https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Ridhuset engagerar

Att bygga dyrt fick många att se rött. Att sedan föreslå en försäljning, om ändå bara att utreda möjligheten, skapade också rubriker och fick en del att reagera. Ridhuset på Jennylund har en unik förmåga att engagera medborgarna.

Förra veckans artikel om att Ale kommun utreder möjligheten att sälja det nya ridhuset på Jennylund väckte som väntat starka känslor. Några sprang händelserna i förväg och ett förtydligande kan vara på sin plats. Att utreda en försäljning innebär inte att sälja till varje pris. Det handlar i detta fall snarare om att få en bild av vad marknaden värderar anläggningen till och vilka eventuella idéer det finns kring att driva den.

Jag tror att det finns idéer, men ingen som går att försvara rent ekonomiskt. Av allt att döma finns det heller ingen politisk majoritet bakom strategin att sälja ridhuset. Det känns lite som ett tidigt utspel i årets valrörelse. Moderaterna visar bestämt att de vill ta avstånd från det skanadalomsusade projektet. Frågan är om skandalen blir mindre om kommunen bestämmer sig för att avyttra det? Moderaterna har varit motståndare hela vägen. De anser inte att det tillhör den kommunala kärnverksamheten att driva ridhusanläggningar. Det finns enligt partiet privata aktörer som är betydligt bättre på det. Må så vara, men nu står det ett nybyggt ridhus i Bohus och jag har svårt att se någon vinning i att plötsligt ändra kurs. Den debatten förlorades när investeringsbeslutet togs. Frågan är väl snarare hur kommunen kan få maximal nytta av ridhuset samt hur man kan driva det så kostnadseffektivt som möjligt? Sedan tycker jag ändå att det är intressant att se vad marknaden säger och vilken prislapp de är beredda att acceptera.

Ingen kommer att gå in i en affär utan en garanti om att få ha kvar Ale kommun som hyresgäst, så hur det skulle kunna bli en lönsam historia för skattebetalarna har jag svårt att se. Så generösa aktörer finns nog inte på den så kallade ”marknaden”.

I veckans tidning startar en ny artikelserie som fokuserar på organisationer som jobbar i det tysta och främst finns till hand när livet har kantrat. Brottsofferjouren är en sådan verksamhet. När ett brott är begånget går såväl resurser som tankar mot vem som är den skyldige. Vi jagar gärningsmän med all rätt, men ofta glömmer vi nog bort offret. Hur gick det för den som blev utsatt för brottet? Där fyller Brottsofferjouren en viktig funktion och jag fullkomligt älskar deras rollbeskrivning; ”Vi är inga experter bara goda medmänniskor”. Självklart önskar vi ett samhälle där en brottsofferjour blir överflödig, men det är dessvärre en naiv föreställning. Istället får vi glädjas åt att det finns så många goda själar som ställer upp när livet har kantrat.

Mer från ledare

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Senaste nytt

Så påverkas kommunen av elpriserna

På uppdrag av regeringen ska landets myndigheter se över sin…

Rejält kraftprov väntar för Christina

För tio år sedan flyttade Christina Molin till Surte tillsammans…

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…