Så rätt – så välförtjänt

Ledare vecka 44 2012

Sällan har något varit så välförtjänt som utmärkelsen av Thomas Berggren till Sveriges bästa drogförebyggare. Jag brukar säga att han är så anti-kommunal man kan vara som kommunal tjänsteman. Thomas Berggren är kanske en av de största entreprenörer jag har träffat och borde kanske sett till sina egenskaper ha varit någon annanstans i arbetslivet eller så är han ett levande bevis på att det alltid finns plats för entreprenörskap oavsett var du jobbar. Det är med stor kreativitet som TB har utvecklat det drogförebyggande projektet Vakna! Han upptäckte tidigt att behovet var större än tillgången på resurser. Istället för att jaga sina chefer och ledande politiker i hopp om att få en större ram valde Berggren att väcka hela samhället. Där fanns också den ytterligare hjälp han behövde för att nå resultat. Många är de företagare som på ett eller flera sätt bidragit till att sprida Vaknas budskap. Det ökade engagemanget ställde krav på organisation. En stödförening bildades för att bland annat kunna ta emot ekonomiska bidrag och vidare fördela stöd till nya aktiviteter för barn och unga i Ale.  Stödföreningen Vaken har varit verksam i sju år in och har totalt delat ut närmare 2 miljoner kronor till det lokala föreningslivet. Pengar som aldrig hade funnits eller grävts fram om det inte hade varit för Vakna-projektet. Gemensamma krafter har gjort underverk, men utan Thomas Berggrens kreativitet och handlingsförmåga hade ingenting blivit verklighet.

Det mest talande exemplet är Festivalborg. Oroligheterna runt valborgsmässofirandet var bland det första som Thomas Berggren ville stävja. Jösses vad han tog strid för att få chansen att erbjuda ett alternativ till en annars vanlig alkoholdebut vid någon av kommunens badsjöar. Sedan 2007 har artisterna avlöst varandra i Ale gymnasium och den unga målgruppen har fått ett attraktivt arrangemang att se fram emot. De inte bara ser fram emot det – de är dessutom med och arrangerar. 100 ungdomar medverkar bakom Festivalborg, vilket i sig borgar för god uppslutning och ett event som faller tonåringar i smaken. Med andra ord vill jag bara ställa mig i kön och framföra de ödmjukaste gratulationer till en svensk mästare. Typiskt nog var Thomas Berggren inte själv närvarande, då priset skulle delas ut. Han skickade istället representanter, däribland ett antal ungdomar. Även det är så typiskt Thomas Berggren.

Vi är nog många som minns hur han såg till att hela kommunen kläddes in med svarta skyltar med texten; Vakna – droger dödar!

Den skarpa uppmaningen väckte ett helt samhälle och skapade ett engagemang av sällan skådat slag. Idag kan Thomas Berggren formulera sig lite mjukare; Vakna – tillsammans mot droger – ett konstaterande som har blivit verklighet efter ett enastående förarbete.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…