Politiskt maktspel?

Ledare v 18 2012

Det råder tveklöst ett politiskt maktspel för tillfället i Ale kommun. Det har det väl i och för sig gjort länge, för att inte säga alltid, men det är mer avancerat just nu med tanke på det osäkra parlamentariska läget. När budget 2012 klubbades valde Sverigedemokraterna att rösta på de rödgrönas förslag, vilket medförde att Alliansen med stöd av Aledemokraterna regerar efter oppositionens villkor. Det är självklart inget optimalt scenario och frågan är hur detta ska undvikas framöver. Hittills har det varit frostigt mellan Sverigedemorkaterna och Alliansen, men möjligen har de ställt dörren på glänt nu. Alliansen har nämligen meddelat att de tänker bevilja Sverigedemokraternas motion om en insynsplats i Kommunstyrelsen. Den kommer inte vara försedd med yttranderätt, ej heller arvoderad. Beskedet kommer emellertid en dryg månad innan budgetdebatten för 2013 ska ta fart. Är det månnne ett försök från Alliansens sida att få stöd för sitt eget budgetförslag?

Enligt Socialdemokraterna är utspelet solklart, ett bevis på att Alliansen har gjort upp med Sverigedemokraterna. Det går emellertid inte att bevisa och det opolitiska förslaget från tjänstemännen går helt i linje med vad Alliansen anser. Det kostar inte förvaltningen något och ur demokratisynpunkt bör alla partier i kommunfullmäktige också ha insyn i hur diskussionerna går i Kommunstyrelsen. Därför föreslår förvaltningen att Sverigedemokraternas motion ska beviljas, vilket nu också sker. Återstår att se om det var en taktisk triumf eller en ren tillfällighet. Onekligen är tidpunkten för beskedet ytterst lämplig. Samtidigt har Alliansen ett ansvar gentemot sina väljare att försöka driva igenom sin politik och för att klara det måste de också få gehör för sin egen budget. Om det krävdes att ge ett demokratiskt valt parti insynsplats i Kommunstyrelsen är priset kanske trots allt inte jättehögt.

Musiken tog stort utrymme i söndags. Först invigde Streaplers Älvängens vårmarknad och sällan har de centrala delarna varit så välfyllda som när Kenny och hans mannar tog ton. Jag som trodde att dansband snart var ett minne blott. Samtidigt kändes det som om lite rättvisa skipades när april månads finaste dag blev just under den så väderkänsliga vårmarknaden.

Några timmar senare, inför en ironiskt nog betydligt mindre skara människor, flöt den tidigare världsartisten Dan Reed plötsligt upp på Vadbacka Gästgiveri i Skepplanda. Det blev en resa från livet som rockidol, in i de mörkaste av gränder, upp på vägen igen till ett liv i balans men med en ryggsäck tung av livserfarenheter som han nu gladeligen delar med sig av. Livet tar onekligen ut svängarna för en del. Från att ha stått på samma scen som Rolling Stones till att ha studerat med munkar i norra Indien till att plötsligt svänga in på ett gästgiveri i Svedala.

Mer från ledare

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Senaste nytt

Nolbo bakom ny gin

Niklas Wallström har en förkärlek till goda drycker. Som ordförande…

Alaforsbon Margaretha talade inför FN

Den omfattande studien ”Peoples Climate Vote” innehåller svar från 1,2…

Svenstorps förskola gör det tillsammans

I mars 2020 bröt coronapandemin ut i Sverige. Samtidigt slogs…

Ny ungdomspastor i Älvängen

Sixten Widholm, 25, är uppväxt i de småländska skogarna, närmare…

De kan bli ”årets spelare”

Varje år sedan 2003 utser spelbolaget Unibet, genom Unibet 2:an,…

Nytt styre i Lilla Edet

Det blir ett nytt politiskt styre i Lilla Edets kommun…

Polisen ber om hjälp: ”Har ni sett något?”

Det var vid tretiden under natten till måndag som polisen…

Ett politiskt engagemang som aldrig avtar

Elaine Björkman är, som hon själv uttrycker det, född socialdemokrat.…

Så många bullar sålde butikerna

Kanelbullens dag har firats den 4 oktober sedan 1999, när…

”Surte då och nu” på Glasbruksmuseet

När lokaltidningen kommer på besök råder det febril aktivitet. Fotografier…

Varning för bedragare

En av Ale Els kunder råkade i förra veckan ut…

Färre kryssade i årets val – bara män i toppen

24 262 personer var röstbrättigade i årets val. Av dessa…

Festligt 10-årsjubileum på Backavik

Ballonger i taket, fint dukade bord och en stämning som…