Rita om i kalendern

Ledare vecka 46 2012

Den äldre mannen stoppade mig på ICA. Han var närmast desperat. Han stammade förtvivlat fram: ”Det är inställt. Det blir inget den 12:e i 12:e klockan 12.12”.

Jag fick lugnat honom med att det både var sant och inte sant. Därför tänkte jag ta tillfället i akt att bekräfta för alla som ännu inte har noterat att invigningen av Bana Väg i Väst är flyttad från 12 december till söndag 9 december. Inställt är det däremot inte. Tvärtom! Det kommer att firas hela helgen. Allmänhetens stora dag blir söndagen, då det vankas underhållning och kalas i Bohus, Nödinge och Älvängen. Lasse Kronér och Jessica Andersson kommer att uppträda i Älvängen, där en formell invigningsceremoni genomförs. På Ale Torg bjuder showbandet No Tjafs upp till dans, bandet som har hela Sverige som arbetsplats har dock sina rötter i Ale kommun.

Med denna tidning i din hand återstår inte ens fyra veckor innan Bana Väg i Väst ska vara i princip slutfört mellan Göteborg och Trollhättan. Det har man svårt att tro och det ska bli spännande att bevittna slutforceringen. Hur som helst, rita om i kalendern, invigningsfesten är den 9 december.

Förväntan är stor på Alependeln. Tåget ses som ett betydligt attraktivare alternativ än bussen och kan bli den pusselbiten som saknats för att göra kollektivtrafiken till ett mer självklart val för arbetspendlare från Ale. Det finns dock en farhåga och det gäller pendelparkeringarna. Har projektet och kommunerna bedömt antalet möjliga pendlare rätt och att de som kommer att välja tåget, trots allt tar bilen till stationen. Det vore djupt tragiskt om bristen på pendelparkeringar till sist ändå gör att många väljer att fortsätta åka bil till Göteborg. Nu har det redan flaggats för att det finns en plan för hur antalet pendelparkeringar kan utökas, men någonstans går ju gränsen. Det är trångt i älvdalen. Dessutom kan det ta tid att gå från ord till handling. Bilden av Alependeln får inte vara att det inte går att parkera bilen, men det finns en uppenbar risk att det blir trångt på pendelparkeringarna. Initierade källor menar att samtalen redan är igång och att kommunledningen har informerats. Det känns om ändå lite tryggare.

Vi ska inte måla f-n på väggen för om vi vänder på det; hur skulle någon ha kunnat beräkna hur många som kommer att välja pendeltåget? Det är en ny möjlighet som vi inte har någon erfarenhet av.

En politisk överenskommelse över blockgränserna gav föreningslivet chansen att söka 4 miljoner kronor för nödvändiga investeringar. Tänk vad bra det blir när politiker enas… Det är en ansenlig summa pengar, men det kommer knappast bli några problem att hitta objekt. Det ska bli spännande att se vad föreningslivet totalt lämnar in ansökningar om. Stoppar det dubbla? Hur som helst är det en positiv signal från politiskt håll till föreningslivet, att deras insatser och verksamheter är viktiga och prioriterade. Sedan har jag full respekt för de som anser att det borde funnits ännu viktigare åtgärder att vidta om det nu fanns så mycket pengar. Politik handlar dock om att vilja och nu ville man gemensamt detta.

Mer från ledare

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Vad är en centralort?

I en kommunreform 1974 slogs Nödinge, Starrkärr och Skepplanda samman…

Senaste nytt

En femetta som tar AIF närmare ettan

Med tre omgångar kvar av division 2 norra Götaland toppar…

Drunkningstillbud i älven

Det var vid lunchtid på söndagen som räddningstjänsten larmades till…

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…

Föreningsutvecklare är på plats

Fredrik Hermansson har en gedigen bakgrund inom föreningslivet, men han…

Här får eleverna en andra chans

Sedan hösten 2021 erbjuder Ale gymnasium fyra yrkesintroduktionsutbildningar (IMY): barnskötare,…

Alependeln påverkas efter elfel

Ett elfel som inträffade på Göteborgs centralstation, strax efter klockan…

Dahlberg har hittat hem

Dagens träningspass är över och Pontus Dahlberg slår sig ner…

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Så blir kommunfullmäktige i Ale och Lilla Edet

ALE Socialdemokraterna  Dennis Ljunggren, 49 år, Nödinge Elaine Björkman, 75…