Rekordbacken

Ledare vecka 04 2014

Jag har slutat fråga, vet bara att det är lika ofattbart som ogreppbart, hur många ideella timmar som ligger bakom att Västsveriges ledande Alpincenter numera heter Alebacken. Det måste vara slutsatsen eftersom man återigen var först med att släppa ner skidvänner för pisten och lockade rekordmånga besökare under premiärhelgen. På mindre än fyra dygn snöbelades backen och på fredagkvällen räknades 600 premiärbesökare in, totalt under helgen hade inte mindre än 2500 personer passerat in. Det blir svårslagna rekord framöver, men säkert inte omöjligt eftersom föreningen Alebacken ständigt utvecklas och breddar verksamheten. Problematiken är inte längre gröna vintrar, utan stavas logistik. Parkeringen som ändå har utökats rejält de senaste åren räcker knappt till. Är skidbussar till Alebacken möjligen en lösning och ett intressant tillskott för Västtrafik för att höja servicenivån ytterligare i Västra Götaland? Utan tvekan kan Västsveriges ledande Alpincenter vara motiverat för regionen att satsa på i form av bättre kommunikationer. Det skulle kunna avgå skidbussar från Heden i Göteborg och Vänersborg/Trollhättan med en taxa som motsvarar den ordinarie kollektivtrafikens.

Ale kommun har med Alebackens hjälp fått bästa tänkbara marknadsförare, för vad är bättre än när en verksamhet blir omtalad och med automatik sprider ett positivt budskap om kommunen. Komunledningen har också, oavsett färg och mandatperiod, varit välvilligt inställd till Alebacken. Det är ett ställningstagande som burit frukt och i kommunfullmäktige borde förtroendevalda ta i hand och gratulera varandra till framgången. Jag tror också att Alebackens eldsjälar gärna vill se det så, att backen är en gemensam angelägenhet i med- och motgång.

Nu är det inte bara Alebacken som glädjer vinteridrottare. OK Alehof rapporterar också i veckans tidning om en spårad slinga i Dammekärr, där var det premiär redan förra tisdagen. Så egentligen finns det inga ursäkter längre… Det är bara att ta fram laggarna, stavarna och vallan.

Förra veckans Uppdrag granskning var en nervös upplevelse för berörda i Ale kommun. På vilket sätt skulle Ale framställas av Sveriges televisions mest fruktade journalister. Svaret blev helt odramatiskt och stormen uteblev. Redaktionen har fått ett antal reaktioner, ett fåtal av dessa har varit kritiska. Desto fler har uttryckt sin sympati för hemtjänsten och äldrevården i Ale ser ut att ha gått stärkta ur krisen. En insändare, som finns publicerad i veckans tidning (läs sid 35) berömmer hemtjänsten och menar istället att om man tackar nej till en föreslagen plats på korttidsboende innebär det också en förhöjd risk att något faktiskt kan hända. Ingen ursäkt för det som inträffade, men ett konstaterat faktum.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Han ska leda BORF framåt

Efter ett turbulent år med ett utbrett missnöje bland de…

Swansons invigde nya lokaler

Swansons grundades i Göteborg 1986 för att året därpå flytta…

Nytt rekordår för Nolcupen 

Under den gångna helgen var det full fart i både…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Ananda Thai i nya lokaler

Omflyttning sker på Ale Torg. I fredags var det Ananda…

Cyklist död – blev påkörd av bil

Larmet om en trafikolycka på länsväg 2002 i Lödöse kom…

Nekas nummerplåt: ”Stötande”

En alebo har lämnat in en ansökan till Transportstyrelsen om…

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Tomten lockade hundratals besökare

Många var sugna på att fira första advent. Det märktes…

Unelokören vill upprepa lucia-succén 

För fem år sedan startades Unelokören med syftet att sprida…

Brandstationerna slog upp dörrarna

Brandvarnardagen är en temadag som infaller den 1 december varje…

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…