Räddad av äggklockan!

Ledare vecka 52 2014

Puh, det gick undan. Hösten 2014 rivstartade med en intensiv valrörelse, följdes av ett totalt politiskt vakuum och överraskningarnas tid var inte slut där. I november meddelades att en helt ny politisk majoritet gjort upp om budget och verksamhetsplan för Ale. De rödgröna och Aledemokraterna har grävt ner stridsyxan och gör gemensam sak för Ales bästa. Direkt efter valet var det svårt att sia om vem eller vilka som skulle kunna leda kommunen. En handlingskraftig majoritet kändes då mycket avlägsen, men faktum är att resultatet blev något helt annat. De senaste voteringarna i kommunfullmäktige har slutat 31-18 vilket visar på en stor enighet. De rödgröna fick med sig Aledemokraterna på vagnen och Sverigedemokraterna i släptåg. Att AD som från början ingick en valteknisk samverkan med SD nu har gjort upp med de rödgröna innebär inte att den tidigare partnern är förhindrad att rösta med. Slår man då ihop rösterna kan vi ändå konstatera att det för tillfället råder en stabil politisk övertygelse om vilken väg Ale ska gå. Det om något kan vara en summering värd att notera inför årets bokslut.

Det finns naturligtvis många händelser att tänka tillbaka på så här i elfte timmen, men kanske vore det klokare att reflektera över hur vårt beteende utvecklas. Ett allt högre tempo och en utbredd digitalisering som gör både oss själva och samhället i övrigt uppkopplat 24 timmar om dygnet har ett pris. Tillgänglighet i all ära, men när ska huvudet få vila? En teknisk utveckling går självklart inte att stoppa, men det är ändå vi själva som avgör i vilken grad vi ska låta den ta över vårt beteende. Vad blir det för ett samhälle om telefonen även fortsättningsvis är viktigare att hålla ögonen på än kompisen man stämt träff med för en kopp kaffe på fiket? Mobilen har – och det är bara att erkänna – kopplat ett bastant grepp om oss. Vi har den till allt. I allt större utsträckning umgås vi även genom den. Vi delar åsikter, bilder och händelser med hjälp av nallen. När vi shoppar, planerar jobbet och vardagen är mobilen i centrum. Mycket är självklart positivt. Jag skulle inte klara mig utan den, men vi måste stanna upp och reflektera över om den alltid måste vara närvarande och dessutom sitta i främsta rummet.

Jag blev för övrigt helt ställd, då jag en kväll i veckan upptäckte att mobiltelefonen blivit kvar på jobbet. För mig fungerar den även som väckarklocka och när jag nu febrilt började leta efter ett alternativ och förstod att något sådant inte fanns i mitt hushåll uppstod ett mindre mentalt kaos. Min enda väckarklocka har de senaste åren varit just telefonen. Paniken infann sig eftersom jag den följande morgonen var tvingad att vara uppe i tid. Plötsligt kunde jag inte ens gå och lägga mig utan telefonens närvaro. Det är ju sjukt, tänkte jag. Var kreativ nu! Det måste finnas en lösning och visst fann jag en sådan. Äggklockan i köket! Problemet var att den går bara att vrida upp en timme åt gången. Det blev en minst sagt hackig nattsömn…!

Fördelen med digitaliseringen är enkelheten att kommunicera och jag vill med anledning av det tacka för alla glada tillrop som redaktionen fått under året. Det är många som supportar vårt arbete och gläds över lokaltidningens existens. Ryggdunkningarna behövs på sena kvällar. Nu återstår bara för mig å hela redaktionens vägnar att tillönska alla er läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år. Släpp mobilen en stund i mellandagarna – och koppla av!

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…