Politiskt maktspel?

Ledare v 18 2012

Det råder tveklöst ett politiskt maktspel för tillfället i Ale kommun. Det har det väl i och för sig gjort länge, för att inte säga alltid, men det är mer avancerat just nu med tanke på det osäkra parlamentariska läget. När budget 2012 klubbades valde Sverigedemokraterna att rösta på de rödgrönas förslag, vilket medförde att Alliansen med stöd av Aledemokraterna regerar efter oppositionens villkor. Det är självklart inget optimalt scenario och frågan är hur detta ska undvikas framöver. Hittills har det varit frostigt mellan Sverigedemorkaterna och Alliansen, men möjligen har de ställt dörren på glänt nu. Alliansen har nämligen meddelat att de tänker bevilja Sverigedemokraternas motion om en insynsplats i Kommunstyrelsen. Den kommer inte vara försedd med yttranderätt, ej heller arvoderad. Beskedet kommer emellertid en dryg månad innan budgetdebatten för 2013 ska ta fart. Är det månnne ett försök från Alliansens sida att få stöd för sitt eget budgetförslag?

Enligt Socialdemokraterna är utspelet solklart, ett bevis på att Alliansen har gjort upp med Sverigedemokraterna. Det går emellertid inte att bevisa och det opolitiska förslaget från tjänstemännen går helt i linje med vad Alliansen anser. Det kostar inte förvaltningen något och ur demokratisynpunkt bör alla partier i kommunfullmäktige också ha insyn i hur diskussionerna går i Kommunstyrelsen. Därför föreslår förvaltningen att Sverigedemokraternas motion ska beviljas, vilket nu också sker. Återstår att se om det var en taktisk triumf eller en ren tillfällighet. Onekligen är tidpunkten för beskedet ytterst lämplig. Samtidigt har Alliansen ett ansvar gentemot sina väljare att försöka driva igenom sin politik och för att klara det måste de också få gehör för sin egen budget. Om det krävdes att ge ett demokratiskt valt parti insynsplats i Kommunstyrelsen är priset kanske trots allt inte jättehögt.

Musiken tog stort utrymme i söndags. Först invigde Streaplers Älvängens vårmarknad och sällan har de centrala delarna varit så välfyllda som när Kenny och hans mannar tog ton. Jag som trodde att dansband snart var ett minne blott. Samtidigt kändes det som om lite rättvisa skipades när april månads finaste dag blev just under den så väderkänsliga vårmarknaden.

Några timmar senare, inför en ironiskt nog betydligt mindre skara människor, flöt den tidigare världsartisten Dan Reed plötsligt upp på Vadbacka Gästgiveri i Skepplanda. Det blev en resa från livet som rockidol, in i de mörkaste av gränder, upp på vägen igen till ett liv i balans men med en ryggsäck tung av livserfarenheter som han nu gladeligen delar med sig av. Livet tar onekligen ut svängarna för en del. Från att ha stått på samma scen som Rolling Stones till att ha studerat med munkar i norra Indien till att plötsligt svänga in på ett gästgiveri i Svedala.

Mer från ledare

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…