Rita om i kalendern

Ledare vecka 46 2012

Den äldre mannen stoppade mig på ICA. Han var närmast desperat. Han stammade förtvivlat fram: ”Det är inställt. Det blir inget den 12:e i 12:e klockan 12.12”.

Jag fick lugnat honom med att det både var sant och inte sant. Därför tänkte jag ta tillfället i akt att bekräfta för alla som ännu inte har noterat att invigningen av Bana Väg i Väst är flyttad från 12 december till söndag 9 december. Inställt är det däremot inte. Tvärtom! Det kommer att firas hela helgen. Allmänhetens stora dag blir söndagen, då det vankas underhållning och kalas i Bohus, Nödinge och Älvängen. Lasse Kronér och Jessica Andersson kommer att uppträda i Älvängen, där en formell invigningsceremoni genomförs. På Ale Torg bjuder showbandet No Tjafs upp till dans, bandet som har hela Sverige som arbetsplats har dock sina rötter i Ale kommun.

Med denna tidning i din hand återstår inte ens fyra veckor innan Bana Väg i Väst ska vara i princip slutfört mellan Göteborg och Trollhättan. Det har man svårt att tro och det ska bli spännande att bevittna slutforceringen. Hur som helst, rita om i kalendern, invigningsfesten är den 9 december.

Förväntan är stor på Alependeln. Tåget ses som ett betydligt attraktivare alternativ än bussen och kan bli den pusselbiten som saknats för att göra kollektivtrafiken till ett mer självklart val för arbetspendlare från Ale. Det finns dock en farhåga och det gäller pendelparkeringarna. Har projektet och kommunerna bedömt antalet möjliga pendlare rätt och att de som kommer att välja tåget, trots allt tar bilen till stationen. Det vore djupt tragiskt om bristen på pendelparkeringar till sist ändå gör att många väljer att fortsätta åka bil till Göteborg. Nu har det redan flaggats för att det finns en plan för hur antalet pendelparkeringar kan utökas, men någonstans går ju gränsen. Det är trångt i älvdalen. Dessutom kan det ta tid att gå från ord till handling. Bilden av Alependeln får inte vara att det inte går att parkera bilen, men det finns en uppenbar risk att det blir trångt på pendelparkeringarna. Initierade källor menar att samtalen redan är igång och att kommunledningen har informerats. Det känns om ändå lite tryggare.

Vi ska inte måla f-n på väggen för om vi vänder på det; hur skulle någon ha kunnat beräkna hur många som kommer att välja pendeltåget? Det är en ny möjlighet som vi inte har någon erfarenhet av.

En politisk överenskommelse över blockgränserna gav föreningslivet chansen att söka 4 miljoner kronor för nödvändiga investeringar. Tänk vad bra det blir när politiker enas… Det är en ansenlig summa pengar, men det kommer knappast bli några problem att hitta objekt. Det ska bli spännande att se vad föreningslivet totalt lämnar in ansökningar om. Stoppar det dubbla? Hur som helst är det en positiv signal från politiskt håll till föreningslivet, att deras insatser och verksamheter är viktiga och prioriterade. Sedan har jag full respekt för de som anser att det borde funnits ännu viktigare åtgärder att vidta om det nu fanns så mycket pengar. Politik handlar dock om att vilja och nu ville man gemensamt detta.

Mer från ledare

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Senaste nytt

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

75-åring uppvaktad av näringslivet

Complettbyggen AB och Alekuriren AB överlämnade en gratifikation på 25…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Positiva vindar i Ale Padelclub

I slutet av augusti invigde Dream Padel sin första hall…

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

Repslagarmuseet laddar för Båtmässan

Nu på lördag, den 4 februari, invigs Båtmässan i Göteborg.…

Amira är svensk ungdomsmästare

Det är fredag kväll och inne i Fit4fight Gyms lokal…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…