Så rätt – så välförtjänt

Ledare vecka 44 2012

Sällan har något varit så välförtjänt som utmärkelsen av Thomas Berggren till Sveriges bästa drogförebyggare. Jag brukar säga att han är så anti-kommunal man kan vara som kommunal tjänsteman. Thomas Berggren är kanske en av de största entreprenörer jag har träffat och borde kanske sett till sina egenskaper ha varit någon annanstans i arbetslivet eller så är han ett levande bevis på att det alltid finns plats för entreprenörskap oavsett var du jobbar. Det är med stor kreativitet som TB har utvecklat det drogförebyggande projektet Vakna! Han upptäckte tidigt att behovet var större än tillgången på resurser. Istället för att jaga sina chefer och ledande politiker i hopp om att få en större ram valde Berggren att väcka hela samhället. Där fanns också den ytterligare hjälp han behövde för att nå resultat. Många är de företagare som på ett eller flera sätt bidragit till att sprida Vaknas budskap. Det ökade engagemanget ställde krav på organisation. En stödförening bildades för att bland annat kunna ta emot ekonomiska bidrag och vidare fördela stöd till nya aktiviteter för barn och unga i Ale.  Stödföreningen Vaken har varit verksam i sju år in och har totalt delat ut närmare 2 miljoner kronor till det lokala föreningslivet. Pengar som aldrig hade funnits eller grävts fram om det inte hade varit för Vakna-projektet. Gemensamma krafter har gjort underverk, men utan Thomas Berggrens kreativitet och handlingsförmåga hade ingenting blivit verklighet.

Det mest talande exemplet är Festivalborg. Oroligheterna runt valborgsmässofirandet var bland det första som Thomas Berggren ville stävja. Jösses vad han tog strid för att få chansen att erbjuda ett alternativ till en annars vanlig alkoholdebut vid någon av kommunens badsjöar. Sedan 2007 har artisterna avlöst varandra i Ale gymnasium och den unga målgruppen har fått ett attraktivt arrangemang att se fram emot. De inte bara ser fram emot det – de är dessutom med och arrangerar. 100 ungdomar medverkar bakom Festivalborg, vilket i sig borgar för god uppslutning och ett event som faller tonåringar i smaken. Med andra ord vill jag bara ställa mig i kön och framföra de ödmjukaste gratulationer till en svensk mästare. Typiskt nog var Thomas Berggren inte själv närvarande, då priset skulle delas ut. Han skickade istället representanter, däribland ett antal ungdomar. Även det är så typiskt Thomas Berggren.

Vi är nog många som minns hur han såg till att hela kommunen kläddes in med svarta skyltar med texten; Vakna – droger dödar!

Den skarpa uppmaningen väckte ett helt samhälle och skapade ett engagemang av sällan skådat slag. Idag kan Thomas Berggren formulera sig lite mjukare; Vakna – tillsammans mot droger – ett konstaterande som har blivit verklighet efter ett enastående förarbete.

Mer från ledare

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Senaste nytt

Lindström lämnar Surte – klar för ny aleklubb

Lindström har ett förflutet i Örgryte IS och Ahlafors IF.…

Branta backar prioriteras

Gång- och cykelvägar till hållplatser, resecentrum, kommunala anläggningar och parkeringar…

”Tuffa tider på riktigt”

Arturo Arques är en uppskattad föredragshållare som gästat Ale kommuns…

Susanne hjälper de fattigaste

Det startade med att Susanne Bohman började dela ut kläder…

SM nästa för Daniella 

Daniella Susa har alltid tyckt om att idrotta och för…

Snabb ökning av corona

Under vecka 48 konstaterades totalt 806 fall, vilket går att…

AIF-duo provspelar med GAIS

Två av dem är Chisomnazu Chika Chidi, 22, och Pascal Olsson,…

Gunilla firar 20 år som luciamamma

När Gunilla Johansson började engagera sig i luciakommittén så var…

Nu föreslås en ny skola i Alafors

En ny F-6-skola i Nol-Alafors har varit på politikens bord…

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

”Jag blir uppriktigt förbannad”

Motorburen ungdom fortsätter att ställa till problem på olika platser…