https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Positiva besked

På frukostmötet för företagarföreningen i Älvängen tillkännagav Alebyggens ordförande, Jarl Karlsson (S), att mycket nu tyder på att det kan bli en efterlängtad byggstart av 78 nya lägenheter på Änggatan i Älvängen. Planerna har överklagats flertalet gånger av en enskild fastighetsägare, men snart är även dennes demokratiska rättigheter utspelade. Inga förändringar har skett, utan det enda som har hänt är att den lokala handeln har fått vänta i ytterligare ett par år på en nödvändig förstärkning av fler ortsbor. Ale i allmänhet och Älvängen i synnerhet behöver fler konsumenter. Det är med skräckblandade känslor vi läser och numera ser hur Kongahälla shopping växer fram på andra sidan älven. Risken är att utflödet av handel efter några år av återhämtning återigen ökar.

Arbetet med de fördjupade översiktsplanerna i centrala Nödinge och Älvängen är ett motmedel, men med facit i hand ligger vi långt efter. Utvecklingen av Ale Torg och Älvängen centrum skulle redan ha varit igång om vi på allvar ska ha en chans att behålla en hög köptrohet. Nu blir det uppförsbacke under några år, men nyhetens behag kommer att bedarra och kan Ale bara förmå att presentera ett antal väl fungerande handelsplatser ska utflödet kunna begränsas med tiden. Det är dock av största vikt att processen fortsätter att vara konstruktiv. Det krävs att FÖP Nödinge inte blir en skrivbordsprodukt, utan en konkret handlingsplan. Det är därför med glädje vi i veckans nummer kan läsa om att fyra arkitektbyråer fått i uppdrag att börja skissa på småstaden Nödinge. Redan i maj ska aleborna kunna ta del av förslagen.

I veckan som gick träffade jag entreprenören och dennes mäklare bakom satsningen på elva nya lagerlokaler i Surte. Försäljningen har gått i rask takt och det mest intressanta är att det inte bara är lokala intressenter. Göteborgsföretag har också sett fördelar med att etablera i Ale. Problematiken som kommunen brottas med är att andelen etableringsklara tomter är förhållandevis få. Hur som helst så hoppas jag att de som sitter med mark upptäcker möjligheten att skapa förutsättningar för nyetableringar. Nu finns det äntligen ett intresse för Ale och då gäller det att smida medan järnet är varmt.

Ale kommun lanserar nu nästa stora event. Ale Outdoor är en festival som manar till aktivitet och försöker sätta föreningslivet i centrum. Jennylund kommer att hamna i blickfånget och allmänheten kommer att lockas till vandring, löpning, cykling, simning, fridykning och mycket mer. Programmet är bara på skissbordet än så länge, men Ale ska helt klart sättas i rörelse. Så ladda batterierna, lördag 3 juni kommer ingen undan.

Mer från ledare

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…