Räddad av äggklockan!

Ledare vecka 52 2014

Puh, det gick undan. Hösten 2014 rivstartade med en intensiv valrörelse, följdes av ett totalt politiskt vakuum och överraskningarnas tid var inte slut där. I november meddelades att en helt ny politisk majoritet gjort upp om budget och verksamhetsplan för Ale. De rödgröna och Aledemokraterna har grävt ner stridsyxan och gör gemensam sak för Ales bästa. Direkt efter valet var det svårt att sia om vem eller vilka som skulle kunna leda kommunen. En handlingskraftig majoritet kändes då mycket avlägsen, men faktum är att resultatet blev något helt annat. De senaste voteringarna i kommunfullmäktige har slutat 31-18 vilket visar på en stor enighet. De rödgröna fick med sig Aledemokraterna på vagnen och Sverigedemokraterna i släptåg. Att AD som från början ingick en valteknisk samverkan med SD nu har gjort upp med de rödgröna innebär inte att den tidigare partnern är förhindrad att rösta med. Slår man då ihop rösterna kan vi ändå konstatera att det för tillfället råder en stabil politisk övertygelse om vilken väg Ale ska gå. Det om något kan vara en summering värd att notera inför årets bokslut.

Det finns naturligtvis många händelser att tänka tillbaka på så här i elfte timmen, men kanske vore det klokare att reflektera över hur vårt beteende utvecklas. Ett allt högre tempo och en utbredd digitalisering som gör både oss själva och samhället i övrigt uppkopplat 24 timmar om dygnet har ett pris. Tillgänglighet i all ära, men när ska huvudet få vila? En teknisk utveckling går självklart inte att stoppa, men det är ändå vi själva som avgör i vilken grad vi ska låta den ta över vårt beteende. Vad blir det för ett samhälle om telefonen även fortsättningsvis är viktigare att hålla ögonen på än kompisen man stämt träff med för en kopp kaffe på fiket? Mobilen har – och det är bara att erkänna – kopplat ett bastant grepp om oss. Vi har den till allt. I allt större utsträckning umgås vi även genom den. Vi delar åsikter, bilder och händelser med hjälp av nallen. När vi shoppar, planerar jobbet och vardagen är mobilen i centrum. Mycket är självklart positivt. Jag skulle inte klara mig utan den, men vi måste stanna upp och reflektera över om den alltid måste vara närvarande och dessutom sitta i främsta rummet.

Jag blev för övrigt helt ställd, då jag en kväll i veckan upptäckte att mobiltelefonen blivit kvar på jobbet. För mig fungerar den även som väckarklocka och när jag nu febrilt började leta efter ett alternativ och förstod att något sådant inte fanns i mitt hushåll uppstod ett mindre mentalt kaos. Min enda väckarklocka har de senaste åren varit just telefonen. Paniken infann sig eftersom jag den följande morgonen var tvingad att vara uppe i tid. Plötsligt kunde jag inte ens gå och lägga mig utan telefonens närvaro. Det är ju sjukt, tänkte jag. Var kreativ nu! Det måste finnas en lösning och visst fann jag en sådan. Äggklockan i köket! Problemet var att den går bara att vrida upp en timme åt gången. Det blev en minst sagt hackig nattsömn…!

Fördelen med digitaliseringen är enkelheten att kommunicera och jag vill med anledning av det tacka för alla glada tillrop som redaktionen fått under året. Det är många som supportar vårt arbete och gläds över lokaltidningens existens. Ryggdunkningarna behövs på sena kvällar. Nu återstår bara för mig å hela redaktionens vägnar att tillönska alla er läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år. Släpp mobilen en stund i mellandagarna – och koppla av!

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…