Rita om i kalendern

Ledare vecka 46 2012

Den äldre mannen stoppade mig på ICA. Han var närmast desperat. Han stammade förtvivlat fram: ”Det är inställt. Det blir inget den 12:e i 12:e klockan 12.12”.

Jag fick lugnat honom med att det både var sant och inte sant. Därför tänkte jag ta tillfället i akt att bekräfta för alla som ännu inte har noterat att invigningen av Bana Väg i Väst är flyttad från 12 december till söndag 9 december. Inställt är det däremot inte. Tvärtom! Det kommer att firas hela helgen. Allmänhetens stora dag blir söndagen, då det vankas underhållning och kalas i Bohus, Nödinge och Älvängen. Lasse Kronér och Jessica Andersson kommer att uppträda i Älvängen, där en formell invigningsceremoni genomförs. På Ale Torg bjuder showbandet No Tjafs upp till dans, bandet som har hela Sverige som arbetsplats har dock sina rötter i Ale kommun.

Med denna tidning i din hand återstår inte ens fyra veckor innan Bana Väg i Väst ska vara i princip slutfört mellan Göteborg och Trollhättan. Det har man svårt att tro och det ska bli spännande att bevittna slutforceringen. Hur som helst, rita om i kalendern, invigningsfesten är den 9 december.

Förväntan är stor på Alependeln. Tåget ses som ett betydligt attraktivare alternativ än bussen och kan bli den pusselbiten som saknats för att göra kollektivtrafiken till ett mer självklart val för arbetspendlare från Ale. Det finns dock en farhåga och det gäller pendelparkeringarna. Har projektet och kommunerna bedömt antalet möjliga pendlare rätt och att de som kommer att välja tåget, trots allt tar bilen till stationen. Det vore djupt tragiskt om bristen på pendelparkeringar till sist ändå gör att många väljer att fortsätta åka bil till Göteborg. Nu har det redan flaggats för att det finns en plan för hur antalet pendelparkeringar kan utökas, men någonstans går ju gränsen. Det är trångt i älvdalen. Dessutom kan det ta tid att gå från ord till handling. Bilden av Alependeln får inte vara att det inte går att parkera bilen, men det finns en uppenbar risk att det blir trångt på pendelparkeringarna. Initierade källor menar att samtalen redan är igång och att kommunledningen har informerats. Det känns om ändå lite tryggare.

Vi ska inte måla f-n på väggen för om vi vänder på det; hur skulle någon ha kunnat beräkna hur många som kommer att välja pendeltåget? Det är en ny möjlighet som vi inte har någon erfarenhet av.

En politisk överenskommelse över blockgränserna gav föreningslivet chansen att söka 4 miljoner kronor för nödvändiga investeringar. Tänk vad bra det blir när politiker enas… Det är en ansenlig summa pengar, men det kommer knappast bli några problem att hitta objekt. Det ska bli spännande att se vad föreningslivet totalt lämnar in ansökningar om. Stoppar det dubbla? Hur som helst är det en positiv signal från politiskt håll till föreningslivet, att deras insatser och verksamheter är viktiga och prioriterade. Sedan har jag full respekt för de som anser att det borde funnits ännu viktigare åtgärder att vidta om det nu fanns så mycket pengar. Politik handlar dock om att vilja och nu ville man gemensamt detta.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…