Rekordnummer!

Ledare vecka 17 2015

April, härliga april. Tiden när vi lägger kylan bakom oss och möter vårens ljumma kvällar. Det är också en av årets mest intensiva tider med vårmarknader, fotbollspremiärer, valborgsmässofirande för att nämna något. Veckans nummer av Alekuriren visar att vårt spridningsområde minst sagt lever upp i april. Faktum är att vi i tider där det talas om tidningsdöd och den analoga tillbakagången slår till med ett rekord. Denna vecka får du 60 sidor lokal information. Det har aldrig hänt tidigare. Vi tackar ödmjukast för förtroendet att få vara budbärare för så många föreningar, företag och andra arrangörer i vårtider. Som ni kan utläsa av tidningen är det ganska mycket på gång. Vårmarknad, Vårlopp, Skepplandadagen, Festivalborg, Valborgsfirande, Vikingamarknad, 1:a maj… Nu kör vi!

Ale kommun förbereder en försäljning av sitt eget fibernät. Ett sätt att stimulera marknadsaktörerna att ta ett större ansvar för att förbättra tillgången på bredband för alebor i tätorterna. Enligt förslaget köper IP-Only kommunens nät för nio miljoner kronor samtidigt som kommunen blir största kund i sitt tidigare nät för 1,1 miljoner om året. Varifrån kommer beloppen? Om fullmäktige nu anser att kommunen inte längre ska äga sin digitala infrastruktur, hur vet vi att det inte säljs till ett underpris? Med tanke på vilken betydelse ett fibernät idag spelar i det moderna samhället ber jag en stilla bön att ärendet är noga förberett, utrett och genomtänkt. Finns det minsta tveksamhet bör det läggas på is. Spontant kan jag tycka att det vore klokare att bara sälja nyttjanderätten till en operatör. Mitt matematiska huvud får det till en bättre affär, inte minst på lång sikt. Min unga erfarenhet säger att äga har alltid lönat sig. Att hyra har alltid varit dyrt.

Jag tror inte sista ordet är sagt. Reaktionerna var många och starka i slutet på veckan. Möjligheten att tycka till på kommunfullmäktige finns nu på måndag. Under rubriken frågestund och medborgarförslag kan ni som har funderingar ställa frågor om det som ska behandlas av kommunfullmäktige.

Möjlighet att tycka till finns också runt Nödinges framtida utveckling. Tisdag 28 april arrangerar Ale kommun en dialogdag. Aleborna har chansen att möta politiker och tjänstemän i lokalen hos Svensk Fastighetsförmedling på Ale Torg. Där kommer nya Nödinge att diskuteras. Hur ska orten utvecklas i framtiden? Vad är viktigt för dig? Vad saknas idag?

Du som inte har möjlighet att tycka till på plats kan göra det digitalt via en specialhemsida utvecklaale.se.

Tanken att engagera framför allt nödingeborna tidigt i processen är smart och klokt. Kan man undvika överklaganden och istället ha stöd för idéerna kommer man att vinna mycket tid. Dessutom är det betydligt roligare att vara inkluderad än exkluderad oavsett vad det gäller, men särskilt om det rör orten där du bor, lever och verkar.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…

Hästar skrämdes på flykt – bara Malle kom hem

Malle och Molly var oskiljaktiga i både hagen och stallet…