Riksintresse som hotar

Ledare vecka 07 2014

Svenska Kraftnät informerade i onsdags berörda alebor om vilka alternativ som utreds för en ny 400 kV-ledning mellan Skogssäter i Trollhättan och Stenkullen i söder. Det blir enligt det alternativ som känns som huvudförslaget  ledningsgata på ca 90 meter som går genom fem kommuner, däribland Ale och Lilla Edet. Över 300 personer mötte upp i Medborgarhuset. Deras protester är i samklang med kommunledningens samlade årsikt, men vad spelar då detta för roll? Vad väger tyngst? Riksintressen eller ett i sammanhanget fåtal kommuners vädjan och intrånget hos ett hundratal fastighetsägare?

Jag hyser stor respekt för riksintressen, men det betyder ju inte samtidigt att det får användas som argument för huvudlösa beslut. Alternativ måste alltid utredas och i detta fall föreslås att den luftburna ledningsgatan istället ska grävas ner. Omöjligt säger Svenska Kraftnät samtidigt som förslagställarna berättar om att världens längsta likströmsledning precis är nedgrävd mellan Norge och Holland, sträcka 58 mil. Resultat; mycket lyckat. Mellan Värnamo och Lyby gräver Skanska, i projektet Sydvästlänken, ner en likströmskabel som blir 18,5 mil lång. Den nedgrävda sträckan blir världens längsta på land. Mellan Gråbo och Trollhättan är avståndet 8 mil. Problemet är enligt Svenska Kraftnät att det i nämnda fall handlar om likström och att det som nu planeras är ledningar för växelström. Frågan är då om det är en tillräcklig ursäkt. Eftersom det uppenbarligen har fungerat att använda likström på vissa håll är det kanske möjligt även här? Hur noga har frågan utretts? Att gräva ner en växelströmskabel en längre sträcka innebär enligt Svenska Kraftnät en stor effektförlust, men vad är en lång sträcka? Kan man gräva ner vissa delar av sträckan för att rädda ett antal hushåll och fastigheter? Har Svenska Kraftnät redan bestämt sig? Är samråden med ortsbor och kommuner bara en del av spelet?

Jag förstår att det väcks lika många frågor som förakt. Tänk dig själv att via ett brev informeras om att en ny kraftledning ska kliva in på tomten, att värdet på ditt boende riskerar att halveras om du trots allt väljer att bo kvar eller att kraftledningen hamnar mitt i vardagsrummet och helt sonika tvingar dig att flytta. Hur man än vänder och vrider på det här så känns både kommunen och de enskilda medborgarna väldigt små i förhållande till det statliga verket och dess intressen. Har de väl bestämt sig drar de sig knappast undan, men kan de gräva ner sig istället för att via en luftburen ledning ständigt göra sig påmind hade vi lättare kunnat acceptera deras dominanta ställning…

Ale kommun engagerade och informerade medlemmarna i Älvängens företagarförening om centrumutvecklingen. För oss som varit med de senaste 15 åren var det inte mycket nytt. Det handlar mer om att man väcker liv i gamla planer. Frågan är när de ska realiseras. Det pratas också om vilka verktyg som ska användas för att göra orterna mer attraktiva. Fontäner, statyer? Spara den frågan och se till att få fart på byggnationen av bostäder. Det är fler plånböcker som hela Ale behöver.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…