timmar senare, inför en ironiskt nog betydligt mindre skara människor, flöt den tidigare världsartisten Dan Reed plötsligt upp på Vadbacka Gästgiveri i Skepplanda. Det blev en resa från livet som rockidol, in i de mörkaste av gränder, upp på vägen igen till ett liv i balans men med en ryggsäck tung av livserfarenheter som han nu gladeligen delar med sig av. Livet tar onekligen ut svängarna för en del. Från att ha stått på samma scen som Rolling Stones till att ha studerat med munkar i norra Indien till att plötsligt svänga in på ett gästgiveri i Svedala.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…