Rekordbacken

Ledare vecka 04 2014

Jag har slutat fråga, vet bara att det är lika ofattbart som ogreppbart, hur många ideella timmar som ligger bakom att Västsveriges ledande Alpincenter numera heter Alebacken. Det måste vara slutsatsen eftersom man återigen var först med att släppa ner skidvänner för pisten och lockade rekordmånga besökare under premiärhelgen. På mindre än fyra dygn snöbelades backen och på fredagkvällen räknades 600 premiärbesökare in, totalt under helgen hade inte mindre än 2500 personer passerat in. Det blir svårslagna rekord framöver, men säkert inte omöjligt eftersom föreningen Alebacken ständigt utvecklas och breddar verksamheten. Problematiken är inte längre gröna vintrar, utan stavas logistik. Parkeringen som ändå har utökats rejält de senaste åren räcker knappt till. Är skidbussar till Alebacken möjligen en lösning och ett intressant tillskott för Västtrafik för att höja servicenivån ytterligare i Västra Götaland? Utan tvekan kan Västsveriges ledande Alpincenter vara motiverat för regionen att satsa på i form av bättre kommunikationer. Det skulle kunna avgå skidbussar från Heden i Göteborg och Vänersborg/Trollhättan med en taxa som motsvarar den ordinarie kollektivtrafikens.

Ale kommun har med Alebackens hjälp fått bästa tänkbara marknadsförare, för vad är bättre än när en verksamhet blir omtalad och med automatik sprider ett positivt budskap om kommunen. Komunledningen har också, oavsett färg och mandatperiod, varit välvilligt inställd till Alebacken. Det är ett ställningstagande som burit frukt och i kommunfullmäktige borde förtroendevalda ta i hand och gratulera varandra till framgången. Jag tror också att Alebackens eldsjälar gärna vill se det så, att backen är en gemensam angelägenhet i med- och motgång.

Nu är det inte bara Alebacken som glädjer vinteridrottare. OK Alehof rapporterar också i veckans tidning om en spårad slinga i Dammekärr, där var det premiär redan förra tisdagen. Så egentligen finns det inga ursäkter längre… Det är bara att ta fram laggarna, stavarna och vallan.

Förra veckans Uppdrag granskning var en nervös upplevelse för berörda i Ale kommun. På vilket sätt skulle Ale framställas av Sveriges televisions mest fruktade journalister. Svaret blev helt odramatiskt och stormen uteblev. Redaktionen har fått ett antal reaktioner, ett fåtal av dessa har varit kritiska. Desto fler har uttryckt sin sympati för hemtjänsten och äldrevården i Ale ser ut att ha gått stärkta ur krisen. En insändare, som finns publicerad i veckans tidning (läs sid 35) berömmer hemtjänsten och menar istället att om man tackar nej till en föreslagen plats på korttidsboende innebär det också en förhöjd risk att något faktiskt kan hända. Ingen ursäkt för det som inträffade, men ett konstaterat faktum.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…