https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Positiva initiativ

Vissa frågor är mer komplexa än andra och problemlösningarna kräver stora och avancerade insatser, men det finns också situationer som uppfattas svåra fast där åtgärden i själva verket är tämligen enkel och logisk. I Nödinge har det varit lite oroligt bland en grupp ungdomar. Orsakerna kan vara invecklade och svåra, men att en ökad vuxennärvaro ute i samhället kommer ha en lugnande effekt är glasklart. Så har det alltid varit. Så länge mamma och pappa ser dig håller du dig ofta i skinnet som ung. Under förra veckan mobiliserade Ale kommun en större insats med fler vuxna utomhus. Lägg därtill att frivilliga nattvandrare är tillbaka. Utan att ha något statistiskt belägg vågar jag ändå lova att detta har en oerhört positiv effekt. En ökad närvaro av vuxna, inte bara mammor och pappor, utan i största allmänhet, kommer att stärka trygghetskänslan. Det kommer sannolikt också att innebära färre antal brott. En orolig ungdomssituation som kan förefalla komplex kan ha sin enkla lösning i att fler vuxna orkar ta på sig promenadskorna någon kväll i veckan. Mer invecklat än så behöver det inte vara.

Jag önskar att det fanns en lika logisk och sund lösning för coronavirusets konsekvenser. Medierna svämmar nästan över av berättelser om tragiska livsöden i spåren av coronasmittan. Ändå blir det allt mer tydligt att det här tillståndet får vi vänja oss vid. Det kommer att ta tid innan restriktionerna är hävda. Tills dess får vi fortsätta att hjälpa varandra och stötta de lokala näringarna i den mån vi kan.

Mitt i all bedrövelse har vi också fått uppleva många positiva initiativ. Verksamheter som tänker om och erbjuder hemkörning av varor, ungdomar som monterar visir och gör skyddsutrustning till vården, kommunala tjänstemän som byter inriktning för att istället lägga all kraft på att hjälpa företagare med bidragsansökningar och bankförhandlingar. Det finns en vilja och ambition att försöka bidra till överlevnad och att rädda det som räddas kan. Det finns också generösa företag i branscher som ännu inte drabbats lika hårt som solidariskt ställer upp och bidrar. Det måste vi ändå ta med oss när vi möter vardagens alla utmaningar. Vi är många som försöker och tillsammans ska vi klara det här. Många frågor kvarstår Hur blir det för studenterna? Blir det någon midsommardans? Hur blir det med årets sommarsemester? Klarar de företag som nu har permitterat för att lätta på kostnadsbördan av att finansiera semesterlönerna? Får vi överhuvudtaget resa ens i Sverige? Om JA, vilka hotell har överlevt? Hur ser samhället ut om isoleringen måste fortsätta i månader? Nåväl, det är skitsaker i jämförelse med kampen mot coronaviruset. Den måste vi vinna först.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…